banner3

20 Nisan 2024 Cumartesi

Veyis Güngör'den yeni bir kitap: Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler.

Çin Devlet Başkanı Mısır'da

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'i ağırlayan Mısır, Rusya ile de terörle mücadele üzerine görüşmeler yaptı

21 Ocak 2016 Perşembe 14:21
Çin Devlet Başkanı Mısır'da


İlk kez çıktığı Ortadoğu turu çerçevesinde Mısır'da bulunan Cinping, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile görüşmesinin ardından Arap Birliği'ni ziyaret edecek


KAHİRE (AA) - Resmi temaslar kapsamında Mısır’da bulunan Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in bugün Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüşmesinin ardından Arap Birliği’ni ziyaret edeceği bildirildi.

Sisi ve Cinping'in görüşmenin ardından ortak bir basın toplantısı düzenlemeleri bekleniyor. Taraflar arasındaki görüşme konuları arasında ulaşım, enerji, iskan ve ziraat gibi farklı alanlarda Çin yönetiminin Mısır’da yapmayı planladığı yatırımlar ve Çin tarafının Mısır’a vereceği kredi de bulunuyor.  

Bu bağlamda dün bir açıklama yapan Mısır Başbakanı Şerif İsmail, Çin Merkez Bankası’nın Mısır’a 1,8 milyar dolar kredi vereceğini söyledi. 

Öte yandan Mısır’ın Suveyş Kanalı ve İdari Başkent projelerine de Çin’in destek vereceği konuşuluyor. Mısır yönetimi idari başkentin gündüzleri nüfusu 23 milyonu geçen Kahire’den taşınmasını kararlaştırmıştı.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin 2014 yılı Aralık ayında gerçekleştirdiği Çin ziyareti esnasında iki ülke arasında imzalanan stratejik ortaklık protokolünde belirlenen 5 yıllık iş birliği planı çerçevesinde kararlaştırılan bazı konulardaki antlaşmaların da imzalanacağı duyuruldu. Taraflar arasındaki görüşmelerin başladığı belirtiliyor.

Sisi’nin başkanlık ettiği Mısır Bakanlar Kurulu geçen hafta toplanmış ve Çin heyeti ile görüşülecek konuları değerlendirmişti.  

Çin tarafından Mısır’a 12 yıldan bu yana ilk kez devlet başkanlığı düzeyinde bir ziyaret gerçekleştiriliyor. Cinping’i Kahire Uluslararası Havaalanı’nda dün akşam Mısır Cumhurbaşkanı Sisi karşılamıştı.

Kahire’de dün akşam saatlerinden itibaren yoğun güvenlik önlemleri kapsamında bazı caddelerin ulaşıma kapatılması yoğun trafiğe neden oldu. 

Bugün sabah saatlerinde ise özellikle de Abdin Sarayının bulunduğu bölgede bazı caddeler trafiğe kapatılmıştı. 

Çin Devlet Başkanı Cinping, ilk kez çıktığı Ortadoğu turunun ilk ayağı olan Suudi Arabistan’daki temaslarının ardından Mısır’a geldi. Bu akşam bir programa katılmak için Mısır’ın güneyindeki tarihi Luksor kentine gideceği duyurulan Cinping’in, Ortadoğu turunun son durağı İran’a ise Cuma günü geçmesi bekleniyor.

Mısır ve Rusya terörle mücadeleyi görüştü

Öte yandan Rus ve Mısırlı heyetlerin Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki terörle mücadele konusunu görüşmek üzere bir araya geldiği bildirildi.

Mısır Dışişleri Bakanlığından yayımlanan yazılı açıklamada, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Oleg Syromolotov başkanlığındaki Rus heyeti ile Mısırlı mevkidaşı Dışişleri Bakan Yardımcısı Mahmud Sami başkanlığındaki heyetin bir araya geldiği belirtildi.

Mısır Dışişleri Bakanlığında gerçekleştirilen görüşmenin ardından basın mensuplarına konuşan Sami, "Görüşmeler,  özellikle terör konusu başta olmak üzere iki ülke arasındaki iş birliği, terör konusunda görüş alışverişi, bölgesel ve uluslararası çağdaşlaşmanın önündeki engeller, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'nın mücadele ettiği engeller konularına odaklandı" ifadesini kullandı.

Görüşmede ayrıca yabancı savaşçılar konusuna da değinildiği, iki tarafın bilgi ve tecrübe paylaşma konusunda anlaştığı ifade edildi.

Şarm eş-Şeyh-St. Petersburg seferini yapan 9268 sefer sayılı Airbus A321 tipi uçak 31 Ekim'de, havalandıktan kısa süre sonra 17'si çocuk 217 yolcu ve 7 kişilik mürettebatıyla Mısır'ın Sina Yarımadası'nın kuzeyinde düşmüştü. Olayın sorumluluğunu DAEŞ üstlenmişti.

(AA) Aydoğan Kalabalık, Ayşe Sümeyra Aydoğdu

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4