banner3

20 Nisan 2024 Cumartesi

Veyis Güngör'den yeni bir kitap: Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler.

Renzi: 'İstanbul için büyük acı duyuyoruz'

AB Liderler zirvesi sürerken İtalya Başbakanı Matteo Renzi, İstanbul’da dün meydana gelen terör saldırısının insanlığa karşı olduğunu ve bundan "büyük acı duyduğunu" söyledi.

29 Haziran 2016 Çarşamba 18:27
Renzi: 'İstanbul için büyük acı duyuyoruz'
 

İtalya Başbakanı Renzi: "İstanbul için büyük acı duyuyorum" 

Bulgaristan Başbakanı Borisov: "Türkiye’deki saldırı aslında tüm bölgeye ve turizme karşı bir saldırıdır. İnşallah politikacılar artık savaşla barış yapılamayacağını anlarlar"


Brüksel – İtalya Başbakanı Matteo Renzi, İstanbul’da dün meydana gelen terör saldırısının insanlığa karşı olduğunu ve bundan "büyük acı duyduğunu" söyledi. 

İngiltere'nin referandumla Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararı vermesinin ardından Brüksel’de dün başlayan ve bugün de devam eden AB Konseyi toplantısına katılan Renzi, İngiltere olmadan 27 üye ile yapılan ilk AB Konseyi toplantısının ardından gündemdeki konulara ilişkin basın toplantısı düzenledi. 

Konseyin çalışmalarının ilk günü olan dün akşam toplantı sırasında İstanbul’dan gelen haberden derinden etkilendiklerini aktaran İtalya Başbakanı Renzi, "İstanbul için büyük acı duyuyorum. Saldırının dinamikleri aydınlatılmalı. İstanbul’daki saldırı insanlığa karşı yapılmış bir başka saldırıdır. DAEŞ ile güçlü bir mücadele için Avrupa içinde birlik olmak gerekiyor." diye konuştu. 

Renzi, 41 kişinin yaşamını yitirdiği İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki saldırının özellikle görüntülerinin kendisini etkilediğini de dile getirdi.

Brexit 

İngiltere’nin geçen perşembe yapılan AB’den ayrılma kararıyla (Brexit) sonuçlanan referandumun ardından bugünkü konseyde ilk kez 27 üye ülkenin bulunmasını da değerlendiren Renzi, "27 üye olarak toplanmak şok oldu. İlk kez bir eksikle toplandık." dedi. 

İtalyan Başbakanı Renzi, Brexit sonrasında AB’nin hiçbir şey olmamış gibi devam edemeyeceğini, olanları küçümseyemeyeceğini söyledi. 

Ekonomik ve mali hususlarda da değerlendirme yapan Matteo Renzi, ülkesinin mevcut borçlarını azaltma konusunda üye ülkeler arasında daha iyi bir noktada olduğunu belirtti. 

Renzi, Avrupa’nın karşı karşıya kaldığı sığınmacı krizinin Akdeniz ayağındaki göçmen gelişlerini önlemek üzere ülkesinin geliştirdiği ve "Migration Compact" adını verdikleri girişimin, bu konsey toplantısında üye ülkelerce kabul gördüğünü de sözlerine ekledi.

Zirveye katılan Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ise zirve sonrasında yaptığı açıklamada, "Türkiye’deki saldırı aslında tüm bölgeye ve turizme karşı bir saldırıdır. İnşallah politikacılar artık savaşla barış yapılamayacağını anlarlar." dedi.

Borisov, saldırının ardından Bulgaristan’da da ciddi güvenlik önlemleri alındığını bildirdi.

 Türkiye-Rusya ilişkileri

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkiler konusunda ise "Türkiye-Rusya ilişkilerinin durumu öyle ki asla gelecekte ne olacağını bilemezsiniz." değerlendirmesinde bulunan Borisov, Güney Akım ile Türk Akımı doğal gaz boru hattı projeleri konusundaki gelişmeleri örnek gösterdi.

Bulgaristan’ın bundan sonra Rusya ile ilgili büyük enerji projelerini sadece Avrupa Birliği’nin (AB) yazılı onayı ile ve AB ile gerçekleştireceğine işaret eden Borisov, Bulgaristan’ın iptal edildiği öne sürülen Güney Akım Projesi konusunda Rusya’dan da yazılı net bir yanıt almadığını söyledi.

Borisov, Bulgaristan’daki gerek nükleer enerji projeleri, gerekse Güney Akım projesi konusunda AB’den dayanışma iradesi beklediklerini belirtti.

İngiltere’nin AB’den ayrılma kararına da değinen Borisov, "Brexit, siyasi sarhoşluğun ardından ayılmanın zor olabileceğini bir kez daha gösterdi." dedi.

Borisov, AB’de güneyden kuzeye kadar her bir devletin kendi başına ayrı bir önem taşıdığını vurgulayarak, "Bizler birbirimizden çok farklı olabiliriz ancak birlikte olduğumuz için güçlüyüz." ifadelerini kullandı. 

Angela Merkel

Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasının çok ciddi bir durum olduğunu söyledi.

Merkel, AB Liderler Zirvesi'nin ardından düzenlediği basın toplantısında, AB'nin halka refah ve güvenlik getirmesi, istihdam sağlaması ve rekabet edebilirliğini artırması gerektiğini ifade ederek, AB Liderler Zirvesi'nde katılımcıların, var olan araçları daha hızlı ve kararlı bir şekilde kullanılmasını istediğini belirtti.

Bu konularda tüm önlemlerin alınacağını vurgulayan Angela Merkel, "(AB Liderler Zirvesi'ndeki) Tartışmadaki eğilim, açık bir şekilde sözleşmelerin değişmemesi yönündeydi." ifadesini kullandı.

Bürokrasiyi azaltarak hedeflere odaklanmak gerektiğini belirten Merkel, söz konusu konuların görüşülmesine eylül ayında yapılacak toplantıda devam edileceğini kaydetti.

Almanya Başbakanı Merkel, Lizbon Antlaşması'nı olumlu bulduğunu, bir çok alanda da esneklik olanağını verdiğini ifade ederek, iyi bir temel oluşturan bu sözleşmelerin değiştirilmesine yönelik tartışmalara başlamanın yanlış olacağını kaydetti.

Merkel, İngiltere'nin AB'den ayrılmasına ilişkin bir soru üzerine, şimdiye kadar diğer krizleri 28 ülke olarak çözdüklerini belirterek, "Şimdi ilk kez bir üye ayrılmak istiyor. Bu çok ciddi bir durum. Biz 27 ülke olarak bu durumun üstesinden geleceğimize inanıyorum." dedi.

Ancak, ilk önce İngiltere'nin Avrupa Antlaşması'nın 50'nci maddesine göre "ayrılma" başvurusu yapması gerektiğini yineleyen Angela Merkel, "Bu yeni ve ciddi durumda adımların teker teker atılması gerektiğinin dikkatten kaçırılmamasını tavsiye ediyorum. Ayrılma başvurusu masamda olmadan, derinlemesine bir tartışmaya girmem." şeklinde konuştu.

Merkel, İngiltere'nin birlikten ayrılmasına ilişkin müzakereleri AB Komisyonu, AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu'nun birlikte götüreceğini, ancak tecrübe ve birikimlerinden dolayı AB Komisyonu'nun merkezi rol oynayacağını kaydetti.

İngiltere'nin AB'den ayrılmasının Almanya'ya etkisinin ne olacağına ilişkin soruya da Merkel, "Bu tür şeylerin nasıl etki yapacağını bugün ölçemeyiz." cevabını verdi.

 Angela Merkel, İngiltere ile ilgili ilişkilerin, bu ülkenin bundan sonra kendisini nasıl tanımlayacağına bağlı olduğunu da kaydetti.


(AA) Barış Seçkin, İhvan Radoykov

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4