banner3

20 Nisan 2024 Cumartesi

Veyis Güngör'den yeni bir kitap: Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler.

Ara Güler'in eski İstanbul fotoğrafları Almanya'da sergilendi.

Almanya'nın Köln kentinde düzenlenen ve Ara Güler'in eski İstanbul fotoğraflarından oluşan "İstanbul'un Gözü" isimli fotoğraf sergisine Almanlar yoğun ilgi gösterdi.

21 Aralık 2015 Pazartesi 23:51
Ara Güler'in eski İstanbul fotoğrafları Almanya'da sergilendi.

Köln - Yunus Emre Enstitüsü'nün Köln'de düzenlediği ve fotoğraf sanatçısı Ara
Güler'in eski İstanbul fotoğraflarından oluşan "İstanbul'un Gözü" isimli fotoğraf sergisine Almanlar yoğun ilgi gösterdi.
1961 yılında dünyanın en iyi 7 fotoğrafçısından biri olarak kabul edilen fotoğraf muhabiri ve gazeteci Güler'in siyah beyaz İstanbul fotoğrafları enstitünün Köln'deki merkezinde sanatseverlere sunuldu.

Hagen Osthaus Müzesi Müdürü Dr. Tayfun Belgin, Almanca olarak düzenlediği mini konferans ile Ermeni asıllı Türk sanatçı Ara Güler ve 
fotoğraflarını sanatseverlere anlattı.

Dr. Belgin, "İstanbul'un Gözü" olarak tanınan ünlü fotoğrafçının 1928 yılında doğduğu şehri, yakaladığı karelerinde  en iyi şekilde 
yansıttığını belirtti.

Ara Güler'in 1962 yılında "Master of Leice" ödülü aldığını, Türkiye'de ise 2000 yılında "Yüzyılın fotoğrafçısı" seçildiğini dile getiren Dr. Tayfun Belgin, "Sanatçının fotoğrafları New York Modern Sanatlar Müzesi, Paris'te Galeries Nationales du Grand Palais gibi dünyanın önemli müze ve sanat galerilerinde sergilenmiştir. Washington, Kopenhag, Düsseldorf, Londra ve Frankfurt eserlerinin önemli duraklarından bazıları olmuştur" dedi.

Enstitünün Köln Müdürü Dr. Yılmaz Bulut ise yaptığı açıklamada "Belki çeşitli zamanlarda İstanbul'un bu çarpıcı ve büyüleyici manzaraları Ara Güler olmasaydı saklı kalacaktı, kaybolup gidecekti. Sanatçının mahirliği ile, tekniği ile ustalığı ile çektiği büyüleyici fotoğraflar zaman içerisinde bize adeta hediye edilmiş durumda. Biz de kilometrelerce ötede, İstanbul'un kardeş şehri Köln'de bu büyüleyici çarpıcı fotoğrafları buradaki sanatseverler ile buluşturmayı düşündük" şeklinde konuştu.

Türk kültür ve sanatını tanıtan bu tür etkinliklere katılanların çoğunluğunu yabancıların oluşturmasını da değerlendiren Dr. Bulut, "Biz 
kültür diplomasisi yapıyoruz. yabancılara kendi kültürümüzü tanıtarak toplumlar arasındaki dostluğu, kardeşliği, barışı arttırmayı 
amaçlıyoruz. Kurumumuz Yunus Emre ismini de bu felsefeden almıştır. Almanların giderek toplantılarımıza daha fazla ilgi göstermesi bizleri sevindiren bir husustur" dedi.

Geceye katılan sanatseverlere sergide Türk mutfağından lezzetli örnekler ile semaverde demlenmiş Türk çayı da ikram edildi.

M. ZEYREK

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4