banner3

24 Nisan 2024 Çarşamba

Almanya Filistin’e yardımlara tekrar başlıyor

Türkmen Şehitleri Günü anma töreni

Irak'ta "16 Ocak Türkmen Şehitleri Günü" anma töreni

16 Ocak 2016 Cumartesi 17:08
Türkmen Şehitleri Günü anma töreni
 Kerkük/Erbil (AA) - Irak'ın Erbil ve Kerkük kentlerinde devrik Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin döneminde idam edilen Türkmenler için anma etkinliği düzenlendi.

Irak Türkmen Cephesi (ITC) tarafından Erbil Türkmen Evi'nde düzenlenen etkinliğe ITC Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Parlamentosu Milletvekili Aydın Maruf ve kentin çok sayıda ileri gelen Türkmenleri ve idari yetkililer katıldı.

Maruf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Baas Rejimi, Irak'taki Türkmenlerin haklarından bahsettikleri ve var olduklarını dile getirdikleri için 1979 yılında 4 Türkmen aydını ve Dr. Necdet Koçak, Albay Abdullah Abdurrahman, Adil Şerif ve Rize Demir gibi Türkmenlerin ileri gelenlerinden kişileri tutukladı. Söz konusu kişiler 1 yıl tutuklu kaldıktan sonra, 16 Ocak 1980 yılında idam edildiler" dedi.

Her yıl 16 Ocak tarihinde idam edilen Türkmenleri andıklarını belirten Maruf, "Irak'taki Baas rejimi döneminde idam edilen veya öldürülen tüm Türkmenleri anmak için '16 Ocak Türkmen Şehitler Günü' adı altında anma etkinlikleri yapıp, değerlerimize sahip çıkıyoruz" diye konuştu.

"Türkmeneli Devleti'nin kurulması gerekiyor"

Başkent Bağdat'ta 16 Ocak 1980 yılında idam edilen 4 Türkmen'den biri Dr. Necdet Koçak, ITC yetkilileri ve Kerkük'teki Türkmenler tarafından Kerkük'teki mezarı başında anıldı.

Mezar başındaki anma merasimine katılan ITC Genel Başkanı ve Kerkük Milletvekili Erşat Salihi, 36 yıl geçmesine rağmen şehitlerini unutmayacaklarını ve bölgeye barışın gelmesini temenni ettiklerini belirterek, "Önce Türkiye'nin güvenliği daha sonra Irak ve Suriye'deki Türkmenlerin geleceği için bir 'Türkmeneli Devleti'nin' kurulması gerekiyor" şeklinde konuştu.

Salihi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şehitlerimizin bu mukaddes gününde yeni bir hedefimizi ortaya koymak istiyorum. Artık hem Suriye Türkmenleri hem de Irak Türkmenlerini kapsayacak Büyük Türkmeneli Devleti'nin kurulmasını istiyoruz. Türkmen coğrafyası üzerinde oyunlar oynanılıyor. Suriye Türkmenlerinin coğrafyası da PYD ve PKK gibi terör örgütleri tarafından hedef alınıyor. Bölgemizi ve milletimizi kurtarmak için Türkmen siyasetçilerin artık söz konusu proje hakkında düşünmesi gerekiyor. Bölgemizin bir ucunda Telafer ve diğer ucunda ise Suriye'deki Telabyad vardır."

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4