banner3

29 Mart 2024 Cuma

Veyis Güngör'den yeni bir kitap: Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler.

Makedonya'da uzlaşı çağrısı

AP milletvekillerinden Makedonya'da gerilimin bitmesi ve siyasi istikrar için uzlaşı çağrısı

12 Ocak 2016 Salı 20:48
Makedonya'da uzlaşı çağrısı


AP milletvekilleri Vajgl, Howitt ve Kukan, ülkedeki siyasi krizin sona ermesi için Prjino Anlaşması'ndan doğan yükümlülüklerin acilen yerine getirilmesi konusunda parti liderlerine uzlaşma çağrısında bulundu


Üsküp - Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekilleri İvo Vajgl, Richard Howitt ve Eduard Kukan, Makedonya'daki siyasi krizin sona ermesi için geçen yıl imzalanan Prjino Anlaşması'ndan doğan yükümlülüklerin acilen yerine getirilmesi konusunda parti liderlerine uzlaşma çağrısında bulundu.

Başkent Üsküp'teki resmi temasları kapsamında, Devlet Seçim Komisyonu üyeleri ve Makedonya Özel Savcısı Katica Janeva ile görüşen AP milletvekilleri, ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Uzun zamandır süren iktidar-muhalefet krizinin çözümü konusunda tarafları kararlı olmaya çağıran milletvekilleri, hükümet ortağı ve muhalefet partileri tarafından geçen yıl imzalanan Prjino Anlaşması'ndan doğan yükümlülüklerin acilen yerine getirilmesi konusunda parti liderlerine uzlaşma çağrısında bulundu.

24 Nisan'da yapılacak erken genel seçim öncesinde seçmen kayıtlarının tamamlanması ve basın özgürlüğünün arttırılması konusunda uyarılarda bulunan milletvekilleri, Prjino Anlaşması'nın uygulanmasının Makedonya'nın Avrupa-Atlantik entegrasyon sürecine de katkı sağlayacağını belirtti.

AP Milletvekili Vajgl, Makedonya'nın Avrupa jeopolitiğinde önemli bir yere sahip olduğunu ifade ederek, bunun Makedonya'nın Avrupa'daki geleceği için önemli bir sebep olduğunu kaydetti.

Eduard Kukan da ülkdee uzun zamandır süren siyasi krizin aşılması için çabaladıklarını ifade ederek, "Prjino Anlaşması'nın tamamen uygulanması, ülkenin Avrupa yolunda ilerlemesine yardımcı olacaktır" dedi.

Richard Howitt ise Makedonya'nın geleceği için tek yolun anlaşmanın tamamen uygulanması olduğuna işaret ederek, tam anlamıyla hala uygulanmayan anlaşmanın mevcut başbakanın istifasını ve bazı yapısal reformları öngördüğünü söyledi.

Bu arada, Avrupa Komisyonu Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn da cuma günü Makedonya'yı ziyaret edecek.

Prjino Anlaşması

Hahn, geçen haziran ayında ülkedeki siyasi liderlerle bir araya gelerek, uzun zamandır süren siyasi krizin aşılması için 2016 yılının nisan ayında erken seçim konusunda mutabık kalındığını açıklamıştı.

Uluslararası toplumun ara buluculuğunda yapılan görüşmelere İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya'nın Ulusal Birliği Demokratik Partisi (VMRO-DPMNE) Genel Başkanı ve Başbakan Nikola Gruevski'nin yanı sıra Demokratik Bütünleşme Birliği (BDI) Genel Başkanı Ali Ahmeti, Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) Genel Başkanı Zoran Zaev ve Arnavut Demokratik Partisi (PDSH) Genel Başkanı Menduh Taçi de katılmıştı.

Görüşmelerin sonunda imzalanan Prjino Anlaşması'na göre, 20 Ekim'e kadar muhalefetin meclis çalışmalarına geri dönmesi, yasa dışı dinlemelerin kamuoyuyla paylaşılmaması, özel savcının atanması, geçici hükümetin kurulması, kabine revizyonu ve nisan ayında yapılacak erken genel seçimden 100 gün önce başbakanın istifa etmesi gerekiyor.

(AA) Besar Ademi,Dzihat Aliju
Anahtar Kelimeler: Makedonya Avrupa_birliği

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4