banner3

20 Nisan 2024 Cumartesi

Veyis Güngör'den yeni bir kitap: Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler.

AB'de 10 ülkede negatif enflasyon

Avro Bölgesi'nde yıllık enflasyon beklentiyi karşılamadı. Ocak ayında yıllık enflasyon yüzde 0,4 artış beklentisine karşın yüzde 0,3 yükseldi

25 Şubat 2016 Perşembe 13:41
AB'de 10 ülkede negatif enflasyon


AB’de ocakta 10 ülkede negatif yıllık enflasyon oranı belirlendi

Frankfurt - Avro Bölgesinde ocak ayında yıllık enflasyon, piyasa beklentisinin hafif altında kalarak yüzde 0,3 arttı. 

Avrupa İstatistik Ofisinin (Eurostat) bugün açıkladığı verilere göre, 19 üyeli Avro Bölgesi’nde ocakta yıllık enflasyon yüzde 0,4 artış beklentisine karşın yüzde 0,3 yükseldi. Ocak ayına ilişkin yıllık enflasyon verisinde aşağı yönlü revizyon yapıldı. 29 Ocak’ta açıklanan ocak ayı öncü yıllık enflasyon verisi yüzde 0,4'ten yüzde 0,3'e indirildi. 

Enflasyonunun ana bileşenlerine bakıldığında, ocak ayında yıllık enflasyona en fazla yukarı yönlü katkı restoran ile kafetaryalar, tütün ve meyveden geldi. Taşıt yakıtları, ısınmada kullanılan yakıt ve gaz ise enflasyona en büyük aşağı yönlü etkiyi yaptı.

Avro Bölgesinde ocak ayı yıllık öncü çekirdek enflasyon ise beklentiler doğrultusunda yüzde 1 arttı. 

AB’de 10 ülkede negatif yıllık enflasyon oranı belirlendi

Veriler ayrıca, 28 üyeli Avrupa Birliği'nde (AB) yıllık enflasyonun ocak ayında yüzde 0,2 arttığını ortaya koydu. Bu yılın ocak ayında, AB’de 10 ülkede negatif yıllık enflasyon oranı belirlendi. 

Yıllık negatif enflasyon sıralamasında, en düşük oran 1,7 ile Polonya’da ölçüldü. Bunu yüzde 1,5’le Bulgaristan ve yüzde 1,1’le de Güney Kıbrıs Rum Kesimi izledi. AB’de en yüksek yıllık enflasyon oranına sahip ülkeler de 1,8’le Belçika, 1,4’le Avusturya ve 1,3’le de İsveç olarak sıralandı. 

Avrupa’nın öncü ekonomisi Almanya’nın yıllık enflasyon verisi ise yüzde 0,4 olarak belirlendi. 

2015 yılının aralık ayına kıyaslandığında ise AB’de ocakta yıllık enflasyon 12 ülkede azalırken, 2 ülkede değişmedi ve 14 ülkede artış gösterdi. 

Enflasyon hedefin altında

Öte yandan, enflasyon verisi Avrupa Merkez Bankasının (ECB) fiyat istikrarını sağlamak için hedeflediği yüzde 2 seviyesinin oldukça altında gerçekleşti.

ECB, aylık 60 milyar avroluk tahvil alım programına (parasal genişleme) 9 Mart 2015’ten itibaren başlamıştı. Söz konusu program kapsamında, Avro Bölgesinde fiyat istikrarının sağlanması ve talebin canlandırılması hedefleniyor. 

Analistler, uzun süreli düşük enflasyon nedeniyle ECB’nin mart ayındaki toplantısında para politikası duruşunu daha da gevşetebileceğini öngörüyor.

(AA) Abdulselam Durdak

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4