banner3

19 Nisan 2024 Cuma

Veyis Güngör'den yeni bir kitap: Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler.

Avrupa kendi CİA'ini kuruyor

Güvenlik endişesi içindeki Avrupa, birlik bünyesi içerisinde kendi gizli servisini kuruyor.

14 Aralık 2015 Pazartesi 15:52
Avrupa kendi CİA'ini kuruyor
Almanya'nın dış politikasına ilişkin yayınlr yapmakta olan 'German-Foreing-Policy.com'un haberine göre Avrupa Birliği ülkeleri kendi ortak gizli servislerini kuruyorlar. Bu, milli gizli servislerin istihbarat faaliyetlerinin devamına herhangi bir etki yapmayacak.

Bilindiği gibi 1990'larda Balkanlarda yaşanan savaş esnasında ve ABD ile, kısmen de İngiltere Krallığı ile yaşanan transatlantik rekabetler sonucunda AB ülkeleri "Joint Situation Centre" (SitCen) isminde bir istihbarat teşkilatı kurmustu. 1 Ocak 2011 de "Avrupa Dış İşleri Hizmetleri" EEAS (European External Action Service) bünyesine geçen bu kurum, Mart 2012'de kurulan Avrupa Birliği'nin yeni ortak istihbarat kurumu IntCen [Intelligence Analysis Centre] [Türkçe: İstihbarat Analiz Merkezi] olarak hayata geçti. Yeni istihbarat kuruluşunun başına Alman dış istihbaratı BND'den Gerhard Conrad getirildi.

Avrupa Birliği, daha önce Almanya'nın Şam ve Beyrut büyükelçiliklerinde de görev yapmış olan Gerhard Conrad yönetimindeki IntCen teşkilatı ile Amerika Birleşik Devletleri ve NATO'ya karşı özgür bir güç oluşturma çabası içerisine girmis oldu. Gerhard Conrad Ortadoğu uzmanı olarak, Araplar ile Israilliler arasında arabuluculuk görevleri de üstlenmişti.

CIA ve NATO'nun istihbaratlarına bağımlı olmayı bir sorun olarak değerleniren Avrupa'l siyasiler özellikle 2015 yılında Paris'te düzenlenen IŞİD militanlarının saldırıları sonrasında bağımsız bir teşkilata ihtiyaç duyduklarını dile getirmişlerdir. Bu bağlamda İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Belçika Başbakanı Charles Michel ve AB İç İşleri Komiseri Dimitris Avramopoulos AB'nin kendi istihbarat teşkilatı olmasının zamanının geldiğini dile getirdiler.

Bu gelişmeler yaşanırken, ortak bir AB istihbarat teskilatının ulusal teşkilatları gereksiz kılmadığının da altı çizilmektedir.

yb - intertürk
Anahtar Kelimeler: AvrupaCiaGizli Servis

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4