banner3

18 Nisan 2024 Perşembe

Veyis Güngör'den yeni bir kitap: Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler.

Bosna Hersek'te şehitler anıldı

1992-1995 yılları arasında yaşanan Bosna Savaşı'nın ardından "Şehitler Günü" ilan edilen Ramazan Bayramı'nın ikinci gününde, Saraybosna'daki Kovaçi Şehit Mezarlığı'nda tören düzenlendi. Törene, çok sayıda devlet temsilcisi ve şehit yakını katıldı.

06 Temmuz 2016 Çarşamba 17:29
Bosna Hersek'te şehitler anıldı
 

Saraybosna – Zenica - 1992-1995 yılları arasında yaşanan Bosna Savaşı'nın ardından "Şehitler Günü" ilan edilen Ramazan Bayramı'nın ikinci gününde, ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegovic'in mezarı başında tören düzenlendi.

 

Başkent Saraybosna'daki Kovaçi Şehit Mezarlığı'nda düzenlenen törene, çok sayıda devlet temsilcisi ve şehit yakını katıldı. Tören kapsamında, İzetbegovic'in mezarına çiçek bırakıldı, şehitler için dua edildi.

 

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzetbegovic'in danışmanı Selmo Cikotic, törende yaptığı konuşmada, şehitlerin Bosna Hersek'in geçmiş ve gelecek günleri arasındaki "geçiş hattı" olduğunu söyleyerek, "Şehitler, ülkenin özgürlüğü, barışı ve geleceği için ödenmiş en ağır bedeldir." dedi.

 

Şehitlerin değerinin bazı zamanlarda gözardı edildiğine işaret eden Cikotic, şehitlerin, geçmişte gösterilen cesaretin en güzel örneği olduğunu ifade etti.

 

Merhum İzetbegovic'in mezarına çiçek bırakan Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay ise şehitlere olan görevlerini yerine getirmek için törende bulunduklarını ifade etti.

 

Tören kapsamında ayrıca, şehitlerin anısına başkentteki Gazi Hüsrev Bey Camisi'nde hatim duası okundu.

 

"En vahşi trajedi"

Öte yandan Bosna Savaşı sırasında yaşanan Srebrenitsa soykırımının 21. yılında Hırvatistan Meclisinde anma töreni düzenlendi.

 

Başkent Zagreb'deki Boşnak Aydınlar Meclisi (VBNMGZ) ve Preporod Bosna Hersek-Hırvatistan Kültür Birliği tarafından Hırvatistan Meclisinde düzenlenen törene, Hırvatistan Meclis Başkanı Zeljko Reiner ve Zagreb Belediye Başkanı Milan Bandic'in yanı sıra Suudi Arabistan Meclisi hafızlarından Aziz Alili ile çok sayıda milletvekili katıldı.

 

Törende konuşan Reiner, Srebrenitsa'daki soykırımın uluslararası kamuoyunun gözleri önünde yapıldığını anımsatarak "Öncelikle Srebrenitsa'da sevdiklerini kaybeden annelere başsağlığı dilemek isterim. Burada, din, dil ve ırk adına yapılan tüm soykırımları kınamak için toplandık." dedi.

 

Srebrenitsa'da resmi rakamlara göre 8 bin 372 sivilin öldürüldüğünü hatırlatan Reiner, "Gerçeğin üzerinin örtülmesi ve inkar edilmesi gelecekte çok daha büyük savaşları ve nefret söylemlerini doğurur." şeklinde konuştu.

 

Bandic de Srebrenitsa soykırımını, Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra insanlığa karşı işlenen "en vahşi trajedi" olarak nitelendirerek aradan 21 yıl geçmesine rağmen gerçeğin tam olarak ortaya çıkarılmadığına dikkati çekti.

 

Hırvatistan Meclisi, Srebrenitsa soykırımı tasarısını 2009 yılında kabul ederek mecliste her yıl anma töreni düzenlenmesi kararı almıştı.

(AA)

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4