banner3

29 Mart 2024 Cuma

Veyis Güngör'den yeni bir kitap: Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler.

Almanya'da Türk çocuklarına sünnet engeli

Umut Yıldızı Derneği Başkanı Altay: "Alman Gençlik Daireleri, Müslüman çocuklara sünnet izni vermiyor"

29 Aralık 2015 Salı 16:43
Almanya'da Türk çocuklarına sünnet engeli
 Umut Yıldızı Derneği Başkanı Altay: "Alman Gençlik Daireleri'nin koruma altına aldıkları Müslüman çocukların sünnet edilmesine izin vermemesi hem evrensel insan haklarına hem de kanunlara aykırı"

"Oysa mevcut yasalar, anne ve babaya bu hakkı vermekte. Gençlik Dairelerinin bu dini vazifenin yerine getirmesine izin vermesini istiyoruz"


Neuss - Almanya'da faaliyet gösteren Umut Yıldızı Derneği Başkanı Kamil Altay, ülkede Alman Gençlik Dairelerinin (Jugendamt) koruma altına aldığı Müslüman çocukların sünnet olmasına izni vermediğini belirterek, "Oysa mevcut yasalar, anne ve babaya bu hakkı vermekte. Gençlik Dairelerinin bu dini vazifenin yerine getirmesine izin vermesini istiyoruz" dedi.  

Konuyla alakalı olarak açıklamalarda bulunan Altay, Gençlik Dairelerinin, koruma altına aldığı çocukları birçok haktan mahrum bıraktığını ifade ederek, sünnet konusunun da bu hak ihlallerinden biri olduğunu kaydetti.

Dernek olarak, özellikle Gençlik Daireleri tarafından göçmen kökenli ailelerin ellerinden alınan çocukların geri verilmesi için çalışmalar yürüttüklerini anımsatan Altay, son 5 yıl içinde bu tür durumlarla çok karşılaştıklarını bildirdi. 

Altay, "Bu çocuklarımızın dini vecibelerini yerine getirmelerini istiyoruz. Gençlik Dairelerinin bu konuda Müslüman çocuklara imkan tanımalarını istiyoruz" ifadesini kullandı.

Altay, Almanya'da 2013 yılında Kenyalı bir annenin çocuğunu sünnet ettirmek için mahkemeye başvurduğunu, üst mahkemenin 6 yaşındaki çocuğun yeterince bilgilendirilmediği ve onayının olmadığı gerekçesiyle sünnet yapılamayacağına karar verdiğini de hatırlatarak, "Oysa mevcut yasalar, anne ve babaya bu hakkı vermekte. Gençlik Dairelerinin bu dini vazifenin yerine getirmesine izin vermesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

Bu hakkın engellenmesinin insan haklarına aykırı olduğuna dikkati çeken Altay, sorun çözülene kadar çeşitli gösteri ve eylemler planladıklarını, önümüzdeki günlerde bunları kamuoyuna duyuracaklarını sözlerine ekledi.

Umut Yıldızı Derneği Hukuk Danışmanı Avukat Mustafa Basun da Gençlik Dairelerinin tutumunu eleştirdi. 

Sünnet konusunda Almanya'da 2013 yılında yürürlüğe giren medeni kanunun 1631. maddesini hatırlatan Basun, eğer sağlık açısından bir sakıncası yoksa çocuğun velayet sahibi anne yada babanın, kanunen çocuğunu sünnet ettirme hakkına sahip olduğunu söyledi. 

Uygun koşullar altında kanunen 6 aylık bir bebeğin dahi sünnet ettirilebildiğini belirten Basun, "Tabi bu sünnetin doktor ya da uzman bir sünnetçi tarafından uygun koşullarda yapılması gerekiyor. Yasalar zaten sünnet konusunda bu şekilde açık ve net bilgiler içeriyor" dedi.


(AA) Mesut Zeyrek
Anahtar Kelimeler: AlmanyaSünnet_yasağı

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4