GÜNDEM Haberleri Tümü

Almanya artan Türkiye etkisinden rahatsız

 

• Darbe girişiminden itibaren Türk Devleti’nin etkileme girişimlerinde artış saptandığı söyleniyor.

 

• DİE WELT bunu eline geçen Sol Parti’nin Federal Hükümete yönelttiği bir soru önergesine aldığı cevaba dayandırıyor. 

 

Federal Hükümetin değerlendirmelerine göre Türk Hükümeti Almanya’da faaliyet gösteren STK’lar üzerinden burada yaşayan ve sayıları üç milyondan fazlayı bulan Türk kökenli halka çeşitli etkileme imkanlarına sahip bulunuyor. Bu bilgiler Die WELT’in eline geçen Sol Parti’nin Federal Alman Hükümetine yönelttiği bir soru önergesine verilen cevapta yer alıyor.

„İmamlar, troller ve kavgacı çeteler‘in feci ittifakı“

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve iktidar partisi AKP’nin „özellikle başarısız olan darbe girişiminden sonra bu teşkilatlardan (STK’lardan) destekleniyor.”

Federal Hükümete göre ‘’bu zamandan (darbe girişiminden) itibaren Türk devletinin Türk diasporasına yönelik etki etme girişimleri tespit ediliyor. Bu girişimlerin Türkiye’nin yurt dışı temsilcilikleri, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) ve Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD) gibi kurumlar üzerinden yapıldığı söyleniyor.

Türkiye’nin değişik kanallar üzerinden Almanya’da etki alanı açmaya çalıştığı, Türk hükümetinin bunun için bütün kanalları değerlendirdiği bununla birlikte klasik ve sanal (online) medyayı da kullandığı söyleniyor.

 

Sol Parti ağır suçlamalarda bulunuyor

 

DİTİB’in imamlarının ve din hizmetleri ataşelerinin birçok Alman kentinde ajanlık yaptığı bir yıl önce medyada açığa çıkmıştı. Adamların muhtemel Gülen taraftarları hakkında raporlar yazdığı söylenmişti. UETD bahar aylarında AKP’li siyasiler için seçim kampanyaları düzenlemişti.

Sol Parti Meclis Grubu Başkan Yardımcısı Sevim Dağdelen: „Federal Hükümet ilk defa açıkça Erdoğan-Ağı’nın varlığını ve Ankara’nın Almanya’da siber saldırılar düzenlediğini itiraf etti”, diye konuştu. Dağdelen, „Artık Federal Hükümet bu lobiciler, ajanlar, imamlar (din görevlileri), troller ve kavgacı çeteler‘in feci ittifakına karşı etkili bir biçimde karşı koyması gerekmektedir. Bu ağ parçalanmalıdır”, diye konuştu.

Ankara ABD’de yaşayan vaiz Fehullah Gülen’i 2016’daki darbe girişiminin sorumlusu olarak görüyor. Gülen taraftarları bundan beri takip ediliyor. Türk Din Kurumu Diyanet Gülencilerden haber alınmasını ve Ankara’ya iletilmesini istemişti. Birçok yurt dışı temsilcilikleri istenildiği gibi Ankara’ya bilgi göndermişti. Bunların arasında Türkiye’nin Köln, Düsseldorf ve Münih başkonsoloslukları da bulunuyordu.

Federal Hükümet soru önergesine verdiği cevapta referandum sürecinde örneğin Cyber Warrior isimli Türk hacker gruplarının tanınan kişilerin Twitter hesaplarını ele geçirerek orada#nazialmanya ve #nazihollanda Hashtag’i üzerinden Türkçe mesajlar ve gamalı haç paylaştığını bildirdi. 2001 senesinde kurulan bu Hacker grubu örneğin tennis starı Boris Becker’in, Borussia Dortmund futbol takımının ve Amnesty International (Af Örgütü) uluslararası insan hakları örgütünün hesaplarını ele geçirmişti.

Federal Almanya Hükümeti „DİTİB’in Diyanet İşleri Başkanlığına olan yapısal ve kişisel bağının yeterince bilindiği”ni açıkladı. Bunun yanında Türkiye diplomatik temsilcilikleri üzerinden Türkiye’den (Almanya’ya) gönderilen imamların denetimine sahip bulunuyor.

Dış politika uzmanı Sevim Dağdelen Federal Almanya Hükümetinin toplumsal güvenliği tehdit eden bu Erdoğan-Ağı’nı bilmesine rağmen geniş ölçüde pasif davranmasının ihmalkar bir tutum olduğunu söyledi.

DİTİB’in finansal olarak milyonlarla desteklenmesi ve AKP kuruluşunun kamu yararına olan bir örgüt olarak değerlendirilmesinin çok feci bir yanlış olduğunu söyleyen Sevim Dağdelen, „Bu kuruluşlar kamu düzeni için son derece tehlikeli ve kamu yararına değil. Bunların desteklenmesi ve bunlarla işbirliği sonlandırılmalıdır”, diye konuştu.

Türk milliyetçiliğinin Almanya’da toplumsal barışı tehlikeye soktuğu en son Pazartesi akşamı Berlin-Kreuzberg’de görüldü. Sol Parti’li siyasetçi Hakan Taş kimliği belirsiz bir kişi tarafından darp edildi. Saldırgan Taş’a Türkçe olarak „vatan haini” diye hakaret etti. 

(Yasin Baş)

 

Kaynak: https://www.welt.de/politik/deutschland/article171298413/Unheilvolle-Allianz-aus-Imamen-Trollen-und-Schlaegerbanden.html

Paylaş
Tweet Paylaş Paylaş

Facebook Yorumları