banner3

25 Nisan 2024 Perşembe

Almanya Filistin’e yardımlara tekrar başlıyor

Geleneksel Türk okçuluğu Almanya'da yaşatılıyor

Almanya'nın başkenti Berlin'de "Kemankeş Germania" derneğini kuran Muzaffer Türk, Almanların geleneksel Türk okçuluğunu yavaş yavaş tanımaya başladığını söyledi.

25 Aralık 2015 Cuma 15:37
Geleneksel Türk okçuluğu Almanya'da yaşatılıyor
"Kemankeş Germania" derneği kurucusu Muzaffer Türk: "Almanların aslında çok fazla ilgileri yok ama özeniyorlar, çok dikkatlerini çekiyor. Bizimle birlikte geleneksel Türk okçuluğunu biraz tanımaya başladılar. Özellikle bizim geleneksel Türk okçuluğunu kökenlerimize dönük olarak yapmamız çok hoşlarına gidiyor"

 

Berlin - Almanya'nın başkenti Berlin'de "Kemankeş Germania" derneğini kuran Muzaffer Türk, Almanların geleneksel Türk okçuluğunu yavaş yavaş tanımaya başladığını söyledi.

Üniversite bünyesinde katıldığı kursta okçuluğa başlayan Türk, Almanya'da geleneksel Türk okçuluğuna duyulan ilgiyi, kurduğu Kemankeş Germania derneğinin faaliyetlerini ve hedeflerini AA muhabirine anlattı.

Berlin Teknik Üniversitesi'nde 5 yıl önce katıldığı olimpik okçuluk kurslarının ardından geleneksel Türk okçuluğuyla tanıştığını, araştırmalarını bu yönde derinleştirdiğini belirten Türk, Türkiye'de Okçuluk Vakfı'nı ziyaret ettiğini, tavsiyeler üzerine bu faaliyeti dernek çatısı altında sürdürmeyi uygun gördüğünü ve 2014'te söz konusu derneği kurduğunu, bu yıl da faaliyetlere başladığını ifade etti.

Almanya'da ayrıca Solingen kentinde Türk Okçuluk Talimhanesi'nin faaliyet gösterdiğini, Köln ve Frankfurt kentlerinde geleneksel Türk okçuluk derneklerinin kurulma aşamasında olduğuna dikkati çeken Muzaffer Türk, onlarla birlikte çalışmaları sürdürdüklerini, geleneksel Türk okçuluğunu yapmak isteyenlere destek olunduğunu kaydetti.

Almanların ise bu okçuluk türünü çok fazla tanımadığını belirten Türk, "Aslında çok fazla ilgileri yok ama özeniyorlar, çok dikkatlerini çekiyor. Bizimle birlikte geleneksel Türk okçuluğunu biraz tanımaya başladılar" dedi.

Kemankeş Germania'nın Berlin Okçuluk Federasyonuna kayıtlı bir dernek olduğunu, federasyonda ayrıca antrenörlük eğitimi gördükten sonra lisansını da aldığını ifade eden Türk, "Orada benim sunumlarım, çalışmalarım geleneksel Türk okçuluğuna yönelikti. Özellikle federasyon başkanı ve Almanya'nın milli takım antrenörü çok iyi buldu. Bununla ilgili Almanya çapında bir turnuva  düzenlemek istediklerini ve destek olacaklarını ifade ettiler" şeklinde konuştu.

"Çok ilginç buluyorlar"

"Özellikle bizim geleneksel Türk okçuluğunu kökenlerimize dönük olarak yapmamız çok hoşlarına gidiyor" diyen Muzaffer Türk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz kurslarımıza teşrik tekbirleriyle başlıyoruz. Alman antrenör, 'Konsantrasyonunu iyi buluyorum. Nasıl konsantre oluyorsun?' diye sorduğunda ben, çeşitli ayetleri ve hadisleri düşündüğümü söyledim. Bunu ilginç ve çok güzel bulduğunu ifade etti. Kendileri için 'bu konuda biz çok zayıfız. Yoga, müzik ve benzeri teknikler kullanmaya çalışıyoruz ama sizin bu hadis ve ayetler doğrultusunda konsantrasyon sağlamanız çok güzel' dedi. Bu açıdan çok ilginç buluyorlar. İyi bakıyorlar. İnşallah birlikte bir organizasyon yapacağız."

Türk, bu sporu geleneklere uygun bir şekilde yaptıklarını ifade ederek, bu kurslara katılmak isteyenlerin de sabırlı olmaları ve bu geleneklere uymaları gerektiğini kaydetti.

Türkiye’de imkanların çok olduğunu, ancak bu faaliyeti özellikle Almanya’da yapmak istediklerini vurgulayan Türk, "Biz burada azınlık toplumuyuz. Geleneklerimize daha fazla bağlı olmak zorundayız. Çocuklarımıza kültürümüzü, geleneklerimizi daha iyi aktarmamız gerektiği inancında olduğumuz için Almanya'da özellikle bunu yapmak istiyoruz. Elbette buranın disiplini ve belli hususlarda aldığımız kazanımları da geleneksel Türk okçuluğuna katmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Berlin'de geleneksek Türk okçuluğuna meraklı olanların bulunduğunu ifade eden Türk, şu an ilgiden memnun olduğunu belirtti.

Muzaffer Türk, bu geleneği gelecek kuşaklara aktarmayı hedefledikleri için kurslara katılan çocuklardan üyelik aidatını talep etmediklerini aktararak, kurslara katılmak isteyenlerin ilk başta herhangi bir malzemeyi kendilerinin satın almasının gerekmediğini, gerekli olan tüm malzemeleri dernek olarak temin ettiklerini sözlerine ekledi.

(AA) Erbil Başay

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4