banner3

16 Nisan 2024 Salı

Veyis Güngör'den yeni bir kitap: Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler.

Nobel Vakfı Başkanı'ndan Sancar'a övgü

Nobel Vakfı Başkanı Lars Heikensten, Prof. Dr. Aziz Sancar'ın yaptıklarıyla milyonlarca kişinin hayatını kurtaracağını söyledi.

22 Aralık 2015 Salı 14:04
Nobel Vakfı Başkanı'ndan Sancar'a övgü
Stockholm - Nobel Vakfı Başkanı Lars Heikensten, bu sene Nobel Kimya Ödülü'nü alan Prof. Dr. Aziz Sancar​'ın "insanlığa kendini adayan ve yaptığı buluşlar neticesinde milyonlarca kişinin hayatını kurtaracak çalışmalara imza atan bilim insanlarından biri olduğunu" belirtti.

Heikensten​, AA muhabirine yaptığı açıklamada, adına ödül verilen Alfred Nobel'in vasiyeti sonrasında servetini, fizik, kimya, tıp, edebiyat ve barış alanlarında en iyi çalışma yapanlara verilmesi için bağışladığını hatırlattı. Nobel Vakfı Başkanı, 20 yıl önce ise Nobel Komitesi'nin, Nobel ödüllerinin kapsamını ve törenlerini genişleterek, özellikle insanlık için yapılan çalışmaları daha çok ön plana çıkarmaya gayret ettiğini söyledi.

 

"Sancar, milyonlarca kişinin hayatını kurtaracak"

 

Sancar'ın Nobel'e layık görülmesinden dolayı kendilerinin de çok memnun olduğunu kaydeden Heikensten,​ "İnsanlığa kendini adayan ve yaptığı buluşlar neticesinde milyonlarca kişinin hayatını kurtaracak çalışmalara imza atanlardan biri de Sayın Sancar. Stockholm'de birçok yerde konferans vererek, bilgilerini insanlarla paylaştı. Bu sene Nobel etkinliklerini geniş tuttuk. Sayın Sancar gibi diğer bilim adamları da kendi dallarında birçok konferanslar vererek bilgilerini paylaştılar" diye konuştu.

 

Yeni Nobel Merkezi'nin inşaatı başladı

Heikensten, İsveç'in başkenti Stockholm'de inşaatına başlanılan, "Yeni Nobel Merkezi" hakkında ise, yeni binanın 2019-2020 yılı arasında hizmete gireceğini belirterek, yeni merkezde, fizik, kimya ve ekonomi alanında ödül kazananlara ödüllerinin takdim edileceğini söyledi

 

"Barış ödülüne Norveç Nobel Komitesi karar veriyor"

Heikensten, milyonlarca sığınmacıya kucak açtığı için Türkiye'ye Nobel Barış Ödülü verilebilmesi ile ilgili bir soruyu ise, "Bu ödüle, Norveç Nobel Komitesi karar veriyor. Bu konuda bizim bir şey deme hakkımız yok" şeklinde cevaplandırdı.

Nobel'e layık görülen kişilerin İsveç ve Norveç'te oluşturulan değişik Nobel komiteleri tarafından belirlendiğini kaydeden Heikensten, "Son dakikaya kadar benim de haberim olmuyor. Bu benim için de çok heyecan verici oluyor. Nobel ödülü alan kişiler, dünyamıza önemli işler kazandırarak, yaptıkları buluşlarla insanlığa büyük hizmetleri oluyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekim ayında Antalya'da yapılan G20 Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'de 2 milyondan fazla Suriyeli'nin bulunduğuna işaret ederek, "Birileri mülteci kabulünde laf ediyor. 30 bin 40 bin alacağız diyor Nobel'e aday gösteriliyor. 2,5 milyon mülteci var bizde kimsenin umurunda değil. Çünkü Nobel de siyasi" demişti. 

(AA) Atila Altuntaş

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4