banner3

20 Nisan 2024 Cumartesi

Veyis Güngör'den yeni bir kitap: Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler.

Almanya'daki Türkler seçme hakkı istiyor

"Almanya'da 3 ay ikamet eden AB üyesi ülke vatandaşları yerel seçimlerde oy kullanabilirken, 54 yıldır bu ülkeye hizmet eden Türklere bu hakkın verilmemesi büyük haksızlık"

30 Aralık 2015 Çarşamba 13:04
Almanya'daki Türkler seçme hakkı istiyor
Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde oturumu bulunan Türkler, kendilerine seçme hakkı verilmesi için imza kampanyası başlattı. 

Kampanya Sözcüsü Gemici: "Almanya'da 3 ay ikamet eden AB üyesi ülke vatandaşları yerel seçimlerde oy kullanabilirken, 54 yıldır bu ülkeye hizmet eden Türklere bu hakkın verilmemesi büyük haksızlık"


Herten- Almanya'nın en kalabalık eyaleti Kuzey Ren Vestfalya'da (NRW) oturumu bulunan Türkler, yerel seçimlerde AB vatandaşlarına tanınan oy kullanma hakkının kendilerine de verilmesi için imza kampanyası başlattı.

NRW Yerel Seçimlere Katılma Girişimi, haklarını alana dek imza kampanyasına ilaveten yürüyüş ve gösteriler düzenlemeyi planlıyor. 

AA muhabirine konuşan NRW Yerel Seçimlere Katılma Girişimi Sözcüsü Bahattin Gemici, eyalet anayasasının değiştirilmesinin tartışıldığı bu sürecin kendileri için büyük bir fırsat olduğunu ve yerel seçimlere katılma hakkı için mücadele ettiklerini söyledi. 

Gemici, kendilerine destek veren derneklerin de yardımıyla 15 Şubat'a kadar 50 bin imza toplamayı hedeflediklerini ve NRW eyalet meclisi önünde gösteri gösteri düzenleyeceklerini belirtti.

Bahattin Demirci, Avrupa Birliği anlaşmalarına göre Almanya'da oturumu bulunan AB vatandaşlarına yerel seçimlerde tanınan oy kullanma hakkından Türklerin mahrum bırakılmasını eleştirerek, "Almanya'da 3 ay ikamet eden AB üyesi ülke vatandaşları yerel seçimlerde oy kullanabilirken, 54 yıldır bu ülkeye hizmet eden Türklere bu hakkın verilmemesi büyük haksızlık" dedi.

Gemici, "Demokrasinin gereği olan seçme ve seçilme hakkımızı istiyoruz. Bunun için vatandaşlarımız arasında hiçbir görüş ayrımı yapmadan, sağ sol demeden, onları bu ortak noktada birleştirmek istiyoruz" şeklinde konuştu. Bu konuda tüm Türk sivil toplum kuruluşlarının kendilerine destek verdiğini belirten Gemici, seçme hakkının kazanılmasından sonra tüm siyasi partilerin Almanya'da yaşayan Türkleri daha fazla dikkate almak zorunda kalacaklarını ve yabancı düşmanlığı yapamayacaklarını savundu.

Bahattin Gemici, "Belediye meclislerine Türk temsilciler girecek, hakkımızı hukukumuzu savunacaklar. Okullarda, gençlik dairelerinde ya da yerleşim yerlerindeki sorunlarımızı birlikte çözme imkanına kavuşacağız" ifadesini kullandı.


(AA) Mesut Zeyrek

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4