banner3

28 Mart 2024 Perşembe

Veyis Güngör'den yeni bir kitap: Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler.

DİTİB'e davet tepkisi

DİTİB Uyum Bakanı Aydan Özoğuz'a yaptığı iftar davetini geri çekince ortalık karıştı

17 Haziran 2016 Cuma 16:25
DİTİB'e davet tepkisi
 

İntertürk-Köln

DİTİB'in Uyum Bakanı Aydan Özoğuz'a yaptığı iftar davetini iftardan dört saat önce iptal etmesi bir sürü tartışmayı beraberinde getirdi. Çeşitli çevreler DİTİB'i Türkiye'nin uzantısı olmakla suçladılar.

Kölner-Stadt Anzeiger'in bugün yaptığı bir habere göre Ermeni-Tasarısı Türk-Alman ilişkilerini tırmandırmaya devam ediyor. Habere göre Uyum Bakanı Aydan Özoğuz’un Hamburg’daki DİTİB iftarına davet iptali Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB)’e eleştirilere neden oldu. SPD Başkan Yardımcısı Thorsten Schäfer-Gümbel gazeteye verdiği demeçte ‘’Davetin geri çekilmesi ayıp ve DİTİB’in Erdoğan’ın Almanya’ya uzanan kolu izlenimini vermektedir’’ dedi. Başbakanlık ise olayı hakaret olarak değerlendirdi.

Özoğuz Mayıs ayında DTİB Kuzey Almanya Bölgesi tarafından iftar yemeğine davet edilmişti. Özoğuz Çarşamba günü iftar davetine dört saat kala telefon ile aranarak ev sahibinin Ermeni soykırımı nedeninden protesto tehlikesi gerekçesiyle davete gelmemesi istenmişti. Özoğuz ise kendisinin polis tarafından korunduğunu dile getirerek güvenlik gerekçesinin kendisi için bir sorun olmadığını dile getirdi. Kısa bir süre sonra Özoğuza, DİTİB genel merkezinden gelen telefon sonrası katılmaması hakkında bilgi geldi. Bakan bunu yazılı istedi. Hamburg’a doğru yolda olan Bakana kısa bir süre sonra davet iptaliyle ilgili bir eposta ulaştı.

Özoğuz bunu tuhaf olarak değerlendirdi ve ’’Birlikte yapacağımız iftar, kızgınlaşan tartışmayı nesnesel olarak görüşmemize imkan sunabilirdi. Oysa DİTİB aşırılara boyun eğerek Almanya’daki Türk toplumunu bölüyor' dedi.

SPD’li siyasetçi Lale Akgün gibi eleştirmenler DİTİB’i Türk siyaseti ile arasında yeterince mesafe koymamakla eleştiriyor. Akgün Kölner Stadt-Anzeiger’e verdiği demeçte, ’’DİTİB özgür bir ’’Alman İslam’ı’’ için tavır takındığını bir kez daha ihmal etti’’ dedi.

Bir DİTİB temsilcisi ise kuruma karşı düşmanlıkların dozajının ’’aşırı bir düzeye’’ çıktığını ve Özoğuz’un davetinin geri çekilmesi mecburiyetinin, kurumu ’’derinden sarstığını’’ bildirdi.

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4