banner3

19 Mart 2024 Salı

Veyis Güngör'den yeni bir kitap: Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler.

Anadolu kültürü Londra'ya taşındı

İngiltere'nin başkenti Londra'da bu yıl 11'incisi düzenlenen Anadolu Kültür Festivali başladı. Kentin kuzeyindeki Clissold Park'ta yapılan festivalde Anadolu kültürü mehter takımı, geleneksel Türk yemekleri ve kıyafetleri başta olmak üzere pek çok yönüyle tanıtılıyor.

14 Mayıs 2017 Pazar 14:13
Anadolu kültürü Londra'ya taşındı
 

"Anadolu Kültür Festivali"nde mehter takımı, Hacivat-Karagöz oyunları, yağlı güreş müsabakaları ve geleneksel Türk yemekleriyle Anadolu kültürü tanıtılıyor


Londra - İngiltere'nin başkenti Londra'da bu yıl 11'incisi düzenlenen "Anadolu Kültür Festivali" dün başladı.

Londra'nın kuzeyindeki Clissold Park'ta açılışı yapılan festivale ana muhalefetteki İşçi Partisinin Milletvekilli Meg Hillier, Hackney Belediye Meclis Başkanı Rosemary Sales ve Türkiye'nin Londra Başkonsolosu Çınar Ergin'in yanı sıra çok sayıda siyasetçi, sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve davetli katıldı.

İslamofobi'yle nazik mücadele

Festivalle ilgili açıklamalarda bulunan İşçi Partili Milletvekili Hillier, İslamofobinin kaygı verici şekilde arttığına dikkati çekerek, "Bu, siyasetin üzücü bir yönü. Buna hepimizin karşı çıkması lazım. Buradaki festival bunu çok nazik ama çok önemli bir şekilde yapıyor." diye konuştu.

Hillier, "(Festival) Bizi bölmek yerine, insan olarak ortak yönlerimizi ortaya koyuyor. Buraya gelen herkes bunun nasıl mutlu bir aile ve kültür etkinliği olduğunu görüyor. Hangi geçmişten gelindiği, hangi dilin konuşulduğu önemli değil, hepimiz bunun tadını çıkarabiliyoruz. Korkulacak hiçbir şey olmadığını gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu. 

İnsanların birbirlerinin kültürlerini anladıkça İslamofobinin de azalacağını vurgulayan Hillier, festivali yılın önemli olaylarından biri gördüğünü söyledi.

Hillier, etkinliğin yapıldığı Kuzey Londra için de "küçük Türkiye" benzetmesini yaptı.

Kentte yaşayan Türklerin İngiliz kültürü ve eğitimine katkı sağladığını dile getiren Hillier, Anadolu Kültür Festivali'nin de bu katkının kutlandığı bir etkinlik olduğunu anlattı.

Hillier, ülkede gelecek ay yapılacak seçimlere de değinerek, Türklere oylarını verirken çocuklarının geleceğini düşünmeleri çağrısında bulundu.  

Türkiye'nin tanıtımına katkı

Başkonsolos Ergin de Türkiye'nin tanıtabileceği pek çok kültürel değere sahip olduğunu anlatarak, "Yabancılara bunları ne kadar çok gösterebilirsek, ülkemizin daha iyi anlaşılmasını sağlayabilir, ne kadar güzel bir ülke olduğunu ve medeniyetlere nasıl ev sahipliği yaptığını çok daha iyi gösterebiliriz." dedi. 

Bu tanıtım başarıya ulaştığı ölçüde Türkiye'nin uluslararası arenada hak ettiği yere yakalaşacağını dile getiren Ergin, şunları söyledi:

"İngiltere'deki bu etkinliği de bu çerçevede çok önemsiyorum. Ülkemizin ve kültürümüzün İngilizlere, Birleşik Krallık'ta yaşayanlara tanıtılması bakımından çok büyük önemi olduğunu düşünüyorum. Sadece devleti temsil edenlerin değil, her Türk'ün bu alanda bir görevi olduğunu, komşusuna, arkadaşlarına ülkemizi tanıtarak, taş üstüne taş koyarak ülkemizi ileriye götürebileceğimizi düşünüyorum." 

"Müslümanları kötüleme Brexit'le arttı"

Hackney Belediye Meclis Başkanı Rosemary Sales de meclislerindeki 3 üyenin Türk olduğunu ve Türkiye'nin farklı bölgelerinden gelerek farklı kültürleri temsil ettiklerini ve ilçelerine büyük katkı sağladıklarını söyledi.

Müslümanları kötülemeye dönük kaygı verici bir trend olduğuna dikkati çeken Sales, "Bu teröre karşı savaş denilen hareketle başlamıştı ancak özellikle İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılma (Brexit) kararıyla bunda bir artış yaşandı. Burada, Hackney'de buna karşı mücadele veriyoruz ve bu mücadelede bugünkü gibi etkinlikler çok önemli." görüşünü paylaştı. 

Bu yıl içinde yaşanan ve çok etkilendiği bir olayı da aktaran Sales, ilçede kendisinin düzenlediği Yahudi Soykırımını Anma Günü'ne bir Müslüman okul ile bir Yahudi okulundan öğrencilerin geldiğini ve birlikte şarkı söylediklerini anlattı.

Çok sayıda çadırın kurulduğu festival alanında mehter takımı, Hacivat-Karagöz oyunları, yağlı güreş müsabakaları, geleneksel Türk yemekleri ve kıyafetleriyle Anadolu kültürü tanıtılıyor. 

Süleymaniye Kültür Merkezi ile Anadolu Toplum Derneğince düzenlenen festival, 15 Mayıs'a kadar sürecek. 

Türk Hava Yollarının ana sponsorluğunda gerçekleştirilen festivalin sponsorları arasında TRT de yer alıyor.

(AA) Tayfun Salcı


    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4