banner3

29 Mart 2024 Cuma

Veyis Güngör'den yeni bir kitap: Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler.

BM'den Avrupa'ya mülteci çağrısı

"Avrupa'da yabancı düşmanlığı ve yapılan propagandalarla sığınmacılar ve onların evleri ve ibadet yerleri fiziksel saldırı, vandallık ve kundaklama yöntemleriyle nefret suçlarına maruz kalıyor, cami duvarlarına kan atılıyor, cami kapılarına domuz başı bırakılıyor"

12 Şubat 2016 Cuma 19:23
BM'den Avrupa'ya mülteci çağrısı


BMMYK Sözcüsü Fleming: 
"Üzülerek söylüyorum ki 2016 yılının ilk 6 haftasında Avrupa'daki gelişmeler bize, bazı ülkelerin sığınmacı krizine çözüm bulmak yerine sığınmacıları uzak tutmaya öncelik verdiğini gösteriyor"

BMMYK Avrupa Bürosu Direktörü Cochetel: "Türkiye yalnız başına Suriye kriziyle başa çıkamaz, işbirliği ve sorumluluk paylaşımı olmalı"

IOM Sözcüsü Millman: "2016 yılında şimdiye kadar 320'si Ege Denizi, 90'ı Akdeniz'de olmak üzere 410 sığınmacı Avrupa'ya ulaşmaya çalışırken hayatını kaybetti"

Cenevre - Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa ülkelerinin iltica politikalarını ve sınır kontrollerini artırmalarını eleştirerek, sığınmacılar için yasal yolların artırılması çağrısında bulundu.

BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan BMMYK Sözcüsü Melissa Fleming, "Üzülerek söylüyorum ki 2016 yılının ilk 6 haftasında Avrupa'daki gelişmeler bize bazı ülkelerin sığınmacı krizine çözüm bulmak yerine sığınmacıları uzak tutmaya öncelik verdiğini gösteriyor" dedi.

Fleming, artan sayıda Avrupa ülkesinin son dönemde sınır kontrollerini başlatmasına dikkati çekti.

BMMYK'dan Avrupa ülkelerine, sığınmacılar için defalarca yapılan yasal yolları artırma çağrısına rağmen, ülkelerin bunun tersini yaparak mevcut yasal yolları azalttığını ifade eden Fleming, sözlerini söyle sürdürdü:

"Avrupa'da yabancı düşmanlığı ve yapılan propagandalarla sığınmacılar ve onların evleri ve ibadet yerleri fiziksel saldırı, vandallık ve kundaklama yönemleriyle nefret suçlarına maruz kalıyor, cami duvarlarına kan atılıyor, cami kapılarına domuz başı bırakılıyor." 

Türkiye'nin Suriyelilere kapıları kapattığı iddialarına karşı Fleming, son günlerde sadece Halep'ten gelen 8 bin Suriyelinin Türkiye'ye giriş yaptığını ifade etti. 

BMMYK Avrupa Bürosu Direktörü Vincent Cochetel ise, "Türk otoriterler son 5 senede 2.5 milyon Suriyeli sığınmacıyı ağırlayarak ne kadar cömert olduğunu gösterdi. Suriye'nin kuzeyindeki mevcut zor duruma rağmen Suriye'den Türkiye'ye hala insanların girişine izin veriyor" dedi.

"Türkiye yalnız başına Suriye kriziyle başa çıkamaz"

Uluslararası toplumun, Türkiye ve Yunanistan'a Suriye krizinin üstesinden gelinmesi için yardım etmesi gerektiğini belirten Cochetel, "Türkiye yalnız başına Suriye kriziyle başa çıkamaz, işbirliği ve sorumluluk paylaşımı olmalı" değerlendirmesinde bulundu.

Cochetel, "Sığınmacılar Avrupa'da sadece belli başlı birkaç ülkeye gidiyor. Suriye krizinden Avrupa'da sadece Almanya, İsveç, Fransa ve Avusturya etkilendi. Avrupa ülkelerinin çoğu krizden etkilenmedi. Bir karmaşa mı istiyoruz yoksa sığınmacıların doğru bir şekilde paylaşımını mı istiyoruz? Sorunun sadece Türk, Alman, Yunan, İsveç çözümü yok" şeklinde konuştu.

Bu yıl 83 bin kişi Avrupa'ya ulaştı

Bu yılın geride kalan döneminde 83 bin 201 sığınmacının deniz yoluyla Avrupa'ya ulaşmayı başardığını ifade eden Millman, "2016 yılında şimdiye kadar 320'si Ege'd, 90'ı Akdeniz'de olmak üzere 410 sığınmacı Avrupa'ya ulaşmaya çalışırken hayatını kaybetti" bilgisini verdi.

(AA) Fatih Erel

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4