banner3

25 Nisan 2024 Perşembe

Almanya Filistin’e yardımlara tekrar başlıyor

Fransa halkı olağanüstü hale karşı

Başta, Paris ve Lyon olmak üzere ülkenin birçok şehrinde olağanüstü hal karşıtları sokağa döküldü

01 Şubat 2016 Pazartesi 00:58
Fransa halkı olağanüstü hale karşı
 Paris - Fransa'da 13 Kasım 2015 saldırıları sonrasında ilan edilen ve uzatılması planlanan olağanüstü hal protesto edildi.

Başkent Paris'in sembol meydanlarından Republique'de, binlerce kişi şubat ayı sonunda sona erecek ve 6 ay daha uzatılması planlanan olağanüstü hal yasasını ve çifte vatandaşlığı olanların Fransız vatandaşlığının terörle mücadele kapsamında iptal edilmesine ilişkin anayasa değişikliğini protesto etmek için toplandı.

Ellerinde "Olağanüstü hale hayır" ve "Boyun eğmiyoruz" yazılı dövizler taşıyan grup, hükümetin terörle mücadeleyle ilgili attığı adımları eleştirdi.

Grup, olağanüstü halin iptalini reddeden Danıştayın bulunduğu meydana kadar yağmur altında yürüdü.

Paris'in yanı sıra ülkenin 70 kentinden de olağanüstü karşıtları sokağa döküldü.

Fransa’da Danıştay, İnsan Hakları Derneği'nin, olağanüstü hal uygulamasının iptaline ilişkin başvurusunu geçtiğimiz hafta reddetmiş ve   terör tehdidi ve saldırı riskinin sürdüğünü belirterek mevcut tehlikenin olağanüstü hal uygulamasının sürmesini gerekli kıldığını ifade etmişti.

Fransa’da hükümetin son olarak terörle mücadele için hazırladığı olağanüstü halin uzatılması ve terör suçlularının vatandaşlıktan atılmasını öngören anayasa reformuyla ilgili tasarı 5 Şubat’ta, Meclis'te tartışılmaya başlanacak.

Ancak yasa henüz meclise girmeden hükümetten konuya ilişkin bir istifa haberi gelmişti. Özellikle vatandaşlık iptaline karşı çıkan Adalet Bakanı Christian Taubira, ani bir kararla geçen hafta istifa etmişti.

Taubira, Twitter'daki kişisel hesabından paylaştığı mesajında, "Direnmek bazen kalmak, bazen de gitmektir" ifadesini kullanmıştı.

Paris’te 13 Kasım 2015'te 6 noktada düzenlenen terör saldırılarında 130 kişi ölmüş, 350 kişi yaralanmıştı.

(AA) Fatma Esma Arslan

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4