GÜNDEM Haberleri Tümü

Yeni KRV hükümeti DİTİB'e soğuk

 

Düsseldorf-İntertürk

Yeni göreve gelen Kuzey Ren Vestfalya (KRV) CDU-FDP Hükümeti İslami kuruluşlar ile işbirliğinde yeni bir yöntem denemeyi planlıyor. Aachener Zeitung'un haberine göre, KRV Uyum Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Joachim Stamp (FDP) tartışmalı olan Türk-İslam Birliği (DİTİB) ile ilgili şunları kaydetti: 
„DİTİB, siyasi bir organizasyon mu yoksa dini bir cemaat mi olmak istediğine karar vermeli. DİTİB Ankara’dan koparsa ve dini cemaat olarak çalışırsa ortak olur.” Stamp aksi takdirde bunun mümkün olamayacağını söyledi. KRV Uyum Bakanı sürece liberal Müslümanları ve başka yeni aktörleri dahil edeceğini bildirdi ve KRV okullarındaki İslam din derslerinin genişletileceğini ve yapısının yeniden düzenleneceğini sözlerine ekledi.

 

Bilindiği gibi DİTİB bazı imamların casusluk skandalına karışması ile eleştirilere maruz kalmıştı. Bununla birlikte bazı kesimler en büyük İslami kurum olan DİTİB‘i Türkiye’de rakiplerine karşı orantısız güç kullandığını düşündükleri Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın uzantısı olarak görüyor. KRV Başbakan Yardımcısı ve Uyum Bakanı Stamp Alman Haber Ajansı dpa’ya şunları söyledi: „DİTİB’deki tavandan kaynaklanan değişim Ankara’nın siyasetindeki değişim ile paralel olarak yaşandı.” Uyum Bakanı ayrıca şunu da dile getirdi: „DİTİB siyasi bir organizasyon olmak istiyorsa, şimdiye kadar işbirliği içinde olduğumuz din işlerini artık üstlenemez.”

 

DİTİB’in Eyalet hükümetinin güvenini tekrar geri kazanıp kazanamayacağı ile ilgili soruya da cevap veren Uyum Bakanı ve Başbakan Yardımcısı şöyle konuştu: „Bu Ankara’dan koptuğu ve burada artık Erdoğan-siyaseti üstlenilmediği takdirde olur”. dedi. Joachim Stamp, bakanlığın DİTİB ile öngörülen görüşmelerin „köpürmeden” sakince yapılacağını ancak Kuzey Ren Vestfalya’da siyasi bir hareketin kabul edilemeyeceğinin de belirgin bir şekilde anlatılacağını söyledi. Başbakan Yardımcısı ve Uyum Bakanı aynı zamanda şunun da altını çizdi ve: „DİTİB geçmişte uzun yıllar uyumu teşvik etti ve bu bağlamda da güzel bir işbirliği oldu. Yerel DİTİB camileri ile zirvedeki görevliler arasında kopukluk mevcut. Başka noktalarda ve örneğin tabanda da reforma hazır olanların olup olmadığına ve belki bağımsız yollardan yürümek isteyenlerin olup olmadığına bakmak lazım. DİTİB camilerinde „kısmen çok iyi işler ve özellikle de yerelde önemli manevi rehberlik çalışmaları yapılıyor”, diye konuştu.

 

Stamp, yeni hükümetin meşhur İslam bilimci Lamya Kaddor’un kurduğu Liberal-İslam-Birliği’ni partner yapacağını ve benzer başka kuruluşları da yanına alacağını söyledi. Başbakan Yardımcısı ve Uyum Bakanı şöyle devam etti: „Biz kurumlar dışında da bir katılımı başarmamız gerekiyor. Çünkü Müslümanların sadece yüzde 10 ile 15’i kuruluşlara bağlı. Biz tamamıyla yeni yollar ve yöntemler üzerinde düşünmemiz gerekiyor”, dedi.

 

Stamp, İslam din derslerinin (İDD) çabuk bir şekilde genişlemesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Kuzey Ren Vestfalya’da son ders yılında 200 okulda yaklaşık 16.100 öğrenci bu derslere katıldı. Kuzey Ren Vestfalya’da yaklaşık 1,5 milyon Müslüman yaşıyor, bunların yaklaşık 350.000’i öğrenci. Bakan Stamp, İslam din derslerinin ayrıca önemli bir önlem fonksiyonunun bulunduğunu ve gençleri radikalizmden koruyabileceğini de sözlerine ekledi.

 

Başbakan Yardımcısı ve Uyum Bakanı Stamp, „Bizim için önemli olan İslam din derslerinin Alman müfredatına göre öğretilmesidir ve tabiki anayasanın değerlerine göre ve gençlere İslam’ı makul bir şekilde gösteren bir İslam’ın aktarılmasıdır”, dedi. Bakan, 2019’a kadar İslam din derslerinin yeniden yapılandırılacağını söyledi. ''Şimdiye kadar devam eden danışma kurulu modeli gayet iyi işledi ancak anayasal olarak tartışmalı. Biz hukuki olarak sağlam bir başlangıç yapmak istiyoruz”, diye konuştu. Uzmanlar, DİTİB ile ilişkilerin dondurulmasının danışma kurulu çalışmalarına, müfredat hazırlıklarına ve ders materyallerinin kabulü konularında aksaklıklara yol açtığına dikkat çekiyorlar.


Paylaş
Tweet Paylaş Paylaş

Facebook Yorumları