banner3

19 Mart 2024 Salı

Veyis Güngör'den yeni bir kitap: Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler.

Almanya'da evsiz sayısında büyük artış

Almanya'da Evsizlere Yardım Derneği Yöneticisi Rosenke: “Almanya’da 335 bin kişi evsiz"

31 Aralık 2015 Perşembe 11:53
Almanya'da evsiz sayısında büyük artış
Almanya’da evsizlerin sayısının artması kiraları düşük konutların azalmasından kaynaklanıyor.

Düşük maaşla çalışan insanlar artıyor ama aynı zamanda ev kiraları da artıyor. Buradaki makas açılıyor.

Berlin'de Başbakanlığın yakınındaki bir yaya köprünün altına evsizler kurdukları küçük çadırlarda kalıyor.


Berlin -  Almanya’daki Evsizlere Yardım Derneği (BAG Wohungslosenhilfe) Yöneticisi Werena Rosenke, Almanya’da kirası düşük konutların bulunamamasının evsizlerin sayısının artmasına sebep olduğunu söyledi.

Rosenke, Almanya’da, özellikle de büyük şehirlerdeki konut sorunun getirdiği sıkıntılar, evsizlerin sayısının artması ve bu konuların üstesinden gelmek için neler yapılması gerektiğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Almanya’da geçen yıllara göre evsizlerin sayısının önemli şekilde arttığını, bunun özellikle büyük şehirlerde sokaklarda gözlenebileceğini ifade eden Rosenke, insanların evsiz kalmasının başında borç batağına saplanmaları ve kiralarını ödeyememelerinin geldiğini dile getirdi. 

Rosenke, “Almanya’da evsizlerin sayısının artması kiraları düşük konutların azalmasından kaynaklanıyor” dedi.

Ülkedeki yerel yönetimlerin bu alanda hatalar yaptığına işaret eden Rosenke, geçmiş yıllarda kamu borçlarının ödenebilmesi için kamuya ait binaların yatırımcılara satıldığını ve yeni konutlar inşa edilmediğini kaydetti.

335 bin evsiz

Rosenke, Almanya’da evsizlere ilişkin istatistiklerin bulunmadığını, bundan dolayı kendi derneğinin düzenli şekilde tahmini sayıları açıkladığını bildirdi. 

Evsizlerin bir kısmının akrabalarının veya arkadaşlarının yanında, önemli bir kesimin ise acil barınma merkezlerinde kaldığını belirten Rosenke, “Almanya’da 335 bin kişi evsiz. Bunlardan yaklaşık 39 bin kişi ise sokakta, parklarda veya dışarıda başka yerlerde yaşıyor. Evsiz olanların yüzde 70’i tek başına yaşayanlar. Geri kalanlar ise çiftler, çocuklu aileler veya çocuklarını yalnız yetiştiren kişiler” şeklinde konuştu.

Geçici barınma yerlerinin çoğunlukla iyi durumda olmadığına dikkati çeken Rosenke, buralarda kalmak zorunda kalan insanların iş yeri ve ev aradıklarında ayrımcılığa uğradığını söyledi.

Rosenke, derneğin yaptığı tahminlerde Almanya’da 2018 yılına kadar evsizlerin sayısının yaklaşık 200 bin daha artacağının ön görüldüğünü kaydetti.

İltica talebi kabul edilen sığınmacılar da ucuz konut isteyecek

Rosenke, Almanya’ya sığınmacı olarak geldikten sonra iltica talepleri kabul edilenlerin de muhtemelen kirası düşük konutlarda kalmak isteyeceğine dikkati çekerek, “İltica talepleri kabul edilen sığınmacıların sayısının artmasıyla konut piyasasının daha da kızışması bekleniyor” uyarısında bulundu.

Bir diğer sorun olarak düşük ücretle çalışanların sayısının artmasını gösteren Rosenke, “Kirası düşük konutlar çok az. Bir kez evini kaybeden kişi uzun bir süre ev bulamıyor. Sorun şu, düşük maaşla çalışan insanlar artıyor. Ancak aynı zamanda ev kiraları da artıyor. Aradaki makas açılıyor” dedi.

 Rosenke, yetkililerin daha fazla konut inşa etmelerini ve insanların evlerini kaybetmesine karşı önlem almasını istedi. 

Başbakanlığın yakında evsizler çadırlar kurdu

Bu arada başkent Berlin’de bazı evsizler Başbakanlığın yakınında bulunan bir yaya köprüsünün altında kurdukları küçük çadırlarda kalıyor.

Köprünün altında bir süreden beri yaşamını sürdüren ve ismini açıklamak istemeyen bir evsiz, yaklaşık 8 aydan beri burada kaldığını dile getirerek, “Buraya ilk geldiğimde çadırım yoktu, bankta uyuyordum. Ancak havanın soğumasıyla çadırda kalmaya başladım” şeklinde konuştu.

Rüzgarın daha az esmesi, yağmur ve kara karşı korunduğundan dolayı köprü altını tercih ettiğini ifade eden 52 yaşındaki bir Alman da şimdilik bu alanda 13-14 kişinin çadırlarda kaldığını, buradaki evsizlerin birbiriyle dayanışma içinde yaşadığını, geçen hafta Noel gecesini birlikte çok güzel geçirdiklerini anlattı.

Kaldıkları yerin Başbakanlığa çok yakın olmasından dolayı güvenlik açısından sorun olup olmadığına ilişkin bir soru üzerine de Alman evsiz, normalde burada kalmalarının yasak olduğunu, ancak şimdiye kadar polisin kendilerine müsamaha gösterdiğini kaydetti. 


(AA) Erbil Başay
Anahtar Kelimeler: AlmanyaEvsizObdachlos

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4