banner3

29 Mart 2024 Cuma

Veyis Güngör'den yeni bir kitap: Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler.

Avrupa Merkez Bankası başarısız

ECB Yönetim Kurulu Üyesi ve Başekonomisti Praet: -"Para politikamızın henüz yeteri kadar başarılı olmadığını kabul ediyorum. Avrupa'daki enflasyon oranları oldukça uzun bir süredir çok düşük bir seviyede. B planımız yok, sadece bir plan var"

06 Ocak 2016 Çarşamba 18:54
Avrupa Merkez Bankası başarısız

Frankfurt - Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Başekonomisti Peter Praet, bankanın para politikasının henüz yeteri kadar başarılı olmadığını ve Avrupa'daki enflasyon oranlarının oldukça uzun bir süredir çok düşük bir seviyede bulunduğunu söyledi. 
ECB, Praet'in Belçika'da yayımlanan 'Knack' dergisine verdiği röportajı yayımladı. Praet, söz konusu dergiye yaptığı açıklamada, bankanın para politikasının henüz başarıya ulaşmadığını belirterek, "Ben para politikamızın henüz yeteri kadar başarılı olmadığını kabul ediyorum. Avrupa'daki enflasyon oranları oldukça uzun bir süredir çok düşük bir seviyede. Bu yüzden orta vadede enflasyonu yüzde 2'ye getirmek için gerekli tedbirleri almaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Praet, petrol fiyatlarındaki düşüş ya da gelişen piyasalardaki düşük ekonomik performans gibi enflasyonu bastıran her türlü olayın gerçekleşmesi nedeniyle bankanın yüzde 2 enflasyona ulaşmayı düşündüğü durumun sürekli ertelendiğini dile getirdi. 

 "ECB'nin politikaları olmasaydı şimdi derin resesyonda olurduk"

ECB'nin aldığı tedbirlerin Avro Bölgesi'ni derin bir resesyona düşmekten kurtardığını vurgulayan Praet, şunları kaydetti:

"Eğer ECB gerekli tedbirleri almasaydı, şimdi bir depresyonda olurduk buna eminim. Bir depresyon şu anda içinde bulunduğumuz durumdan ve son 10 yıl içinde yaşadıklarımızdan çok daha kötü olabilirdi. 

2015 yılının ocak ayında ECB Başkanı Mario Draghi, parasal genişleme politikası izleyeceğini duyurdu. Şu an para basıyoruz ve kredi koşullarını gevşetmek için bu parayı ekonomiye pompalıyoruz. Son yollardaki ekonomi politikası olmasaydı şu an derin bir resesyon içinde olurduk."

"Politikacılar, görevlerini yapmak zorunda"

Peter Praet, ECB'nin yapması gerekenlerini yaptığını ancak para politikasının yalnız başına tüm sorunları çözemeyeceğine dikkati çekerek, "Her zaman politikacıların görevlerini yapmak zorunda olduklarını söyledik. Politikacılar, yapısal reformları hayata geçirmeli, devlet borçlarını azaltmalı ve daha esnek bir iş gücü piyasası oluşturmalı” değerlendirmesini yaptı.

Bankanın, enflasyonda istenilen seviyeye ulaşana kadar gerektiği sürece para politikasını devam ettireceğini aktaran Praet, mevcut ekonomik durumda mevcut politikanın en azından 2017’ye kadar veya gerekmesi durumunda daha uzun süre devam etmesi gerektiğini dile getirdi.

"B planımız yok"

Bankanın izlediği politikanın istenildiği gibi gitmemesi durumunda alternatif olarak bir "B planına" sahip olup olmadığı şeklindeki soruya cevap veren Praet, şu ifadeleri kullandı:

"B planımız yok, sadece bir plan var. ECB, enflasyonu yüzde 2'ye getirmek için tüm tedbirleri almaya hazır. Eğer yeteri kadar para basıyorsanız, her zaman enflasyon oluşturursunuz. Ancak, petrol ve emtia fiyatları düşerse enflasyonun yükselmesi daha zor olur. Ancak, bu faktörlerin tümü oluşursa, daha yüksek enflasyona ulaşmayı hedeflediğiniz tarihi ertelemekten başka bir şey yapamazsınız."


(AA) Abdulselam Durdak
Anahtar Kelimeler: Avrupa_merkez_bankası

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4