banner3

19 Nisan 2024 Cuma

Veyis Güngör'den yeni bir kitap: Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler.

Almanya'da sığınmacı rekoru

Almanya’ya geçen yıl 1,1 milyon sığınmacı girerken iltica başvurusunda bulunanların sayısı yarım milyona yaklaştı.

06 Ocak 2016 Çarşamba 18:45
Almanya'da sığınmacı rekoru

Almanya İçişleri Bakanı Maiziere: "Türkiye ile yapılan müzakereler iyi ve yapıcı. Görüşmeler devam edecek"

Berlin – Almanya’ya 2015 yılında giren sığınmacı sayısı 1,1 milyon ile rekor kırarken bunların 476 binden fazlası iltica başvurusunda bulundu.

İçişleri Bakanlığının verilerine göre Almanya'ya geçen yıl 1 milyon 91 bin 894 sığınmacı ayak bastı. Sığınmacıların 428 binden fazlası Suriye'den gelirken bu ülkeyi 154 binle Afganistan, 122 binle Irak ve 69 bin sığınmacıyla Arnavutluk takip etti. 

Geçen yıl Almanya'ya, bir önceki yıla göre yüzde 135 artışla 476 bin 649 kişi iltica başvurusunda bulundu. Başvuruların yaklaşık 163 bini Suriyelilerden, 55 bini Arnavutlardan, 37 bini Kosovalılardan, 32 bini Afganlardan ve 31 bini Iraklılardan geldi. 

Federal Göç ve Mülteci Dairesi geçen yıl 282 bin 726 iltica başvurusunu karara bağlarken bunların 138 bin 843’ünün kabul edildiği, 2 bin 72 kişinin de sınır dışı edilme sürecinin durdurulduğu belirtildi. Başvurulardan  91 bin 514'ünün reddedildiği, kalanların ise geri çekilmesi veya birden fazla ülkede yapılması gibi nedenlerle işleme alınmadığı bildirildi. 

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, düzenlediği basın toplantısında, Almanya’da sığınmacı rakamlarının mükerrer kayıtları ya da kayıt olduktan sonra başka bir ülkeye gidenleri de içerdiğini söyledi.

Maiziere, ülkeye 2015 yılında giren sığınmacıların gerçek sayısının önümüzdeki aylarda netleşebileceğini, ayrıca sığınmacıların daha etkin şekilde kayıt edilmesine ilişkin gelecek aylarda yeni bir yazılımı devreye sokacaklarını ifade etti.

Aralık ayında ülkeye gelen sığınmacıların ekim ve kasım aylarına göre azaldığını, özellikle Balkan ülkelerinden Almanya'ya girişlerin hemen hemen kesildiğine işaret eden Maiziere, ancak yıl sonuna doğru Fas ve Cezayir’den gelen sığınmacıların sayısının arttığını bildirdi.

Türkiye ile görüşmeler ümit verici

 Maiziere, aralık ayındaki sayıların azalmasında olumsuz hava şartlarının bir rol oynadığını belirterek, Türkiye’nin de düzensiz göçün önlenmesine yönelik çaba gösterdiğini, ancak bu çabaların aralık ayında kalıcı ve görünür faaliyetlere dönüştüğünü tespit etmediklerini ileri sürdü.

AB ve Türkiye arasında sığınmacılarla ilgili yürütülen görüşmeler hakkında "Bu  müzakereler iyi ve yapıcı. Görüşmeler devam edecek” diyen Maiziere, Türkiye ile Almanya arasında 22 Ocak’ta yapılacak olan Yüksek İşbirliği Konseyi’nde sığınmacı konusunun öncelikli gündem maddelerinden biri olacağını belirtti. Kedisinin de Türk mevkidaşıyla temasa geçtiğini anlatan Maiziere, İçişleri Bakanı Efkan Ala ile 22 Ocak’ta ikili bir görüşme yapmayı ümit ettiğini, sığınmacılar konusundaki temasların "ümit verici olduğunu" kaydetti.

Maiziere, 2015 yılında 476 bin 649 iltica başvuruyla  Almanya’da şimdiye kadar bir yıl içindeki en yüksek sayıya ulaşıldığını belirtti.

Sığınmacı ve iltica başvurusu sayılarıyla ülkenin İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra emsali bulunmayan bir sınamayla karşı karşıya kaldığını belirten Maiziere, bu konuda çaba sarf eden herkese teşekkür etti.


(AA) Erbil Başay
Anahtar Kelimeler: AlmanyaMülteci Rekoru

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4