banner3

29 Mart 2024 Cuma

Veyis Güngör'den yeni bir kitap: Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler.

Almanya 2015 istihbarat raporu açıklandı

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Almanya'da aşırı sağcı terör yapılarının ortaya çıkma tehlikesinin bulunduğunu söyledi.

29 Haziran 2016 Çarşamba 00:34
Almanya 2015 istihbarat raporu açıklandı
 

Almanya İçişleri Bakanı Maiziere: "Yeni aşırı sağcı terör yapılarının ortaya çıkma tehlikesi artıyor"

 
Berlin - Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Almanya'da aşırı sağcı terör yapılarının ortaya çıkma tehlikesinin bulunduğunu söyledi.

Maiziere, ülkenin iç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın (BfV)  Başkanı Hanz-Gerog Maassen ile Berlin’de düzenlediği toplantıda "2015 Anayasayı Koruma Raporu'nu" tanıttı.

Almanya'da aşırı sağcı partilerin üye sayısında artış görüldüğünü, özellikle de aşırı sağcılar arasında şiddet yanlılarının artmasının endişe verici olduğunu ifade eden Maiziere, "Yeni aşırı sağcı terör yapılarının ortaya çıkma tehlikesi artıyor." dedi.

Anayasayı Koruma Teşkilatı ve emniyet teşkilatının aşırı sağcı çevreyi yakından takip ettiğini belirten Maiziere, bazı oluşumların yasaklandığına işaret etti.

Maiziere, hukuk devletinde  bu tür gelişmeleri görmek, durdurmak ve suç işleyen insanları mahkemeye çıkarmak için tüm imkanları kullandıklarını kaydetti.

Sığınmacılara karşı şiddet kullananların önemli bölümün sabıkası olmadığına işaret eden Maiziere, aşırı sağcı şiddetin toplumun orta kesimi tarafından da onaylandığını belirtti.

Aşırı sol çevrede de şiddet kullanma yoğunluğunun arttığını belirten Maiziere, polise ve siyasi rakiplerine karşı yapılan saldırılarına ölüme kadar giden adam yaramaların göze alındığına işaret etti.

Maiziere, aşırı gruplara, hangi siyasi görüşten gelirlerse gelsinler, anayasal temelden ayrıldıklarında devletin tüm sertlikle karşılık vereceğini kaydetti.

Yabancı gizli servisler tarafından Almanya'da casusluk yapıldığını ifade eden Maiziere, özellikle de internet üzerinden bunun gerçekleştirildiğini söyledi.

Ekonomik casusluktan dolayı Almanya'nın milyarlarca avro zarar ettiğini beliren Maiziere, Alman şirketleri bu konuda duyarlı hale getirdiklerini kaydetti.

BfV Başkanı Maassen de aşırı sağcılarda şiddet olaylarının yüzde 42, aşırı sol da yüzde 62 oranında arttığını, bunun endişe verici olduğunu söyledi.

Almanya'nın DAEŞ ve El-Kaide terör örgütlerinin odağında olduğunu da ifade eden Maassen, bu konuda ciddi bir tehlikenin bulunduğunu kaydetti.

Maassen Avrupa’daki istihbarat servisleri arasında işbirliğinin çok önemli olduğuna işaret ederek, geçen yıl 13 Kasım'da AB, İsviçre ve Norveç istihbarat servislerinin terörizmle mücadelede yakın iş birliği yapılmasını kararlaştırdıklarını kaydetti.

Rapordaki sayılar

Raporda, Almanya'da 2015 yılı sonu itibarıyla 22 bin 600 aşırı sağcının bulunduğuna işaret edilerek, bu sayının 2014 yılına göre bin 600 arttığı belirtildi.

 Bu artışın özellikle sığınmacı krizindeki gelişmelerden kaynaklandığı savunulan raporda, şiddet yanlısı aşırı sağcıların sayısının da 11 bin 800 olduğu ifade edildi.

Aşırı soldaki sayılarda ise kısmen bir azalma görüldüğüne dikkat çekilen raporda, bu kesimde 2014 yılında 27 bin 200 olan aşırı sol görüşlü inşaların sayının 2015'te 26 bin 700'e gerilediği kaydedildi.

Raporda bu grupta olup şiddet kullanma yanlısı olanların sayısı ise 7 bin 700 olarak bildirildi.

Güvenliği tehdit eden yabancı aşırı gruplar arasında terör örgütü PKK'nın da gösterildiği raporda terör örgütünün Almanya'da 14 bin destekleyeni olduğu, bu sayının geçen yıla göre değişmediği ifade edildi.

Terör örgünün Almanya'da ve komşu ülkelerde 2015'te etkinlikler düzenlediği vurgulanan raporda, siyasi olarak yeni bir yöne gittiği izlenimini vermek ve terör örgütü olarak algılanmamak amacıyla Avrupa'da çeşitli alanlarda isim değişikliğine gittiği kaydedildi.

(AA) Erbil Başay

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4