banner3

19 Mart 2024 Salı

Veyis Güngör'den yeni bir kitap: Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler.

Osnabrück İslam Koleji DİTİB’e rakip mi?

"Yurtdışından bağımsız bir imam eğitimi" olarak faaliyete başlayacak Osnabrück İslam Koleji'nin DİTİB’e rakip mi olduğu tartışılıyor.

14 Haziran 2021 Pazartesi 16:56
Osnabrück İslam Koleji DİTİB’e rakip mi?


Osnabrück (Yasin Baş)


Neue Osnabrücker Zeitung (NOZ)
’un haberine göre, 15 Haziran Salı günü, Osnabrück'te Müslüman din görevlilerinin da yetiştirileceği "Osnabrück İslam Koleji"nin açılışı yapılacak. Osnabrück yakınlarındaki Bramsche kentinden gelen Yeşiller Partisi Federal Milletvekili Filiz Polat, projenin önemi hakkında bazı açıklamalarda bulundu.

 

"İçişleri bakanlığının desteği önemli bir sinyal"

 

Yeşiller Federal Meclis Grubu Göç ve Uyum Politikaları sözcülüğü görevini de yürüten Filiz Polat, Alman devleti tarafından finanse edilen Osnabrück'te ki İslam kolejinin aynı zamanda danışma ve mütevelli heyeti üyeliğini de icra ediyor. Filiz Polat İslam koleji hakkında şunları kaydetti: "Görevi sona erecek olan Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer'in görev başlangıcında Müslümanlarla ilgili pot kırmasının ardından şimdi İslam kolejini finansal olarak desteklemesi önemli bir sinyal içermektedir".

 

Anavatandan bağımsız bir imam eğitimi büyük bir adım

 

Polat sözlerine şöyle devam etti: "İslam kolejinin startı, Almanya'da imamların özgür bir şekilde köken ülkelerden bağımsız eğitimi yönünde büyük bir adımdır". Polat, diğer AB ülkelerinden proje hakkında şimdiden çok sayıda bilgi talebinin olduğunu aktardı. 43 yaşındaki Polat, kısa süre önce Eifel'de kendi eğitim merkezini kuran Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) ile ilgili olarak, "Osnabrück'teki proje DİTİB’e büyük bir rakip olacak" dedi.

 

Yurtdışından gelen her türlü müdahaleye karşı önlem

 

Federal Almanya Eski Cumhurbaşkanı ve "Osnabrück İslam Koleji" Danışma Kurulu ve Mütevelli Heyeti Başkanı Christian Wulff'da NOZ'a verdiği demecinde Almanya'daki imam eğitiminin, İslam din derslerinden sonra Müslümanların kabulü ve eşitliği açısından önemli bir adım olduğunu ifade etti. Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU)'lu siyasetçi Wulff, Alman dilinde ve Alman anayasası temeli üzerinde bağımsız bir şekilde eğitilen İslam ilahiyatçılarının Almanya'daki Müslüman cemaatler için çoktan zamanının geldiğini vurguladı. Wulff, "Ben çoğu cemaatte, sadece gençler değil yetişkinler arasında da, bu kişilerin Almanya'da ve Almanca dilinde eğitim görmüş imamlara ve cami görevlilerine sahip olma arzusunda olduklarını izliyorum", diye konuştu. Wulff, DİTİB ile olan gerilimle ilgili de "gün geçtikçe birçok Türk kökenli Alman'ın her türlü müdahaleye karşı önlem aldığını ve kendi yollarına devam etmek istediklerini" bildiğini sözlerine ekledi.

 

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4