banner3

29 Mart 2024 Cuma

Veyis Güngör'den yeni bir kitap: Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler.

Cumhurbaşkanı Christian Wulff istifa etti.

Dokunulmazlığının kaldırılmasını istenince Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff istifa etti.

17 Şubat 2012 Cuma 12:19
Cumhurbaşkanı Christian Wulff istifa etti.

Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanlığı döneminde bir işadamının eşinden düşük faizli özel kredi aldığı, bazı işverenlerin villalarında tatil yaptığı ve bir film yapımcısının otel masraflarını üstlendiğiyle ilgili suçlamalara hedef olan Wulff hakkında soruşturma açılabilmesi için Hannover Savcılığı önceki akşam Federal Meclis'e resmen başvuruda bulundu.


Almanya Federal Cumhuriyeti'nin tarihinde ilk kez bir cumhurbaşkanının dokunulmazlığının kaldırılmasının talep edilmesi üzerine Wulff öğlen saatlerinde bir basın toplantısı düzenledi. Almanya Cumhurbaşkanı, "Bana olan güven zedelendi. Bu yüzden istifa ediyorum" diyerek görevi bıraktığını açıkladı.

Alman Cumhurbaşkanı Wulff'un, hakkındaki yolsuzluk iddialarını yazan Bild gazetesinin Genel Yönetmeni Kai Diekmann’ı tehdit ettiğinin ortaya çıkmasının ardından görevden ayrılması için üzerindeki baskılar artıyordu.

Christian Wulff, Almanya'nın eski Cumhurbaşkanı Horst Köhler'in 2010 Mayıs'ında beklenmedik bir şekilde istifa etmesi üzerine Temmuz 2010 tarihinde göreve gelmişti. Wulff, aynı zamanda Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi Genel Başkanı olan Almanya Başbakanı Angela Merkel'in önerisi üzerine hükümetin küçük kanadı Hür Demokrat Parti'nin desteği ile Cumhurbaşkanı seçilmişti.

Christian Wulff, aynı yıl, iki Almanya'nın birleşmesi gününde yaptığı konuşmasında "Hıristiyanlık şüphesiz Almanya'ya aittir. Musevilik şüphesiz Almanya'ya aittir. İslam da artık şüphesiz Almanya'ya aittir" şeklinde konuşmuş, bu açıklaması üzerine muhafazakar çevrelerin eleştirilerine hedef olmuştu. Cumhurbaşkanı'nı istifaya götüren süreçte muhafazakar Alman basın organlarının sürekli şekilde Wulff'un cami ziyaretlerinde çekilmiş resimlerini kullanılması dikkat çekmiş, Almanya'daki islami kuruluşlar ise Wulff'un yanında olduklarını dile getirdikleri açıklamalar yapmışlardı.

Gelişmeler üzerine Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya ziyaretini iptal etti. İstifa sonrası bir açıklama yapan Merkel, yeni cumhurbaşkanını SPD ve Yeşiller ile de görüşerek partilerüstü bir anlayışla belirleyeceklerini ifade etti.

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4