banner3

20 Nisan 2024 Cumartesi

Veyis Güngör'den yeni bir kitap: Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler.

Avrupa Birliği’nin Polonya’yla imtihanı

Avrupa Birliği, Polonya ve Macaristan’daki popülist-sağ iktidarlardan rahatsız, ama çaresiz.

13 Ocak 2016 Çarşamba 14:30
Avrupa Birliği’nin Polonya’yla imtihanı


İntertürk - Köln

Avrupa Birliği’nin bir çok ülkesi Polonya ve Macaristan hükümetlerinin birliğin merkezi politikalarıyla uyuşmayan tutumlarından rahatsız. Macaristan’ın mülteci politikasındaki aykırı tutumu rahatsızlığa yol açarken, Polonya’nın sağ-popülist politikaları Brüksel’de kaygıyla izleniyor.

Polonya medyası ise her fırsatta tüm izlenen politikaların sorumlusu olarak gördüğü Almanya’ya ve Merkel’e yükleniyor. Geçtiğimiz günlerde Polonya’nın önemli bulvar dergilerinden ‘Wprost’tun kapağında yayınlanan, Merkel ve ekibini Hitler pozunda gösteren resim başta Bild olmak üzere birçok gazetede tepkiyle karşılandı, bu tür yayınların Polonya-Avrupa Birliği ve Polonya-Almanya ilişkilerini zehirlediği savunuldu. Aynı dergi daha önce de Merkel'i karikatürize eden kapaklar yayınlamıştı.

İyimser Alman yorumcular ‘Polonya hala kaybedilmedi’ sloganıyla durumun normalleşmesi için hala atılacak adımlar olduğuna işaret ederken, şahinler Polonya’ya tutumundan dolayı ceza verilmesini istiyorlar.

Avrupa Birliği Komisyonu bugünkü toplantısında Polonya hükümetinin tutumunu da değerlendirecek. Ancak komisyonun etkili olabilecek bir karara varmasını bekleyenlerin sayısı az. Polonya hükümetinin izlediği aykırı politikalar ve popülist söylemle ülkedeki geniş halk kitlelerinin desteğini giderek daha çok sağladığını, buna paralel Avrupa Birliği politikası yanlılarının da buna karşı mobilize edilmesi gerektiği değerlendirmesini yapan uzmanlar çözümün boyun eğdirmekten ziyade yakınlaştırmaktan geçtiğini savunuyorlar.

Bu nedenle Avrupa Birliği komisyonunun bugünkü toplantısından cezai bir yaptırım çıkmayacağına inanılıyor. Avrupa Birliği mevzuatında hukuk devleti ilkelerinin göz ardı edilmesi halinde ülkeler hakkında cezai işlem yapılması ve Başkanlar Konseyi’nde oy hakkının iptali gibi yaptırımlar bulunmakla birlikte Polonya’ya karşı şimdilik bu uygulamanın hayata geçirilmeyeceği görüşü yaygın. Ancak AB çevrelerinde sayıları az da olsa bir sürpriz yaşanabileceğini savunanlar da var.

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4