banner3

24 Nisan 2024 Çarşamba

Veyis Güngör'den yeni bir kitap: Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler.

Avrupa Konseyi Kırım'a heyet gönderiyor

Jagland: "Kırım halkı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin güvencesinde"

25 Ocak 2016 Pazartesi 22:27
Avrupa Konseyi Kırım'a heyet gönderiyor


Paris - Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland insan hakları durumuyla ilgili incelemelerde bulunmak üzere Kırım'a bir heyet göndereceğini açıkladı.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin kış dönemi genel kurulunda konuşan Jagland, Kırım'da yaşayan 2,5 milyon kişinin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) güvencesi altında olduğunu belirterek, "Kırım halkının, AİHS'den doğan haklarını kullanabilmeleri gerektiği" uyarısında bulundu.

Hiçbir uluslararası örgütün son bir yıldır Kırım'a gidemediğini aktaran Jagland, gidecek heyetin, insan hakları, medya özgürlüğü, azınlık hakları, cezaevlerini koşulları, yolsuzlukla mücadele gibi konularda bağımsız inceleme gerçekleştireceğini ifade etti.

Jagland, İsviçreli diplomat Gerard Stoudman'ın başkanlık edeceği heyetin raporunu en geç mart ayında sunacağını bildirdi. 

AKPM genel kurulu

Terörle mücadele, sığınmacı krizi, organize suç AKPM'nin bugün başlayan ve cuma günü sona erecek genel kurulun en önemli gündem maddelerini oluşturacak.

AKPM genel kuruluna Türk parlamenterler 18 üye ile katılırken, Türkçe AKPM'nin çalışma dilleri arasında yerini aldı. AKPM'deki Türk parlamenterlerin sayısının 12'den 18'e çıkmasını öngören rapor ve buna bağlı karar tasarısı geçen yıl 21-22 Mayıs'ta Saraybosna'da toplanan daimi komite toplantısında oylanmıştı.

AKPM'nin resmi dilleri İngilizce ve Fransızca. Mevcut çalışma dilleri ise bu iki dilin dışında, İtalyanca, Rusça ve Almanca. Türkçe'nin çalışma dili olmasının ardından AKPM Genel Kurulu'nda bundan sonra sözlü çeviriler anında Türkçe'ye çevrilecek ve çeviri ile ilgili masraflar AKPM bütçesinden ödenecek.

Türkiye'nin AKPM'de üye sayısının artmasında en önemli kriter, nüfus oranı ve AKPM bütçesine yapılan bağışlar. Türkiye, bir süre önce AKPM'nin 2016 bütçesi için ana bağışçı ülkelerden birisi olmayı önermişti.


(AA) Rahmi Gündüz

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4