banner3

19 Nisan 2024 Cuma

Veyis Güngör'den yeni bir kitap: Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler.

Avro Bölgesi büyüdü ama dağılma riski yüksek

Sentix Avro Bölgesi Dağılma Endeksi, yılın ilk ayında yüksek kalmaya devam ederken Yunanistan, İtalya, Fransa ve Hollanda en fazla olumsuz trende sahip ülkeler olarak belirlendi

31 Ocak 2017 Salı 15:32
Avro Bölgesi büyüdü ama dağılma riski yüksek
 

Frankfurt - Avro Bölgesi, geçen yılın son çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,5 ve 2015'in aynı dönemine göre de yüzde 1,8 ile beklentilerin üzerinde büyüdü.

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) açıkladığı ilk tahmin verilerine göre, 19 üyeli Avro Bölgesi’nde mevsimsellikten arındırılmış Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) 2016'nın son çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,5 arttı. Avro Bölgesi’nde GSYH artışı, 2015'in son çeyreğine göre de yüzde 1,8 olarak ölçüldü.

Piyasalarda Avro Bölgesi’nin geçen yılın 4'üncü çeyreğinde yüzde 0,4 ve yıllık bazda da yüzde 1,7 büyümesi bekleniyordu. Böylece tek para birliğinde büyüme beklentinin hafif üzerinde gerçekleşti. 

Veriler, 28 üyeli Avrupa Birliği'nde de (AB) mevsimsellikten arındırılmış GSYH’nin 2016'nın son çeyreğinde önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,6 ve 2015’in son çeyreğine göre de yüzde 1,9 yükseldiğini ortaya koydu.

GSYH, 2016'nın tamamında Avro Bölgesi’nde yüzde 1,7 ve AB’de ise yüzde 1,9 artış kaydetti.

Uzmanlar, küresel finansal krizin baş gösterdiği 2008'den bu yana ilk kez Avro Bölgesi'ndeki GSYH'nin ABD'ye kıyasla daha hızlı artış gösterdiğini kaydetti.

Risk yüksek

Piyasa beklentilerine ilişkin araştırmalar yapan Sentix’in anketine göre ise, Avro Bölgesinin 12 ay içerisinde dağılma olasılığı yüksek seviyede kalmaya devam ederken, Yunanistan, İtalya, Fransa ve Hollanda en fazla olumsuz trend içerisindeki ülkeler olarak belirlendi.

Frankfurt merkezli Sentix, ocak ayı Avro Bölgesi Dağılma Endeksi (EBI) anketinin sonuçlarını yayımladı. Buna göre, Tek Para BÇ irliğinin istikrarı, 2017'de de yatırımcılar için endişe kaynağı olmaya devam ediyor.

Aralık ayında yüzde 21,8 olan endeks, ocakta hafif azalışla 21,3’e gerilemesine karşın, yüksek seviyede kalmaya devam etti.

Bu, ankete katılan yatırımcıların yüzde 21,3’ünün, yani her 5 yatırımcıdan birinin, Avro Bölgesinin 12 ay içerisinde dağılmasının mümkün olabileceğini düşündüğü anlamına geliyor.

"Yunanistan, İtalya, Fransa ve Hollanda olumsuz trend içerisinde"

Sentix'in yapılan ankete ilişkin açıklamasında, para birliğinden çıkışta en yüksek ihtimale sahip ülkenin İtalya olduğu belirtilirken ülkenin yatırımcıların odak noktasında olduğu ifade edildi.

Hollanda için endeksin yüzde 3,3'ten 4,2'ye yükseltildiği kaydedilen açıklamada, "Bu, Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliğinden (AB) ayrılma (Brexit) sürecinden hemen sonra kaydedilen rekor değerden düşük ancak eğilim tekrar yukarıya yöneliyor." denildi.

Açıklamada, şu anda Yunanistan, İtalya, Fransa ve Hollanda'nın olumsuz trend içerisinde olduğu belirtilerek, "Bu, Avrupa krizinin bulaşıcı riskine işaret eden belirsizlik dalgasıdır." değerlendirmesi yapıldı.

Söz konusu endeks, 2012 yılının haziran ayından bu yana aylık bazda yayımlanıyor. Endekse ilişkin en yüksek değer yüzde 73’le 2012 Temmuz’da ve en düşük değer ise yüzde 7,6 ile 2014 Temmuz’da kaydedildi.

Bireysel ve kurumsal bin 220 yatırımcının katıldığı son anket ise 26-28 Ocak'ta gerçekleştirildi.

(AA) Abdulselam Durdak

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4