banner3

25 Nisan 2024 Perşembe

Almanya Filistin’e yardımlara tekrar başlıyor

Irak'ta bataklıkta yaşayanlar

Ahvar, Ortadoğu ve Batı Asya'nın en büyük bataklık bölgesi

18 Temmuz 2016 Pazartesi 21:51
Irak'ta bataklıkta yaşayanlar
 

Bağdat - Irak, güneyindeki "Madan" diye bilinen Bataklık Araplarının yaşadığı, suda yüzen evlerin bulunduğu "Ahvar" bölgesinin dünya turizmine açılmasını istiyor.

Konu hakkında konuşan Irak Meclisi Turizm ve Eserler Komitesi Başkanı Ali Maliki, Ahvar bölgesinin dünya miras listesine eklendiğini anımsatarak, "Ahvar'ın dünya turizmine açılmasını istiyoruz. Bunun sağlanması için hükümet ve Birleşmiş Milletler'in (BM) buraya daha fazla suyun taşınması için üzerine düşeni yapması lazım." dedi.

Ahvar, Ortadoğu ve Batı Asya'nın en büyük bataklık bölgesidir"

"Ahvar, birinci derece turizm bölgesidir." diyen Maliki, "Buraya yatırımcıları teşvik ederek, su ortasında yüzen evlerin dünya turizmine kazandırılmasını sağlayacağız. Yatırım yapanlara da bir takım kolaylıklar tanıyacağız ve aynı zamanda turistik dinlenme tesislerinin inşa edilmesini de isteyeceğiz." ifadelerini kullandı.

Amara kenti Çevre Dairesi Müdürü Muhsin Aziz de "Ahvar'da 12'si nadir olmak üzere 40 çeşit kuş bulunuyor. Ahvar, aynı zamanda Ortadoğu ve Batı Asya'nın en büyük bataklık bölgesidir." şeklinde konuştu.

Ahvar, Irak'ın Basra, Amara ve Nasiriyye kentlerindeki Dicle Nehri havzasında yer alıyor. Çok sayıda suda yüzen sazdan yapılmış evlerin bulunduğu ve Bataklık Araplarının yaşadığı üç kenti kapsayan Ahvar bölgesinin yaklaşık 20 bin kilometrekarelik yüz ölçümü bulunuyor. 

Ahvar, dün İstanbul Kongre Merkezi'ndeki UNESCO Dünya Miras Komitesi 40. Toplantısı kapsamında düzenlenen "Kültür Varlıklarının Korunması Konusunda Ülkemiz Mevzuatı 1970-1972 Sözleşmesinin Komşu Ülkelerle Karşılıklı Uygulanması" konulu panelde dünya miras listesine eklenmişti. 

(AA) Haydar Hadi

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4