banner3

28 Mart 2024 Perşembe

Veyis Güngör'den yeni bir kitap: Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler.

Barzani AB heyetiyle görüştü

Başbakan Barzani, AB Irak İşleri Sorumlusu Vardakis ve beraberindeki heyeti konutunda kabul etti

25 Ocak 2016 Pazartesi 22:13
Barzani AB heyetiyle görüştü


Erbil - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, Avrupa Birliği (AB) Irak İşleri Sorumlusu Konstantinos Vardakis ve beraberindeki heyeti Erbil'deki başbakanlık konutunda kabul etti. 

Barzani'nin ofisinden yapılan açıklamada, tarafların, görüşmede terör örgütü ile en ön cephelerde savaşan Peşmerge güçlerinin durumu, çatışmalardan dolayı evlerini terk edip Kürt bölgesine sığınan iç göçmenler ve onlara temin edilen hizmetlerin durumunu ele aldığı belirtildi. 

Açıklamada, Barzani'nin terör örgütü DAEŞ ile mücadele ve iç göçmelerin durumu konusunda AB ülkelerinin verdiği askeri ve insani yardımlardan dolayı teşekkür ettiği kaydedildi. 

Söz konusu açıklamada görüşlerine yer verilen Barzani, "Bölgede meydana gelen ekonomik kriz, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin anayasal hakkı olan bütçesinin, Bağdat'taki merkezi hükümet tarafından kesilmesinden kaynaklanıyor. Bunun yanında terör örgütü DAEŞ'in ortaya çıkması ve bir çok iç göçmenin bölgeye akın etmesi ile petrol fiyatlarında aniden meydana gelen ciddi düşüş gibi diğer faktörler de yer alıyor" ifadelerini kullandı.

Kürt bölgesinin içerisinde olduğu ekonomik krizin çözümü için hükümet olarak bir plan hazırladıklarını belirten Barzani, "Bu planın başarılı bir şekilde hedefine ulaşabilmesi için başta AB ülkeleri olmak üzere tüm uluslararası ülkelerin teknik ve uzman desteğine ihtiyacımız var. Aynı zamanda AB tarafından Irak'ta uygulanacak programlardan Kürdistan bölgesinin faydalanmasını arzuluyoruz" dedi. 

- "Referandum ile kaderimizi tayin edebiliriz"

Bağdat ve Erbil arasındaki sorunların çözülmesi konusunda diyalog ve müzakerelere bağlı kalmaya devam edeceklerinin altını çizen Barzani, "Kürdistan halkı referanduma giderek hakkını ve kaderini tayin edebilir. Kürdistan halkının alacağı herhangi bir  karar diyalog ve müzakere çerçevesinde Bağdat ile barışcıl şekilde masaya yatırılacak, üzerinde görüşülecektir" değerlendirmesinde bulundu. 

Öte yandan AB heyeti ise IKBY'nin içerisinde olduğu ekonomik krizin farkında olduklarını, bu konuda ellerindeki tüm imkanları seferber edeceklerini aktardı." 


(AA) İdris Okuducu

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4