banner3

19 Nisan 2024 Cuma

Veyis Güngör'den yeni bir kitap: Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler.

Venezuela nereye koşuyor?

Dünyanın en büyük petrol ülkesi konumuna yükselen Venezuela’da siyasi istikrarsızlıkların sonu gelmiyor.

01 Nisan 2017 Cumartesi 18:06
Venezuela nereye koşuyor?


Bulunan yeni rezervler ile Suudi Arabistan’ı geçerek dünyanın en büyük petrol ülkesi konumuna yükselen Venezuela’da siyasi istikrarsızlıkların sonu gelmiyor. Yasama, yürütme ve yargı arasında yaşanan yetki kavgası, devlet başkanı Nicolás Maduro’nun baskı yönetimini giderek daha da kurumsallaştırmasına yol açıyor. Coğrafi konumu ve zengin kaynakları ile dikkati çeken ülke, Avrupa ülkeleri ve ABD tarafından diktatörlük yönetimi ile suçlanıyor. Yıllarca yaşanan darbeler, kargaşa dönemleri ve dış odakların müdahaleleri ile gündemde kalan Latin Amerika ülkesinin Chavez sonrasında da arzu ettiği huzur ve barış ortamına kavuşamadığı görülüyor.

Venezuela’yı son günlerde tekrar dünya gündemine taşıyan hadise, yüksek mahkemenin parlamentonun yetkilerini elinden alması. Siyasi yorumcular, bunun başkan Maduro’nun otoritesini pekiştirmek için atılmış bir adım olduğunu söylerken, karara kendi taraftarlarından da itirazlar yükselmekte. Savcılığın yüksek mahkeme kararını hukuk’a aykırı olarak değerlendirmesinin ardından Maduro konuyu titizlikle inceleteceğini ifade etti. Sert tartışmaların ardından bir araya gelen Milli Güvenlik Kurulu sonrası bir açıklama yapan başkan krizin aşılacağını söyledi. Ülke krizle boğuşurken beklenmeyen açıklama Maduros’a yakınlığı ile bilinen devlet savcısı Luisa Ortega Diaz’dan geldi. Diaz, parlamentonun yetkilerinin elinden alınmasını anayasal nizamın kesintiye uğraması olarak değerlendirdi ve ülkenin tekrar demokratik nizama dönmesi gerektiğini söyledi.  

Venezuela’da yüksek mahkeme (Yargıtay) geçtiğimiz hafta milletvekillerinin yetkilerini kötüye kullandıkları ve hileli seçim yaptıkları gerekçesi ile yetkilerini elinden almış ve dokunulmazlıklarını kaldırmıştı. Yorumcular yaşananın, başkan Maduro’nun kendi etkisi altındaki yüksek mahkeme kanalıyla muhalefete bir darbe niteliği taşıdığını iddia ediyorlar. Parlamentoda 2015 yılından bu yana muhalefet partileri çoğunluğu ellerinde bulunduruyorlar ve başkan Maduro ülkeyi meclisi baypas ederek kararnamelerle yönetiyor. Yüksek mahkemenin 2015 yılından bu yana hükümet tarafının çıkardığı kararnamelere karşı ses çıkarmazken, parlamentonun birçok kararını iptal etmesi ülkede huzursuzluğa yol açıyor. Yüksek mahkemenin durdurduğu meclis kararları arasında Başkan’ın düşürülmesine dair referandum kararı da var.  

Büyük petrol kaynaklarına sahip olmasına rağmen ekonomik kriz içerisindeki ülkede Başkan Maduro, iktidarı vermemek ve despotik yönetimini sağlamlaştırmak için gayret ediyor. Ülkede ekonominin kötü oluşunu kendilerine karşı açılan ekonomik savaşa bağlayan Maduro, parlamentonun yetkilerinin elinden alınmasını devlet organlarının legal şekilde gerektiği şekilde düzenlenmesi olarak değerlendiriyor. 

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4