GÜNDEM Haberleri Tümü

Federal Hükümet DİTİB camilerinden endişeli

 


intertürk

Federal Almanya Hükümeti Almanya‘daki camilerde Türkiye’nin siyasi etkisinin endişe verici olduğunu bildirdi. Federal Hükümet, Sol Parti Meclis Grubunun bir soru önergesine verdiği cevapta Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı‘nın din görevlilerinin DİTİB camilerinde Türk ordusunun Suriye’deki askeri harekatına destek verdiği bilgisinin kendilerinde endişe uyandırdığını aktardı. Hükümet bunun kavganın şiddetlenmesine ve Alman toplumunun içine taşınmasına yol açacağını vurguladı.

Soru önergesine verilen cevapta Federal Hükümetin „DİTİB camilerinde din hizmetleri haricine çıkan din görevlilerinin faliyetlerinin Diyanet İşleri Başkanlığı’nca kullanılmasının tehlikeli“ olarak görüldüğü ifade edildi. Soru önergesine verilen cevapta ayrıca Suriye konusunda Federal Hükümetin Türk Hükümeti ile sürekli, açık ve eleştirel temasda bulunduğu bildirildi. Verilen cevapta, Türkiye’nin Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler’ce terör örgütü olarak kabul edilen terörist gruplar ile işbirliği içinde olup olmadığının bilinmediği söylendi.

Federal Hükümet birçok soruyu „devlet bekası (sırrı)“ açısından kamuoyuna açık şekilde cevaplandırmadı. Detayların açıklanmasının Federal Haberalma Teşkilatı (BND)’yi zaafa uğratabileceği bildirildi. „Özel“ ve „gizli“ olarak sınıflandırılan cevaplar yetkililer tarafından ancak meclis içinde okunabiliyor.

Bunlar arasında Özgür Suriye Ordusu ve Suriye Ulusal Güçleri’nin Türk ordusu ile birlikte çarpışıp çarpışmadığı sorusu bulunuyor. Federal Hükümet ayrıca Türkiye’nin cihatçı gruplar ve El Kaide ile bağlantılı terörist örgütler ile işbirliği sorusunu da gizli cevap verdi.

yb

Paylaş
Tweet Paylaş Paylaş

Facebook Yorumları