banner3

19 Nisan 2024 Cuma

Veyis Güngör'den yeni bir kitap: Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler.

Cem Özdemir'den DİTİB'e uyarı

Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, başkent Berlin'de Yabancı Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği toplantıda, Federal Meclis (Bundestag) gündeminde bulunan 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarıyla ilgili karar tasarısına konusunda açıklamalarda bulundu.

28 Mayıs 2016 Cumartesi 13:59
Cem Özdemir'den DİTİB'e uyarı
 


Berlin – Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, Federal Meclis (Bundestag) gündeminde bulunan 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarıyla ilgili karar tasarı konusunda Almanya'daki Hristiyan dini cemaatlerden destek istediğini söyledi.


Cem Özdemir, Yabancı 
Gazeteciler Cemiyeti'nin düzenlediği bir toplantıda 1915 olaylarına ilişkin tasarının Federal Meclis'in gündemine nasıl geldiğini anlattı.

Almanya Başbakanı 
Angela Merkel ve Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in geçen yıl tasarının fazla yankı uyandırmadan geçmesini istediklerini belirten Özdemir, ancak bugün gelinen noktada bunun tam tersinin yaşandığını ve yoğun tartışmaların yapıldığını ifade etti.

Söz konusu tasarı konusunda ilk önce meclisteki komisyonlarda görüşmelerin yapılmasının istenildiğini ancak burada tasarının sürekli ertelendiğini hatırlatan Özdemir, bunun üzerine kendisinin bu kadar ciddi bir konuda bir meclis grubu yerine, diğer partilerin meclis gruplarının bir tasarı hazırlanmasını önerdiğini kaydetti.


Bunun iyi bir düşünce olarak görüldüğünü ve uzun süren görüşmeler yapıldığını anlatan Özdemir, sonunda Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partileri ve 
Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile ortak bir metin hazırladıklarını söyledi.


Daha sonra tasarının Meclis gündemine alınması için beklenildiğini ancak meclisten geçme olasılığı olmadığından bu tasarının "öldüğünün" ifade edildiğine aktaran Özdemir, "Bunun üzerine ben de 'siz böyle oynuyorsanız, bu tasarıyı 
Yeşiller Partisi olarak alıyorum' dedim ve tasarı Federal Meclis'te görüşüldü. Burada da zamanlama yanlış dediler." şeklinde konuştu.


Özdemir, bu görüşme sırasında yaşanan tartışmalardan ortak bir önerge çıkması yönünde diğer partilerle anlaşıldığını anımsattı.


Bu arada tasarının desteklenmesi hususunda Katolik ve Protestan kiliselerinin temsilcilerine mektup yazdığını açıklayan Özdemir, "Tüm Hristiyan dini cemaatlere mektup yazdım ve destek vermelerini istedim. Onlar da şunu yaptı, Hristiyan Birlik partilerine ve 
SPD'ye, özellikle de isminde C (christlich) taşıyan Hristiyan Birlik partilerine mektup yazarak bu konuda Yeşiller Partisi'nin önergesine destek vermelerini istedi." ifadesini kullandı.


Özdemir, tüm Hristiyan dini cemaatlerin yazılı ve başka yollarla CDU/CSU partileriyle görüşmelerinin nasıl bir etki yaratacağının düşünülmesi gerektiğine işaret etti.


DİTİB'e aba altından sopa gösterdi


Almanya'daki Türklerin nasıl bir reaksiyon göstereceğine ilişkin bir soru üzerine de Özdemir, şöyle konuştu: 

"Elbette 
Türkiye'nin büyükelçisi şimdi işini yapacak. Bunu da yapmak zorunda. Türk organizasyonlarının protestoları var. Ancak bir şey söylemek istiyorum. Burada Sünni Müslümanların en büyük organizasyonu olan Türkiye'nin dini işlerden sorumlu dairesinin (Diyanet İşleri Türk İslam Birliği) bir listeyi imzalayarak Federal Meclis'e protesto olarak göndermesi aklımda kaldı. Bu konu daha konuşulacak. DİTİB'in gelecekte Almanya'da Sünni Müslümanların temsil etme konusunda nasıl bir rol oynayacağı hususunu çok iyi hatırlayacağız."

Gündemde olan tasarıdaki metnin söz konusu meclis gruplarına ait olduğuna işaret eden Özdemir, Başbakan 
Merkel'in milletvekillerinin kendi düşüncelerini ortaya koymasını engellemeyeceğini kaydetti.

Almanya'da 2 Haziran'da 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarıyla ilgili tasarı Federal Meclis gündemine gelecek.

(AA)

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4