GÜNDEM Haberleri Tümü

Almanya’da un ve yağ sıkıntısı had safhada

 

İntertürk-Berlin
Yasin Baş

Alman marketlerinde korona salgını sonrası şimdi de Ukrayna‘da çıkan savaşdan dolayı gıda ve günlük yaşamda kullanılan maddelerde tedarik sıkıntısı yaşanıyor. Ukrayna savaşı ile birlikte artan enerji, gaz ve akaryakıt fiyatları tüketicileri olumsuz etkilemeye devam ediyor. Yılbaşı ile birlikte tuvalet ile mutfak kağıdı ve kağıt mendillerde görülen fiyat artışları sonrası şimdi de birçok markette buğday, un, süt, peynir, ekmek, makarna, yoğurt, sıvı ve işlenmiş yemeklik yağ ürünlerine ciddi oranda zam yapıldı. Ayçiçeği yağının fiyati geçen yıllara göre neredeyse iki katına çıktı. Ancak yapılan zamlar ürünlerdeki tedarik sorununa etki edemedi. Tüketici talebinin mevcut arzı geçtiğinden dolayı Almanya’da Edeka, Rewe, Real, Kaufland gibi büyük süpermarketlerin yanı sıra Aldi, Lidl, Netto ve Penny gibi discount (indirim) zincirlerinin stoklarında bazı önemli gıda ve günlük kullanım ürünleri tükendi. Korona pandemisinin başında yaşanan tuvalet kağıdı stoklarının yetersizliği Ukrayna savaşı’nın devam etmesiyle gıda ürünlerine de sıçramış oldu.

 

Alman marketlerinde yağ ve un kalmadı

 

Birçok markette yemeklik yağ, un ve makarna ürünlerinin tamamının bitmesi insanlarda zaman zaman endişeye sebep oldu. Bilhassa ayçiçeği yağı, bitki yağı, mısır yağı ve koza yağı gibi yemeklik yağlarda tedarik sıkıntısı yaşanması tüketicilere olumsuz yansıdı. Marketlerin ürünlerde müşteri başına sınırlandırma getirmesi de stokların boşalmasına fayda sağlamadı. Ukrayna‘nın en önemli buğday ve ayçiçeği üreticilerinden biri olması yaşanan sorunların daha da büyümesine neden oldu. Un, yağ, tuvalet kağıdı, makarna gibi ürünler bulmakta zorlanan tüketiciler marketlerin raflarının boş olduğunu görünce panikledi. Almanya Yemeklik Yağ Üretimi Endüstirisi Derneği (OVİD)‘in verdiği bilgilere göre Almanya’nın tükettiği yemeklik yağın sadece yüzde 6’sı kendi ülkesinden geliyor. Diğer yüzde 94’lük oran ise ihraç ediliyor. Almanya Ukrayna’dan yılda 30 tona yakın ayçiçeği yağı ihraç ediyor. Ukrayna ayçiçeği yağında dünya ihracat piyasasının yüzde 51’ni elinde bulunduruyor, Rusya ise yüzde 27’sini.

 

Almanya’da yüksek enflasyon

 

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), geçtiğimiz hafta enflasyon rakamlarını açıklamıştı. Buna göre Almanya‘da Ocak ayında 4,9 olan yıllık enflasyon, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısıyla artan petrol ve gaz fiyatlarındaki son yükselişten önce Şubat‘ta yüzde 5,1’e ulaştı. Enerji fiyatlarının yıllık bazda yüzde 20,5 artması dikkati çekerken, yıllık artış gıda fiyatlarında yüzde 5,3 ve hizmetlerde yüzde 2,8 oldu. Şubat ayında 2021 yılın aynı ayına göre doğal gaz fiyatları yüzde 35,7, elektrik fiyatları ise yüzde 13 artış gösterdi. Almanya‘nın önde gelen bankalarından biri olan Deutsche Bank, Mart ayının başlarında Alman ekonomisine ilişkin yayınladığı raporda, Ukrayna savaşı nedeniyle Almanya için iktisadi öngörülerini değiştirerek, daha fazla enflasyon ve daha az büyüme tahmininde bulunmuştu. Raporda, kötümser bir senaryo durumunda ülkedeki enflasyonun yüzde 7 gibi bir orana yükselebileceğine dikkat çekilmişti.


Paylaş
Tweet Paylaş Paylaş

Facebook Yorumları