banner3

19 Mart 2024 Salı

Veyis Güngör'den yeni bir kitap: Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler.

KRV'daki İslam Din Dersi düzenlemesine eleştiri

Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Michael Bertrams, KRV’deki devlet okullarında planlanan yeni İslam din dersleri düzenlemesini eleştirdi.

24 Nisan 2019 Çarşamba 12:38
KRV'daki İslam Din Dersi düzenlemesine eleştiri
 

Köln

Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Michael Bertrams, KRV’deki devlet okullarında planlanan yeni İslam din dersleri düzenlemesini eleştirerek bunun anayasaya aykırı olduğunu söyledi. Bertrams „Kölner Stadt-Anzeiger” gazetesinde kaleme aldığı bir makalede CDU ile FDP koalisyon hükümetinin yasa tasarısında yer alan ve İslami kuruluşların temsilcilerinin oluşturacağını öngören bir komisyonun da „şimdiye kadar uygulanan müfredat kurulu modeli gibi anayasaya aykırı bir araç” olduğunu yazdı. Bertrams, 
oluşturulacak bir komisyonun uzun vadede devlet ile işbirliği içine girebilecek dini bir cemaatin yerini alamayacağını ifade etti.

Bertrams, dini cemaat olabilmeyi başarmanın, bunun için gerekli şartları yerine getirmenin ve devleti anayasaya uygun din dersi konusunda desteklemenin İslami kuruluşların görevi olduğunu söyledi. Eski KRV Anayasa Mahkemesi Başkanı Bertrams, „uyumun açık bir şekilde birçok İslam’i kuruluşun işine gelmediğini” bildirdi. Bertrams bu bağlamda Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın „İslamcı rejimine yakınlığı” bulunan Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB)’i saydı ve „DİTİB imamlarının Gülen mensupları hakkında Ankara’ya ajanlık raporları gönderdikleri ortaya çıktığında KRV hükümeti DİTİB ile olan işbirliğini doğru yaparak dondurmuştu” diyerek Türkiye karşıtlarının tezlerini savundu.

KRV’deki İslam din dersleri için geçerli olan geçici yönetmelik 31 Temmuz’da bitiyor. Şuan KRV’de 415 bin Müslüman öğrenci bulunuyor. Ancak bunlar arasında sadece 234 okulda İslam din dersi alan öğrencilerin sayısı 20 bin.

Michael Bertrams Mart 2019’da Münster Üniversitesi’nden İslam bilimci Mouhanad Khorchide’nin kurduğu „KRV Müslüman Toplumu” isimli yeni kuruluş ile artık KRV Eyaleti için İslam din dersleri konusunda yeni bir muhatabın bulunduğunu yazıyor. Bertrams sözlerine, bu kuruluşun organize olmamış Müslümanların sesi olacağını ve KRV’de de modern İslam’ı temsil eden aydınlanmış İslami dini cemaatler için potansiyelin mevcut olduğunu ekliyor.

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4