banner3

19 Mart 2024 Salı

Veyis Güngör'den yeni bir kitap: Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler.

Almanlar İslam'a Ne Kadar Güveniyor?

30 Ocak 2020, 22:22
Almanlar İslam'a Ne Kadar Güveniyor?
Yasin Baş
 Forsa Kamuoyu Araştırma Şirketi’nin RTL/n-tv Medya Grubu için yaptığı Alman kurumlarına olan güven endeksi geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da yine çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor. Forsa Kamuoyu Araştırma Şirketi’nin 18 Aralık 2019 ile 3 Ocak 2020 tarihleri arasında yaptığı kamuoyu araştırması için Almanya’da halkı temsilen 2505 kişinin görüşüne başvuruldu.

Buna göre Alman halkının gözünde Almanya’daki toplumsal kurumların neredeyse tamamı güven kaybı yaşıyor. Ocak ayının ikinci haftasında Köln’de tanıtılan „RTL/n-tv-Eğilim-Barometresine” göre ülke genelinde en güvenilir kurum ve meslek dalları arasında 2019 senesinde olduğu gibi yine polis teşkilatı, üniversiteler ve doktorlar yer alıyor.

En güvenilir kurum polis teşkilatı

Alman halkının yüzde 80’i (2019: yüzde 78) polise, yüzde 80’i (2019: yüzde 77) hekimlere ve yüzde 77’si (2019: yüzde 77) ise ülkede bulunan üniversite ve yükseköğretim kurumlarına güven duyuyor. NSU skandalları, zaman zaman yabancı ve göçmen ailelere ve bireylere karşı sergilenen kısmi sert müdahaleler ve hatta ölümle sonuçlanan vakalar, bazı eyalet polis teşkilatlarında çalışan memurların Türk ve Müslüman kökenli insanların kişisel bilgilerinin neo-nazi örgütlere sızdırmaları sonrası polis teşkilatının hala en güvenilir kurum olması dikkat çekiyor. Hatta güven sıralaması listesinde bulunan 25 kurum ve meslek grubu içinde hala birinci sırada bulunan polis teşkilatının, geçen yıla göre yüzde 2’lik bir güven artışı yaşadığı görülüyor. Daha önce ırkçı terör örgütü NSU davası müdahil avukatlarından Mehmet Gürcan Daimagüler gibi uzman ve hukukçular kurumsal ırkçılığa karşı örneğin polis memurlarının işe alınmadan önce kapsamlı güvenlik testinden geçmesi gerektiğini ifade etmişti.

Bu sene en fazla güven kaybeden Hristiyan dini kurumlar

RTL/n-tv Televizyon Şirketinin hazırladığı barometrede geçen yıla göre en fazla güven kaybeden kişi ve kurumların Hristiyan dini kurumlar ile ticari/finansal işletmeler olduğu görülüyor. Buna göre yüzde 5’lik bir eksilme oranı ile en fazla güven kaybeden kurumun Papalık Makamı olduğu göze çarpıyor. Almanların sadece yüzde 29’u (2019: yüzde 34) Katolik Mezhebinin dini lideri olan Papa’ya güveniyor. Böylelikle Papalık Makamı en az güven duyulan kurumlar arasında sondan dördüncü basamakta yer alıyor. Aynı şekilde geçen yıla kıyasla Katolik Kilisesi yüzde 4 ve Protestan Kilisesi de yüzde 2’lik bir güven kaybı yaşamış bulunuyor. Katolik Kilisesine güvenen Almanların oranı yüzde 18 civarında bulunuyor. Bu oran 20. sıraya tekabül ediyor. Kiliseye olan güven kaybının nedenlerinden bazıları özellikle çocuklara ve gençlere yönelik cinsel taciz skandalları, toplumda yaygınlaşan değişik değerler ve aile yapılarına mesafeli eleştiriler ile yolsuzluk gibi konuların etki ettiği sanılıyor. Sıralamaya göre Almanlar arasında Protestan Kilisesi’ne güvenenlerin oranı yüzde 36 (2019: yüzde 38). Protestan Kilisesi bu oran ile barometrenin 14. sırasında yer alıyor. Güven barometresinin 13. basamağında yer alan Almanya Yahudiler Merkez Konseyi ise geçen seneye göre en fazla güven artışı sağlayan (+ yüzde 6) kurumların başını çekiyor. Almanların yüzde 40’ı (2019: yüzde 34) bu dini kuruluşa güven duyuyor.

Güven kazanan ve kaybeden diğer kurumlar

RTL-n-tv-Eğilim-Barometresine göre güven kazanan diğer kurumlar arasında, Federal Alman Ordusunun, yazılı basın ve radyonun, kamuoyu araştırma kurumlarının ve çalışanlar arasında kendi işverenlerinin yer aldığı görülüyor. İmaj kaybı yaşayan meslek grupları arasında ise bankalar ve sigortaların yanı sıra işletmeler yer alıyor.

İslam’a güvenen Almanların oranı sadece yüzde 9

Sıralamanın en son üç dalını ise İslam dini, menajerler ve reklam/PR ajansları oluşturuyor. İşletme yöneticilerine yani menajerlere olan güven duygusu ise yüzde 8’de (2019: yüzde 9) bulunuyor. Reklam ve PR ajanslarına güvenen Almanların oranı sadece yüzde 3 (2019: yüzde 4) olarak kaydediliyor. Bu meslek grubu barometrenin son sırasında yer alıyor.

İslam dinine güven duyan Almanların oranı geçen yıla göre yüzde 2’lik bir artış gösteriyor olmuş olsa da yüzde 9’u geçemiyor. İslam dini imaj bakımından - tabir caizse - yerlerde sürünüyor. 11 Eylül 2001 olayları ile İslam’ın imajına yönelik imaj suikastleri, algı operasyonları ve İslamofobya endüstrisinin gelişimi tabi sadece bu kara tablonun bir yüzü. Uzmanlar diğer bir sorunun ise, diğer ülkelerde olduğu gibi Almanya’da yaşayan Müslümanların da kendi aralarında ki kısmi anlaşmazlıklarının ve başarısızlıklarının bunda önemli bir pay oluşturduğunu ifade ediyor. Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) Müslüman’ın güvenilir olması hakkında birçok Hadisi bulunuyor. Müslümanların en az güvenilenler arasında yer alması bu sebepten içler acısı. Bizler kendimize düşeni ne kadar yerine getirebiliyoruz acaba?

RTL/n-tv Kurumlara olan güven barometresi (2020)

Sıralama ve 2019‘a göre fark

Polis 80% (+3), Hekimler/doktorlar 80% (+3), Üniversiteler 77% (0), Federal Anayasa Mahkemesi 74% (-), Kendi işvereni / patronu 68% (+2), Kamusal işletmeler 67% (+1), Mahkemeler 66% (-), Kamuoyu araştırma kurumları 59% (+3), Radyo 54% (+3), Federal Ordu 45% (+5), Sendikalar 44 (-2), Yazılı Basın 43% (+2), Yahudi Merkez Konseyi 40% (+6), Protestan Kilisesi 36% (-2), Kamusal bankalar (Sparkassen) 33% (-5), Televizyon 30% (+3), Papa 29% (-5), İşletmeler 26% (-4), İşveren kurumları 25% (+1), Bankalar 19% (+1), Sigorta şirketleri 18% (0), Katolik Kilisesi 14% (-4), İslam Dini 9% (+2), Menajerler / Şirket yöneticileri 8% (-1), Reklam ajansları 3% (-1)

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4