GÜNDEM Haberleri Tümü

Almanya'da Müslümanlara ve camilere yönelik saldırılarda artış

 

İntertürk - Köln


• Almanya’da ki İslam düşmanı saldırılarda dikkat çekici şekilde artış tespit edildi

• Olayların çoğunda failler aşırı sağcı

• Sol Parti milletvekili Ulla Jelpke asıl rakamların daha yüksek olduğundan endişe ediyor

 

Huffington Post Gazetesi’nin aktüel bir haberine göre Almanya’da Müslümanlara ve Müslüman kuruluşlara yönelik saldırılar sanıldıktan daha yüksek. Polis ve Anayasayı Koruma Teşkilatı (İç İstihbarat) 2017 yılının 2. çeyreği için 274 İslam düşmanı saldırı kaydetti. Önceleri bu rakam 201 olarak bildirilmişti.

2017’nin 3. çeyreğinde yaşanan 217 saldırı da 1. çeyrekte meydana gelen 200 saldırıdan yüksek olduğu açıklandı. Bu bilgiler Federal Hükümetin Sol Parti’nin küçük soru önergesine verdiği cevaptan anlaşılıyor. Soru önergesine verilen cevap aynı zamanda „Neue Osnabrücker Zeitung“ Gazetesi’nin de elinde bulunuyor.

Ancak saldırılar artık o kadar şiddetli değil. 2017 yılının 3. çeyreğinde 9, 2. çeyreğinde ise 16 insan yaralandı.


Faillerin neredeyse tamamı aşırı sağcı – ancak hiç kimse tutuklanmadı

 

Haberie göre faillerin neredeyse bütün olaylarda aşırı sağcılar olduğu ancak hiç birisinin tutuklanmadığı söyleniyor.

 

İşlenen suçlar arasında internet üzerinden Müslümanlara ve Müslüman mültecilere yönelik nefret („nefret yorumları”), tehdit mektupları, başörtülü bayanlara yönelik saldırılar, Müslüman erkeklere sokak ortasında saldırılar, mala zarar verme ve binalara çizilen ve yazılan Nazi duvar yazılarının kaydedildiği bildirildi.

 

Habere göre, resmi makamların bu verileri ancak 2017 başından itibaren „İslam düşmanı Suçlar” olarak değerlendirdiğinden dolayı 2016 için kıyaslanacak rakamlar mevcut değil. Camilere yönelik saldırıların rakamları ise 3. çeyrekte, 16 (2. Çeyrekte, 13 saldırı) olduğu bildiriliyor.

 

Sol Parti iç siyaset uzmanı Ulla Jelpke 2. çeyrek için sayılarda yapılan yukarıya yönelik düzeltmenin yüksekliğinden dolayı şaşkın. Jelpke „Görünen o ki, resmi güvenlik makamları yıl başından itibaren İslam düşmanı suçların özel olarak kaydedilmesine daha alışmaları gerekiyor”, diye konuştu.

 

Jelpke tehlikenin geçtiğine yönelik herhangi bir sebep bulunmadığını söylüyor ve „Biz burada sadece buzdağının görünen yüzü ile muhatabız”, diyor.

 

Cami İnşaatına bırakılan domuz kellesi sonrası soruşturma sürüyor

Öte yandan Westerwald Bölgesinde bulunan Hachenburg’da ki cami inşaatına kimliği belirsiz kişiler tarafından domuz kellesi bırakılması sonrası soruşturmalar sürüyor. Cuma günü bir polis sözcüsü yeni bulguların bulunmadığını söyledi. DİTİB Hachenburg cemaat üyeleri Salı günü kesilmiş bir domuz kellesine rastlamışlardı.

„Allgemeine Zeitung“ Gazetesinin haberine göre, DİTİB cemaatinin yönetim kurulu üyelerinden Kenan Levent halkı görüşmeler ve diyalog ile cami inşaatı için kazanmanın başarılı olmadığını söyleyerek, Renanya Palatina (Rheinland-Pfalz) Eyaletinde cami kapılarının domuz kanı ile de kirletildiği başka vakalardan haberdar olduğunu söyledi. Gazetenin haberine göre Türk-İslam Cemaati belediye ile yapılan yuvarlak masa görüşmelerini provokasyonlardan dolayı ve görüşmelerin „aynı göz hizasında yürütülmediğinden“ dolayı durdurma kararı aldı. Diğer yandan 33 yaşında ki  Hachenburg Belediye Başkanı Stefan Leukel (CDU) domuz kellesi eylemi ile bazı „sınırların açıkça aşıldığını” söyleyerek, belediyenin bu sebeple „yeni ortak ve dengeli görüşme ortamı bulunmasına” gayret ettiğine dikkat çekti.

(Yasin Baş)

Paylaş
Tweet Paylaş Paylaş

Facebook Yorumları