banner3

19 Mart 2024 Salı

Veyis Güngör'den yeni bir kitap: Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler.

Aşağı Saksonya DİTİB ile işbirliğini sürdürmek istiyor

Aşağı Saksonya Eyalet Hükümeti'nin gelecekte de Alman-Türk Cami Kurumu DİTİB ile işbirliği yapmak istediği açıklandı.

26 Ocak 2019 Cumartesi 12:28
Aşağı Saksonya DİTİB ile işbirliğini sürdürmek istiyor
 
 
İntertürk - Köln 

Katolik Haber Ajansı (KTA)'nın geçtiği habere göre Aşağı Saksonya (Niedersachsen) Eyalet Hükümeti gelecekde de Alman-Türk Cami Kurumu DİTİB ile işbirliği yapmak istiyor. Cuma günü Hannover Başbakanlığından yapılan açıklamada Eyalet Hükümetine bağlı çeşitli bakanlıkların yaptığı işbirliği denetimi sonrasında bu sonuca varıldığı açıklandı.
 
Gerekçenin ise, alternatif eksikliği olduğu bildirildi. Müslümanlar içinde DİTİB’den başka alternatif bir temsilci adayının bulunmadığı bildirildi. Bakanlıkların neredeyse tamamı bu sebeple DİTİB Aşağı Saksonya ve Bremen Eyalet Birliği ile işbirliğinin devamına yönelik görüş bildirdiler.
 
Başbakanlığın yaptığı açıklamaya göre denetim geçtiğimiz haftalarda gerçekleşti. Bakanlıklar belirli kriterlere göre DİTİB derneklerinin yanı sıra DİTİB görevlilerinin ve üyelerinin etkinliklerini denetleyip analiz etti. Bu bağlamda DİTİB temsilcilerinin ve Türkiye tarafından finanse edilen imamların kendi görev alanlarında ne gibi iş ve işlemler yaptıkları, bunları hangi dilde yaptıkları ve işbirliğinin ne derecede geliştiği değerlendirildi.
 
Bu bağlamda Bilim ve Okul Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Sosyal İşleri Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı bünyesindeki kurullarda ve önlem projelerinde Almanca konuşan DİTİB temsilcilerinin görev yaptığı bildirildi. Buna Osnabrück Üniversitesi İslam İlahiyat Enstitüsü Danışma Kurulunda ve İslam din dersleri müfredatı ve icazet konusundaki üyelerin de dahil olduğu bildirildi.
 
Adalet Bakanlığında ise işler biraz daha değişik. Eyalette, hapishanelerde görev yapan ve Türkiye’den gönderilen üç imam bulunuyor. Bu imamlar Almanca ve gerektiğinde Türkçe ve Arapça da vaaz verebiliyorlar, ancak mahkumlar ile neredeyse sadece Türkçe konuşuyorlar. Alman tarafı bu noktada Türkiye’nin etkisi / müdahalesi endişesi taşıyor ve mahkumlarla iletişim dilinin Almanca olmasını istiyor. Verilen bilgilere göre bu konu hakkında DİTİB ile görüşmeler sürdürülecek.

(Yasin Baş)

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4