banner3

24 Nisan 2024 Çarşamba

Almanya Filistin’e yardımlara tekrar başlıyor

Von der Leyen’e ‘ordu’ tepkisi

Federal Alman Savunma Bakanı Ursula von der Leyen’e ordudaki aşırı sağ yapılanmalar nedeniyle yaptığı açıklamaya tepki

02 Mayıs 2017 Salı 11:04
Von der Leyen’e ‘ordu’ tepkisi
 

Federal Alman Savunma Bakanı Ursula von der Leyen’in Alman silahlı kuvvetlerindeki aşırı sağcı subaylar konusunda yaptığı açıklamaya muhalefet ve değişik kesimlerden tepki geldi. Von der Leyen yaptığı açıklamada ordu içindeki aşırı sağcı subaylara değinirken, buna bağlı olarak orduda bir ‘duruş problemi’ olduğunu iddia etmişti.

Bu açıklamalara hem muhalefet çevrelerinden hem de ordu çevrelerinden tepki geldi. Alman Silahlı Kuvvetler Birliği Başkanı André Wüstner MDR’e yaptığı açıklamada bakanın açıklamalarını ‘’tribünlere oynamak, kendi takımını mahkum etmek’’ şeklinde değerlendirdi ve ‘’inanılmaz’’ olarak nitelendirdi. SPD Meclis Grubu Savunma Politikaları Sözcüsü Rainer Arnold ise, bakanın silahlı kuvvetlerden özür dilemesini talep etti.

Geçtiğimiz Çarşamba günü Alman ordusunda üsteğmen rütbesi ile görev yapan Franko A., kendisini mülteci gibi göstererek gerçekleştireceği korkunç bir eylem hazırlığı içerisinde iken yakalanmıştı. 24 yaşındaki diğer suç ortağı ile gözaltında bulunan üsteğmenle birlikte düşünülen eylemlerle ve kurbanlarla alakalı bir liste de ele geçirilmişti.

2013 yılından bu yana Savunma Bakanlığı görevinde bulunan Von der Leyen, ordu içinde yaşanan bu gelişme nedeniyle ordu mensuplarına yönelik bir açık mektup yayınlayarak sert eleştirilerde bulunmuş, orduda bir duruş problemi olduğunu, çeşitli kademelerde bir yönetim zafiyeti yaşandığını dile getirmişti.

Konu hakkında bugünkü Augsburger Allgemeinen gazetesine bir açıklama yapan Alman Silahlı Kuvvetler Birliği Başkanı Wünster, bakanın açıklamalarının zor şartlarda içte ve dışta görev yapan ordu mensuplarını yaraladığını, bazı olayların genelleştirilmemesi gerektiğini söyledi. Wünster, ordu ve siyaset ilişkilerinin zarar görmemesi için Bakanın hangi olayları kastederek bu suçlamaları yaptığını tam bir şeffaflıkla açıklamaya davet etti.

SPD’li politikacı Arnold ise bu günkü Passauer Neuen Presse gazetesine verdiği demeçte, ‘’bakanın tüm orduyu suçlayan açıklamaları beni şaşkına çevirdiği gibi, tüm askerlerimize de hakarettir. Bu nedenle bakanın özür dilemesini bekliyoruz’’ şeklinde konuştu. Ordu içerisindeki aşırı sağ yapılanmaların doğru olduğuna da dikkat çeken sosyal demokrat politikacı, bunun sorumlusunun siyasiler olduğunu iddia ederek gerekli tedbirleri almayan bugünkü Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maizière’yi suçladı.  

Yeşiller Partisi’nin savunma uzmanlarından Omid Nouripour ise, Von der Leyen’i ordu içindeki aşırı sağ yapılanmalara karşı hareketsiz kalmakla suçlayarak yaşananların eksiksiz araştırılmasını ve açıklanmasını istediklerini belirtti.

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4