banner3

20 Nisan 2024 Cumartesi

Veyis Güngör'den yeni bir kitap: Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler.

Avro Bölgesi'nde Durgun Toparlanma Beklentisi

Üç kurumun hazırladığı rapora göre Avro Bölgesin'de "durgun" toparlanmanın devam etmesi bekleniyor

12 Ocak 2016 Salı 15:44
Avro Bölgesi'nde Durgun Toparlanma Beklentisi

Ifo, INSEE ve ISTAT iş birliğiyle hazırlanan raporda, Avro Bölgesi'ndeki durgun ekonomik toparlanmanın devam edeceği tahmin ediliyor.

Raporda, Avro Bölgesi ekonomisinin bu yılın ilk iki çeyreğinde çeyreklik bazda yüzde 0,4 büyüyeceği öngörülüyor.


Frankfurt - Avrupa'nın önde gelen ekonomi ve istatistik enstitüleri, Avro Bölgesi'nde gözlenen durgun toparlanmanın gelecek aylarda da devam edeceğini ve ekonominin yılın ilk iki çeyreğinde yüzde 0,4 büyüyeceğini öngörüyor.

Alman Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) tarafından, Fransa Ulusal İstatistik Enstitüsü (INSEE) ve İtalya Ulusal İstatistik Enstitüsü (ISTAT) iş birliğiyle hazırlanan Avro Bölgesi ekonomik görünümüne ilişkin bir rapor yayımlandı.

Söz konusu raporda, Avro Bölgesi'nde gözlenen durgun toparlanmanın gelecek aylarda da sürmesinin beklendiği belirtilerek, "Avro Bölgesi'ndeki ekonomik toparlanmanın ılımlı hızda devam etmesi bekleniyor. Bölgenin 2015 yılında yüzde 1,5, bu yılın birinci ve ikinci çeyreklerinde ise çeyreklik bazda yüzde 0,4 büyümesi bekleniyor" denildi.

Yeniden düşen petrol fiyatları ve iş gücü piyasasındaki yüksek kazançla teşvik edilen özel tüketimin, büyümedeki artışın arkasındaki ana itici güç olmayı sürdüreceğine işaret edilen raporda, şunlar kaydedildi:

"Ayrıca, başta Almanya'da olmak üzere para politikasındaki geniş teşviklerin kamu tüketimini artırması bekleniyor. Elverişli finansman koşulları ve artan kapasite kullanımının 2016 yılının ilk iki çeyreğinde toplam yatırımı desteklemesi öngörülüyor. Öte yandan yapılan anketlerde tek para birliğinde sanayi üretiminin 2016'nın ilk iki çeyreğinde kademeli olarak artması öngörülüyor. Sanayi üretiminde 2015'in son çeyreğinde yüzde 0,3 ve bu yılın birinci ve ikinci çeyreklerinde de yüzde 0,4'lük artış öngörülüyor.”

Enflasyon tahmini

Raporda, Avro Bölgesi'ne ilişkin enflasyon tahminlerine de yer verildi.

Ham petrolün varil fiyatının 35 dolar ve avro/dolar paritesinin 1,08 olması durumunda enflasyonun kademeli olarak artmasının beklendiği aktarılan raporda, enflasyonun yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,5'e, ikinci çeyreğinde de yüzde 0,4'e ulaşacağı öngörüsüne yer verildi.

Raporda, Avro Bölgesi’nde aşağı yönlü risklere ilişkin ise "Orta Doğu'daki gerginliklerin tırmanması dünya genelinde tüketicileri, üreticileri ve yatırımcıları tedirgin edebilir. Böyle bir durumda, bir çok Orta Doğu ülkesi dünyanın en büyük petrol üreticileri arasında olduğundan petrol fiyatları kolayca dalgalanabilir. Ayrıca, Çin ekonomisindeki yapısal dönüşümlerine ilişkin de riskler mevcut" değerlendirmeleri yapıldı.

(AA) Abdulselam Durdak

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4