banner3

29 Mart 2024 Cuma

Veyis Güngör'den yeni bir kitap: Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler.

Avusturya’da İslam Yasası Tartışması

Avusturya Türk İslam Birliği (ATİB) Başkanı Fatih Karadaş, İslam Yasası kapsamında imamların ülkeden gönderilmesine tepki göstererek "Dünyada rafine İslam’ı anlatan bir ülkenin hocalarının burada tutulması gerekiyordu. Bizim hocalarımızın hepsi üniversite ve ilahiyat fakültesi mezunudur" dedi.

29 Şubat 2016 Pazartesi 19:15
Avusturya’da İslam Yasası Tartışması


Avusturya Türk İslam Birliği Başkanı Karadaş: 
"İslam Kanunu’na tamamen karşı çıkmak bizim ne haddimizedir ne de hakkımızdır. Ama bizi ilgilendiren, ümmeti ilgilendiren maddeler vardır ki bir tanesi dış finans yasağıyla imamların engellenmesidir. Buna da elbette karşı çıkacağız. Bu bizim en demokratik hakkımızdır"

Karadaş: "Sayın Fuat Sanaç’tan, Diyanet İşleri Başkanlığımızın hocalarının gitmemeleri için çaba sarf etmesini beklerdik. Çünkü dünyada rafine İslam’ı anlatan bir ülkenin hocalarının burada tutulması gerekiyordu. Bizim hocalarımızın hepsi üniversite ve ilahiyat fakültesi mezunudur. Hepsinin pedagojik formasyonu vardır"

Viyana - Avusturya Türk İslam Birliği (ATİB) Başkanı Fatih Karadaş, İslam Yasası kapsamında imamların ülkeden gönderilmesine tepki göstererek "Dünyada rafine İslam’ı anlatan bir ülkenin hocalarının burada tutulması gerekiyordu. Bizim hocalarımızın hepsi üniversite ve ilahiyat fakültesi mezunudur" dedi.

Karadaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avusturya İslam Cemaati Başkanı Fuat Sanaç’ın, imamların gönderilmesine neden olan İslam Yasası’ndan "yüzde 100" memnun olduğunu açıklamasının kendilerini "derinden üzdüğünü" söyledi. Karadaş, Sanaç’ın farklı zamanlarda farklı açıklamalar yaparak Avusturya’da yaşayan Müslüman toplumu yaraladığını ifade etti.

İslam Yasası’na itirazların ardından olumlu yönde değişiklikler yapıldığını belirten Karadaş, imamların gönderilmesine neden olan dış finans yasağı ve camilerin kapatılmasına neden olacak dernekler maddelerinde geri adım atılmayacağı konusunda anlaştıklarını ve bu yüzden tehdit edildiklerini kaydetti.

Kamuoyunun İslam Yasası hakkında yanlış bilgilendirildiğine işaret eden Karadaş, “Sayın Fuat Sanaç’ın İslam Yasası’ndan yüzde 100 memnun olduğu açıklaması bizi üzdü ve yaraladı” diye konuştu.

İslam Yasası’nın tüm maddelerine hiçbir zaman itiraz etmediklerini vurgulayan Karadaş, şunları söyledi:

“İslam Kanunu’na tamamen karşı çıkmak bizim ne haddimizedir ne de hakkımızdır. Ama bizi ilgilendiren, ümmeti ilgilendiren maddeler vardır ki bir tanesi dış finans yasağıyla imamların engellenmesidir. Buna da elbette karşı çıkacağız. Bu bizim en demokratik hakkımızdır."

İslam Yasası ile Müslümanların özgürlüklerinin ayaklar altına alındığını ifade eden Karadaş, "Sayın Fuat Sanaç’tan, Diyanet İşleri Başkanlığımızın hocalarının gitmemeleri için çaba sarf etmesini beklerdik. Çünkü dünyada rafine İslam’ı anlatan bir ülkenin hocalarının burada tutulması gerekiyordu. Bizim hocalarımızın hepsi üniversite ve ilahiyat fakültesi mezunudur. Hepsinin pedagojik formasyonu vardır” ifadesini kullandı.

İslam Yasası çerçevesinde 65 imamın geri gönderileceğini kaydeden Karadaş, son dönemde Avusturya medyası üzerinden ATİB'ye yönelik karalama kampanyası yürütüldüğünü söyledi. Karadaş, “ATİB’nin sanki içinde gizli oluşumlar, yapılanmalar varmış gibi böyle bir haberle gündeme getirilmesini esefle kınıyoruz. Bizim abdestimizden şüphemiz yok. Bizim burada gizli ajandamız da yok. Gelsinler bize sorsunlar. Kapılarımız ardına kadar açık” dedi.

Karadaş, Avusturya’da bütün Müslümanların birlik ve beraberlik içerisinde hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

İslam Yasası'nın, din özgürlüğüne aykırı maddelerini mahkemeye taşıyacaklarını vurgulayan Karadaş, iç hukukta sonuç alınamaması halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kadar gideceklerini söyledi. Karadaş, radikalizmin önündeki en büyük engel olan imamların radikalizmle mücadele adı altında çıkarılan bir yasayla gönderilmesine anlam veremediklerini ifade etti.

Avusturya İslam Cemaati Başkanı Fuat Sanaç, İslam Yasası’nın çıkarılması sürecinde toplumu zamanında bilgilendirmemekle ve sorunlu maddeler hakkında çelişkili açıklamalar yapmakla suçlanıyor.

(AA) Hasan Tosun

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4