banner3

20 Nisan 2024 Cumartesi

Veyis Güngör'den yeni bir kitap: Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler.

Almanya AB ve NATO dahil herkesi dinlemiş

BND'nin dinledikleri arasında devlet ve hükümet liderleri de var

11 Temmuz 2016 Pazartesi 15:47
Almanya AB ve NATO dahil herkesi dinlemiş
 

İntertürk- Köln

Alman Dış İstihbarat Teşkilatı BND’nin 2013 Ekim ayına kadar işbirliği yaptığı dost ülkeleri de dinlediği ortaya çıkmıştı. Bu ülkeler arasında AB ve NATO üyeleri de bulunuyordu. Alman bulvar gazetelerinden BİLD’in haberine göre, olayla ilgili şimdi de başka detaylar ortaya çıktı.

Federal Meclis İstihbarat Kontrol Komisyonu (PKGr)‘nin ortaya koyduğu bir raporda, çok sayıda AB ve NATO ülkesi de dinlendi. Bunlar arasında devlet ve hükümet yöneticileri, bunların çevreleri yani büro ve konutları, kurmayları da dinlendi. Dinleme altına alınan yerler arasında askeri tesisler de bulunuyordu. Alman Basın Ajansı (dpa)‘nın elinde bulunan bilgiler arasında dinlenen kişi ve kurumların sayısının iki haneli rakamı bulduğu öğrenildi. BND özellikle AB ve NATO’nun diplomatik temsilciliklerini takip altına almış. BND’nin 2013 sonlarına kadar listesinde bulunan AB ve NATO içerikli 3300 hedefin üçte ikisini takibe aldığı düşünülüyor. BND‘nin öte yandan 50’ye yakın sivil toplum örgütüne bağlı kurum ve kuruluşu da takibe aldığı öğrenildi. Ayrıca iktisadi kurumların da dinlendiği ortaya çıktı. Bu alanda havayolları, uzay kurumları, savunma sanayi, lojistik-nakliyat firmaları, medya ve danışmanlık kurumları da takibe alınmış.

BİLD Gazetesi’nin haberine göre bu gelişmeler Şansölye Merkel ve CDU-SPD Koalisyon Hükümetini zora sokabilir. Zira Federal Hükümet İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı ve mülteci sorununun devamı sonrasında AB içinde işbirliği yapacak partnerlere ihtiyaç duyuyor. Gazetenin haberine göre Alman Dış İstihbaratı, yetkisi olmaksızın Alman vatandaşlarını da dinlemeye aldı. Federal Meclis İstihbarat Kontrol Konseyi uzmanları Çarşamba günü hazırladığı raporda BND’nin birçok yerde „hukuka aykırı“ hareket ettiğini kaleme aldı. Yeşiller Partisi Milletvekili Hans-Christian Ströbele ise BND’yi hukuku çiğnemekle ve uluslararası anlaşmaları zedelemekle suçladı.
Anahtar Kelimeler: BND AB NATO Dinleme

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4