banner3

29 Mart 2024 Cuma

Veyis Güngör'den yeni bir kitap: Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler.

Mülheim neden kalkınamıyor?

Rainer Kippe: Köln semti ekonomik ve sosyal anlamda yeterince kalkınamıyor.

19 Eylül 2016 Pazartesi 13:02
Mülheim neden kalkınamıyor?
 

Köln Mülheim semtinde bulunan Keupstr. ve Schanzen Str.’deki eski yük istasyonunun boş alanının nesıl değerlendirebileceği konusundaki tartışmalar sürüyor. Selbsthilfe Köln Mülheim Derneği Başkanı Rainer Kippe ile yaptığımız söyleşide bu konuyu ve semtin gelişmesiyle ilgili 2020 Projesi‘ni konuştuk.


Röportaj: Bayram Özkan

Sayın Kippe, siz Mülheim 2020 Projesini yakından takip eden ve eleştiren birisiniz, bu projede eleştirdiğiniz yönler nelerdir?

Rainer Kippe: Mülheim Rhein Nehri‘ nin kenarında ve aslında Köln‘ün en güzel ve en eski semtlerinden birisidir. Keupstr.’nin ilk yıllarına da şahit olan birisiyim. Öncelikle şunu söylemek istiyorum: Mülheim‘in nehir kenarında güzel bir semt olmasından burda yaşayan insanlar faydalanamıyorlar, çünkü yerleşim yerleri büyük caddelerle, Clevischer Ring, Bergischer Ring gibi birbirinden kopuk haldeler yani semt adeta adalardan oluşuyor. Semt içinden Rhein kenarına geçiş yok, burada yaşayan insanların çoğu nehir kenarında yaşadıklarını bilmiyorlar. Berliner Str.’den Böcking Siedlung’dan kopuk, oradaki parktan herkes faydalanamıyor. Dört şeritli Clevischer Ring caddesi buna engel oluyor, dolayısıyla semtin bölgeleri birbirinden kopuk olduğu için Mülheim ekonomik ve sosyal olarak gelişmiyor.

Mülheim 2020 Projesi içerisinde bu sorunun giderilmesi için konseptler var, Clevischer Ring ve Bergischer Ring‘in birer şeride indirilmesi gibi. Ama nedense Mülheim Belediyesi bununla ilgili hiç bir çalışma yapmıyor. Wienerplatz’taki hava kirliliği (Karbondioxit ve Azotoxit) Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti‘nde birinci, Almanya da ikinci sırada, orda ölçü aletleri var. Diğer bir konu da bu projeye dahil olan semtteki işsizliği azaltma konsepti. Projeye başlanalı yıllar oldu ama işsizliği azaltmak için de hiç bir çalışma yapılmadı.   

Bergischer Ring ve Clevischer Ring trafiği nasıl azaltılabilir?

Rainer Kippe: Mülheim 2020 Pojesinde de bu yolların birer şeride düşürülmesi öngörülüyor zaten ama belediye bunun için hiç bir çalışma yapmıyor. Mülheim sanki Köln Fuarı‘nın geçiş yolu haline geldi. Bu trafiğin otobandan devam ettirilmesi gerekiyor. Köln Fuarı‘nın da bu trafik sorununa çözüm bulması lazım, diğer şehirlerde de uygulandığı gibi, fuar ziyaretcilerinin şehir dışına arabalarını park etmeleri ve fuar otobüsleriyle on dakikada oraya varmaları Köln’de neden uygulanmasın? Ayrıca eskiden Porz ile Leverkusen – Opladen arasında tramvay vardı, bu tramvay yolunun tekrar yapılması Mülheim trafiğini büyük ölçüde rahatlatacaktır. Bergisch Gladbach ile Köln arasında S-Bahn seferleri var ama tek raylı olduğu için ancak her 20 dakikada bir sefer yapılıyor, çift ray yapılsa ve her 10 dakikada bir S-Bahn geliş gidişi sağlansa, Bergisch Gladbacher Str.’nin dolayısıyla Mülheim’in trafiği hafifleyecek. Bu sorunun çözülmesi için akılcı politikalar uygulanması gerekiyor.

Keupstr. ile Schanzen Str.’deki boş eski yük istasyonunun (Alter Güterbahnhof) nasıl bir bağlantısı olabilir?

Rainer Kippe: Schanzen Str. de bahsettiğim adalardan bir tanesidir, diğer bölgelerden kopuk bir cadde yani. Ordaki eski yük istasyonu alanının Mülheim’a göre değerlendirilmesi gerekiyor. Yani hem konutların hem dükkanların olduğu bir yerleşim yeri olmalı. Örneğin bir sigorta şirketinin oraya yerleşmesinin burdaki insanlara hiç bir faydası olmaz, çünkü çalışanlarını da dışarıdan getireceklerdir. Orası için bizim de desteklediğimiz ‘‘Leuchtturm‘‘ adında bir proje var. Bu projede konutlar ve modern bir alışveriş merkezi var. Özellikle Türk kökenli yaşlılar için bir huzurevi de projeye dahil. Keupstr. için de en faydalı olan böyle bir projedir, eski yapılanmayla yeni yerlerin birbiriyle yanyana olması çok doğal bir gelişmedir. Birbirini tamamlayıcı bir yenilik. Belediye bu projeye de karşı geliyor. Keupstr.’nin gelişmesini, büyümesini istemiyorlar. Caddenin Schanzen Str.’ye ve Genoveva Str.’ye doğru devam etmesini istemiyorlar. Halbuki Keupstr. Köln için en önemli caddelerden birisidir,  çünkü hergün oraya yüz kilometre civarından ziyaretçi geliyor. Alışverişe, restoranlara, avukatlara vs.

Keupstr.’nin Esnaflar Birlği Derneği (Interessengemeinschaft Keupstrasse) var. Esnaflar Birliği  belediye ne diyorsa onu yapıyor ve belediye de böylelikle Keupstr. esnaflarının  kendi isteklerine göre hareket etmelerini sağlamış oluyor. Eski yük istasyonu alanı bu yüzden önemli. Buraya yapılacak yatırımın Keupstr.’nin ve Mülheim‘in faydasına olması aynı zamanda Köln şehrine kazanç sağlayacaktır.  

Anahtar Kelimeler: KölnMülheimRainer Kippe

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4