banner3

19 Nisan 2024 Cuma

Veyis Güngör'den yeni bir kitap: Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler.

Geleneksel El Örgüsü Çoraplara büyük ilgi

Ege Üniversitesi Türk Halk Oyunları Bölümü Öğretim Görevlisi Abdurrahim Karademir'in, geleneksel Türk el örgüsü çoraplarını ele alan sergisi, Budapeşte Yunus Emre Enstitüsünde açıldı.

25 Haziran 2016 Cumartesi 13:04
Geleneksel El Örgüsü Çoraplara büyük ilgi
 

Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü'nde "Geleneksel Türk El Örgüsü Çorapları" isimli sergi açıldı.

Ege Üniversitesi Türk Halk Oyunları Bölümü Öğretim Görevlisi Abdurrahim Karademir'in, geleneksel Türk el örgüsü çoraplarını ele alan sergisi, Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı tarafından açıldı.

Başkent Budapeşte'de faaliyet gösteren Budapeşte Yunus Emre Enstitüsünde düzenlenen sergi açılışına çok sayıda davetli katıldı.

Büyükelçi Fakılı yaptığı açılış konuşmasında, serginin Anadolu'nun çok renkliliğini yansıttığını söyledi.

Abdurrahim Karademir ise yaptığı açıklamada, el örgüsü çorapların Türk kültüründe önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, "El örgüsü çoraplar, geleneksel kültürümüzün ve yaşam biçimimizin bir parçası. 1970'li yıllardan beri başladığım çalışmalarla bu koleksiyonu oluşturdum. Şu ana kadar 200'den fazla birbirinden farklı çorap çeşidi var. Bu serginin en önemli tarafı tüm Anadolu'dan parçalar ve biraz da Balkanlar'dan çeşitler var." diye konuştu.

Eski dönemlerde el örgüsü çoraplar üzerinden çeşitli mesajların verildiğini anlatan Karademir, "Çorap eski çağlardan beri insanın giyindiği bir giysi parçası. 16. yüzyıldan sonra makineyle çoraplar örülmeye başlandıktan sonra bu el ürünü çoraplardan vazgeçilmiş. Anadolu insanımızın yaratıcı yönü çok güçlü. İçinde bulunduğu durumu, sosyal yaşantısını, sıkıntısını, sevincini ve hatta üzüntüsü varsa onu bile çoraplara çizdiği motiflerle, renklerle karşı tarafa anlatmaya çalışmış." dedi.

Geçmiş dönemde kullanılan motiflerin günümüz sanayisiyle bütünleşebileceğine de işaret eden Karademir, "Geçmişte sahip olduğumuz şeyler gelecek kuşaklara aktarılabilir. Bu konuda özellikle tekstil sanayisinin faydalanabileceği bir çok bilgi var. Buradaki motifler ve renkler şimdi de tekstilde kullanılabilir. Çünkü bu motifler Anadolu insanını yansıtıyor. Bunun içinde Yörük'ü, Türkmen'i, Çerkez'i, Kürt'ü, Laz'ı yani kısaca hepsi var." ifadelerini kullandı.

Macarların sergiye gösterdiği ilgiden büyük memnuniyet duyduğunu kaydeden Karademir, "Macarlar sergi açılışına büyük ilgi gösterdi. Sergi esnasında çok ilginç sorular da sordular. Gösterilen ilgi beni ziyadesiyle memnun etti." diye konuştu.

(AA) Budapeşte

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4