banner3

19 Mart 2024 Salı

Veyis Güngör'den yeni bir kitap: Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler.

Berlin’deki aşırıların toplam sayısı 10 bini buluyor

Eyalet Anayasayı Koruma Örgütü’nün 2020 raporuna göre Berlin’deki en büyük aşırı yabancı grup 1400 kişi ile PKK.

11 Mayıs 2021 Salı 15:59
Berlin’deki aşırıların toplam sayısı 10 bini buluyor
İntertürk-Berlin (Özel)

Berlin Anayasayı Koruma Örgütü (Verfassungschutz), eyalete ilişkin 2020 yılına ait raporunda aşırı kategorisindeki kişi sayısının 10 bini bulduğunu açıkladı. Açıklamada korona tedbirleri döneminde aşırıların sayısının arttığına dikkat çekildi. Rapor ayrıca Korona İnkarcılarının sayısının bir hayli yükseldiğine işaret ediyor.

Anayasayı Koruma Örgütü, sağcı Neonazileri ve İmparatorluk Vatandaşları (Reichsbürger) adlı gruplarla aşırı sol grupları, buna ilaveten Selefileri, Ülkücüleri, PKK yandaşı grupları aşırı olarak değerlendiriyor. Örgüte göre bunlar ve benzer grupların sayısı artarak 2020’de 9660’a ulaşmış. Raporda en dikkat çekici hususun 29 Ağustos 2020 tarihinde yapılan korona tedbirleri karşıtı gösteride İmparatorluk Vatandaşları grubunun diğer aşırı sağcı gruplar ve otonom gruplarla birlikte Federal Alman meclis binasını basma teşebbüsleri olduğu görülüyor. Raporda Berlin’de sayıları 670 olarak verilen İmparatorluk Vatandaşları grubunun etkisini giderek arttırdığına, başka grupları yönlendirme ve etkileme gücünün yüksekliğine, öte yandan büyük bir şiddet potansiyeli taşıdığına vurgu yapılıyor.

Almanya için Alternatif (AfD) partisi etrafında oluşan aşırı sağcı gruplarla birlikte, İslam düşmanlığında birbirleriyle yarışan odaklar içerisinde Kimlik Hareketi (Identitäre Bewegung) giderek ön plana çıkıyor. İslam karşıtlığıyla öne çıkan bir başka grup ‘İslamlaşmaya ve Doğululaşmaya karşı Berlinli Vatanseverler’ adını taşıyor. Anayasayı Koruma Örgütü, eyalette AfD’nin tüm faaliyetlerini ‘şüpheli’ olarak değerlendirirken Berlin’deki aşırı sağcı sayısını 1430 olarak tespit etmiş.

Berlin’deki aşırı solcuların toplam sayısı ise 3600. Polis ve adliye ile sürekli çatışma halindeki örgütlerde bir araya gelenleri kapsayan bu sayıya, 980 kişi olduğu hesaplanan Otonom ve Post Otonom solcu gruplar dahil değil. Aşırı sol gruplar arasında 300 kişilik kendilerini Müdahaleci (Interventionistische Linke) olarak adlandıran bir grubun varlığı da dikkat çekiyor.

Rapora göre şiddet eğilimli Selefilerin sayısında bir önceki yıla göre düşüş var ve 450 kişiden ibaret. Fakat İslami hareketlerin taraftar cephesi bir hayli geniş ve toplamda 2170 kişi olarak hesaplanıyor. Yabancı terör örgütleri içerisinde en büyüğünü 1100 kişiyle PKK oluşturuyor. Raporda Ülkücü gruplar da tehlikeli statüsünde gösteriliyor, ancak değişik derneklere dağılmış Ülkücü sayısının toplamda 400 kişi olduğu ifade ediliyor.


    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4