banner3

20 Nisan 2024 Cumartesi

Veyis Güngör'den yeni bir kitap: Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler.

Merkel'in Gündemi Mülteciler ve Türkiye

CDU Kongresinde Konuşan A. Merkel: "Bu Avrupa için tarihi bir sınavdır. Biz Avrupa’nın bu sınavı geçmesini istiyoruz."

14 Aralık 2015 Pazartesi 17:10
Merkel'in Gündemi Mülteciler ve Türkiye
Almanya Başbakanı Merkel: "Kalıcı çözüm için Avrupa düzeyinde tedbir almaya ihtiyacımız var. Şu anki sığınmacı hareketinden dolayı Türkiye’ye kilit rol düşüyor. Birlikte ve kararlılıkla insan kaçakçılığıyla ve kaçakçılarla mücadele etmemiz lazım"

Berlin (AA) - Almanya Başbakanı ve Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi Genel Başkanı Angela Merkel, Avrupa’ya sığınmacı akınından dolayı Türkiye’nin kilit role sahip olduğunu söyledi.

Merkel, Karlsruhe kentinde düzenlenen CDU Olağan Genel Kongresi’nde yaptığı konuşmada, Avrupa’ya gelen sığınmacıların sayısını hissedilebilir şekilde azaltmak istediklerini belirterek bunun hem Avrupa, hem Almanya hem de sığınmacıların çıkarına olacağını ifade etti.

“Hiç kimse ülkesini kolay kolay terk etmez” diyen Merkel, CDU'nun insanların endişelerine kulak verdiğini ve ülkelerinden kaçış sebeplerine yönelik çözümler ürettiğini belirtti.

Merkel, Almanya'nın, eylül ayında Macaristan üzerinden ülkeye gelmek isteyen sığınmacılara sınırlarını açma kararını savunarak insani açıdan buna yapmak zorunda olduklarını vurguladı.

Suriyeli sığınmacılara ilişkin AB ile Türkiye arasında yaklaşık iki hafta önce Brüksel’de anlaşmaya varılan eylem planına işaret eden Merkel,  “Kalıcı çözüm için Avrupa düzeyinde tedbir almaya ihtiyacımız var. Şu anki sığınmacı hareketinden dolayı Türkiye’ye kilit rol düşüyor. Birlikte ve kararlılıkla insan kaçakçılığıyla ve kaçakçılarla mücadele etmemiz lazım” dedi.

Türkiye’nin Suriye’de iç savaş çıktıktan sonra 2 milyonun üzerine sığınmacıyı barındırdığını hatırlatan Merkel, sığınmacıların yaşam şartlarını iyileştirmek istediklerini ve bunun için Türkiye’ye 3 milyar avro vereceklerini söyledi.

Tarihi sınav

Dünyanın ve Avrupa’nın İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra en büyük sığınmacı hareketiyle karşı karşıya bulunduğuna işaret eden Merkel şöyle konuştu:

“Televizyonda gördüklerimiz çok uzak görünüyordu. Suriye’deki savaş, Esed’in varil bombaları, DAEŞ’in Irak ve Suriye’de genişlemesi, Libya’da gerçekten işleyen bir hükümetin olmayışı, Afganistan’daki durum… Tam manasıyla kapımızın önünde kadar geldi. Bunlar çok uzak değil. Bunlar bizim buraya geliyor. Bu Avrupa için tarihi bir sınavdır. Biz Avrupa’nın bu sınavı geçmesini istiyoruz.”

Merkel, Almanya'ya gelen ve kalma perspektifi olmayan sığınmacıların geri gönderilmesinin kararlı bir şekilde gerçekleştirilmesini de istedi.

Avrupa’nın dış sınırlarının etkili bir şekilde korunması gerektiğine ve Schengen Anlaşması'nın ülkesi için önemine işaret eden Merkel, “Schengen Anlaşması, Avrupa’nın ortasında bir ülke olan Almanya için hayati önem taşıyor” ifadesini kullandı.

İtalya ve Yunanistan’da sığınmacıların kayıt altına alındığı, buradan AB ülkelerine dağıtıldığı veya AB ülkelerinde kalma perspektifi olmayan sığınmacıların yürürlükteki hukuk çerçevesinde geri gönderilebileceği "Hotspot" olarak adlandırılan kayıt merkezlerinin kurulması gerektiğini belirten Merkel, sığınmacıların iltica başvurularını Avrupa'da ayak bastıkları ülkede yapmalarını öngören Dublin Anlaşması’nın da geçerli olmasını talep etti.

(AA) Erbil Başay

Anahtar Kelimeler: MerkelCduMülteciler

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4