banner3

19 Mart 2024 Salı

Veyis Güngör'den yeni bir kitap: Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler.

Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü Dr. Atiye Gülfer Gündoğdu’nun oldu

2021 Cevdet Kudret Edebiyat Ödülünü Köln Üniversitesi Felsefe Fakültesi Doğu Araştırmaları Bölümü’nde (Philosophische Fakultät, Orientalisches Seminar) görevli Dr. Atiye Gülfer Gündoğdu aldı.

07 Ocak 2022 Cuma 23:23
Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü Dr. Atiye Gülfer Gündoğdu’nun oldu
 

(Köln/Yasin Baş). Adını 1992 yılında vefat eden, Türkiye’nin önde gelen edebiyat tarihçisi ve yazarlarından birisi olan Cevdet Kudret Solok’tan alan 2021 Cevdet Kudret Edebiyat Ödülünü Köln Üniversitesi Felsefe Fakültesi Doğu Araştırmaları Bölümü’nde (Philosophische Fakultät, Orientalisches Seminar) görevli olan Dr. Atiye Gülfer Gündoğdu aldı.

 

Köln Üniversitesinde araştırma

 

Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu kararıyla Köln Üniversitesi’ne öğretim görevlisi olarak görevlendirilen Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyelerinden Dr. Atiye Gülfer Gündoğdu, Yazının Önünde adlı kitabıyla "İnceleme ve Araştırma" türünde 2021 Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü. Gündoğdu daha önce TÜBİTAK’ın sağlamış olduğu Yurtdışı Doktora Sırası Araştırma Burs Programı kapsamında ABD Washington Üniversitesinde de çalışmalarını sürdürdü.

 

Jüri heyeti Atiye Gülfer Gündoğdu’yu ödüle layık gördü

 

Armağan Ekici, Besim Dellaloğlu, Hatice Aynur, Sevengül Sönmez ve Tuncay Birkan’dan oluşan Jüri, ödüle katılan eserler içinde Sakaryalı akademisyen Atiye Gülfer Gündoğdu’nun Yazının Önünde kitabını “İnceleme ve Araştırma” türünde ödüle layık gördü. Haziran 2021’de Hece Yayınevinde okur ile buluşmuş olan Yazının Önünde isimli eser, Gündoğdu’nun 2017 senesinde kabul edilen doktora tezinin çeşitli düzenlemelerle gözden geçirilmiş şeklinden oluşuyor.

 

Jüri: Gündoğdu anlatım biçimiyle okurun ilgisini sürekli canlı tutabilmeyi başarıyor

 

Yazının Önünde adlı çalışmanın ödüle layık görülme gerekçesine şu şekilde yer verildi: “Osmanlı edebiyatında modern ‘okur’ figürünün doğuşunda Ahmet Mithat Efendi romanlarının oynadığı can alıcı rolü, hermenötik düşünce geleneği ve alımlama kuramından yola çıkarak incelerken, sadece verili teoriyi yerel vakaya uygulamakla kalmayıp teori alanının kendisine de katkıda bulunabildiği ve tezini okurun ilgisini sürekli canlı tutabilmeyi başaran bir anlatı kurarak tartıştığı için” Dr. Atiye Gülfer Gündoğdu’nun Yazının Önünde kitabı “İnceleme ve Araştırma” türünde 2021 Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü’ne değer görüldü.

 

Cevdet Kudret Edebiyat Ödülleri, Cevdet Kudret Ailesi, İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve TÜYAP (Tüm Yapım Fuarcılık Yapım AŞ) işbirliği ile veriliyor.

 

Gazetemize açıklamalarda bulunan Dr. Gündoğdu, inceleme-araştırma türünde aldığı ödülle ilgili olarak “Çalışmamın kıymetli seçici kurul tarafından Cevdet Kudret Ödülleri’ne layık görülmesinden onur duydum. Ödülün özenle yazılan veriliş gerekçesi de benim için ayrıca çok kıymetli.” dedi.

 

Dr. Atiye Gülfer Gündoğdu kimdir?

 

Dr. Atiye Gülfer Gündoğdu 17 Mart  1986’da Adapazarı’nda doğdu. Kocaali Yabancı Dil Ağırlıklı Lisesi’nden ve  Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. 2012’de Geciktirilmiş Öykü Tekniği Üzerine Bir Karşılaştırma: Tristram Shandy Beyefendi’nin Hayatı ve Görüşleri/ Karı Koca Masalı adlı teziyle master, 2017’de Edebî Metnin Anlamının Teşekkülünde Okurun Rolü adlı teziyle doktora derecesini aldı. Doktora araştırmaları sırasında bir yıl Washington Üniversitesi’nde misafir araştırmacı olarak bulundu. 2018-2021 arasında Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılı itibarıyla Köln Üniversitesi Felsefe Fakültesi Doğu Araştırmaları Bölümü’nde (Philosophische Fakultät, Orientalisches Seminar) görevlendirildi.

 

Osmanlı Şiiri İçin Bir Deniz Feneri: Walter G. Andrews Kitabı, (Servet Gündoğdu ile, İstanbul: İnsan Yayınları, Aralık 2019), Yazının Önünde: Edebî Metnin Anlamının Teşekkülünde Okurun Rolü  (Ankara: Hece Yayınları, Haziran 2021) yayımlanmış kitaplarıdır. Yayın ve çalışmalarını modern Türk edebiyatı ve okur teorileri üzerine sürdürüyor.

 

(Detaylı bilgi için 2021 Cevdet Kudret Edebiyat Ödülleri Haber Bültenine bakılabilir:

http://www.cevdetkudretodulleri.com/2021-cevdet-kudret-edebiyat-odullerinde-oduller-sahiplerini-buldu/ )

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4