banner3

20 Nisan 2024 Cumartesi

Veyis Güngör'den yeni bir kitap: Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler.

Makedonya üzerinde nüfuz kavgası

Değişik ülkelerin Balkanların önemli ülkesi Makedonya'daki nüfuz kavgası aralıksız devam ediyor

29 Haziran 2016 Çarşamba 17:56
Makedonya üzerinde nüfuz kavgası
 

Sırbistan, Rusya ve Çin'in Makedonya üzerinde etkisinin arttığını düşünen ABD, Nato, Avrupa Birliği ve Almanya, Makedonya'nın özgür hareket etmesinden rahatsız.

IMF ve açılan krediler ile kontrol altında tutulmak istenen Makedonya, Şubat 2015'te son borcunu ödeyerek IMF'nin kıskacından kurtuldu. Bunun yanında Almanya'nın ülkeye sattığı silah satışlarında da gerileme yaşandı. Makedonya’ya 2008 senesinde 400 bin Avro'luk silah ihracatı yapan Almanya, 2014 yılında sadece 80 bin Avro'luk satış yapabildi.

Almanya, 2012 senesinde Üsküp'te bulunan askeri ataşeliğini kapattı ve 2013'te Makedon Savunma Bakanlığında konuşlandırdığı askeri danışmanını geri çekti. German-Foreing-Policy sitesinde konuyla ilgili yapılan analize göre Almanya bu iki önemli alandan (finans ve güvenlik) sonra medya alanında da geri çekilmek mecburiyetinde kaldı. 2004'de toplam tirajı 120 bini bulan Makedonya'nın önemli ulusal "Utrinski Vesnik", "Dnevnik" ve "Vest" gazetelerini satın alan WAZ-Medya Grubu (bugün: Funke Medya Grubu) 2012 yılında gazeteleri satarak, Makedon pazarından geri çekilme kararı aldı.

Batılı ülkeler ile işbirliği gittikçe azalan Makedonya Çin ve Sırbistan ile ilişkilerini genişletti. 2012'de Çin Halk Cumhuriyeti’nden altı hızlı tren satın aldı. Yunanistan ile Sırbistan arasını bağlayacak bu tren yolu, Çin'in Güneydoğu Avrupa'da Makedonya'yı da içine alan yeni bir ipek yolu projesi içerisinde yer alıyor.

Makedonya "Güney Akımı" ("south stream") boru hattı projesinin yerine "Türk Akımı" ("Turkisch stream") hattını hayata geçirmek isteyen Rusya ile de iyi ilişkiler içerisine girdi ve Türk Akımı projesine dahil oldu.

Makedon Hükümeti, sosyal demokrat ana muhalefet parti başkanının yabancı bir istihbarat teşkilatı ile birlikte darbe girişiminde bulunduğunu iddia etti. Almanya geçmişte Güneydoğu Avrupa'daki geleneksel etkisini arttırmak için "Etnik Gruplaşma" stratejisini uygulamaya koymaya çalıştı. Bir yandan Arnavutları, diğer yandan Bulgar yanlılarını destekleyen Almanya, tüm çabalarına rağmen ülkeyi bölmede başarılı olamadı. Almanya, bilindiği gibi Arnavut UCK örgütünü destekledi. UCK'nin komutanlarından biri olan Şamsedin Xhesairi ("Hoxha") Alman Dış İstihbarat Örgütü olan BND'ye çalışıyordu. Nitekim 2014 senesinden itibaren Arnavut ayrılıkçılar Nevzat Halili öncülüğünde tekrar atağa geçerek Kuzey Makadonya'da özerklik ilan ettiler.

Avrupa'daki mülteci krizi de Makedonya ve Almanya ilişkilerinin bozulmasına neden olmuş, problem görüşmelerle halledilmeye çalışılmıştı.

Alınan seçim kararının ne olacağı yanında güçler kavgasında Makedonya’nın nerede yer alacağı da merakla bekleniyor.

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4