banner3

19 Mart 2024 Salı

Veyis Güngör'den yeni bir kitap: Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler.

Dünya mobilya sektöründe Türk damgası

Türk mobilya sektörü son 15 yılda üretim, ihracat, kalite ve tasarım açısından dünyada kendinden söz ettirecek bir konuma geldi

18 Ocak 2018 Perşembe 16:53
Dünya mobilya sektöründe Türk damgası
 


 İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Güleç: "15 yıl önce 23-24'üncü sıralarda olan Türkiye, dünya mobilya ihracat sıralamasında 12'inci, üretimde ise 14'üncü sıraya yükseldi"

"2023 hedefimiz, dünyada ilk 5 ihracatçı ülke arasında yer almak. Bu yakalanabilir bir hedef çünkü bugün yıllık 2 milyar 700 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz"


KÖLN - İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, dünyada yeni mobilya trendlerinin belirlendiğini ve Türkiye'nin de artık trendlerin belirlenmesinde öncü ülkelerden biri haline geldiğini söyledi.

Güleç, Almanya'nın Köln kentinde düzenlenen Uluslararası Mobilya Fuarı'nda AA muhabirine Türk mobilya sektörünün geçmişi, geleceği ve hedefleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

Türk mobilya sektörünün son 15 yılda üretim, ihracat, kalite ve tasarım açısından dünyada kendinden söz ettirecek bir konuma geldiğini vurgulayan Güleç, şunları kaydetti:

"15 yıl önce 23-24'üncü sıralarda olan Türkiye, dünya mobilya ihracat sıralamasında 12'inci, üretimde de 4'üncü sıraya yükseldi. Bugün 12 milyar dolarlık üretimde bulunan Türk mobilya sektörü, 2 milyar 700 milyon dolar ihracatla, ihracat oranını artıran bir sektör. Bugün 200 gümrük bölgesine Türkiye mobilya sektörü ihracat yapıyor. 167 ülkede ciddi anlamda Türk mobilyası biliniyor."

"36 bin mobilya üreticimiz var"

Sektörün bu başarıyı yakalamasındaki başlıca sebepleri anlatan Güleç, Türk mobilya sektörünün üretime dayalı olduğuna ve bu üretimi son teknoloji kullanarak gerçekleştirdiğine işaret etti. Güleç, şöyle konuştu:

"36 bin mobilya üreticimiz var ve 10 bin üreticimiz ihracat yapıyor. Sektörün başarı hikayesine baktığımız zaman sektör, Türkiye'nin son 15 yıldır ortaya koyduğu istikrarlı dış politikasıyla eş güdümlü olarak gidiyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın özellikle dış gezilerini biz mobilya sektörü olarak sürekli takip ediyoruz ve o pazarlarla ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gittiğimiz ülkelerde kazan-kazan formülü ile yaklaştığımız için sevilen bir ülke oluyoruz, sevilen ihracatçı oluyoruz. Bu nedenle özellikle yeni dünya yatırımcıları Türk mobilyasını kesinlikle kendi mağazalarında bulunduruyorlar."


"Sektör yerel kalkınmaya büyük katkı sağlıyor"


Ahmet Güleç, sektörün Türkiye'de 61 ilde üretim yaparak 300 bin kişiye doğrudan, 500 bin kişiye de dolaylı istihdam sağladığını, dolayısıyla da yerel kalkınmaya büyük katkıda bulunduğunu dile getirdi.

Köln Uluslararası Mobilya Fuarı'nda olduğu gibi dünyanın birçok ülkesindeki uluslararası mobilya fuarlarında Türkiye standı oluşturup milli katılım sağladıklarını aktaran Güleç, "Mobilya sektörünün dünyada yeni trendleri belirlenirken Türkiye de trendlerin oluşturulmasında belirleyici ülke olmaya başladı. Tasarımlar artık 'doğallık' üzerine. Biz Türk mobilya sektörü olarak son teknolojiyi kullanıp bu trendleri yakından takip eden bir sektörüz." ifadelerini kullandı.

"2023 hedefleri büyük ancak yakalanabilir"

Türkiye'nin mobilyada 2023 ihracat hedefini gerçekleştirebilmesi için çok çalıştıklarını vurgulayan Güleç, sözlerine şöyle devam etti:

"2023 hedefimiz, dünyada ilk 5 ihracatçı ülke arasında yer almak. Bu yakalanabilir bir hedef çünkü bugün yıllık 2 milyar 700 milyon dolar ihracat yapıyoruz. Mobilya sektörümüz atılımlarına devam ediyor. 36 bin üreticimiz artık ciddi anlamda tasarıma ağırlık veriyor. Biz Türk mobilyacılar olarak dünya mobilyacılarına beraber proje geliştirme çağrısında bulunuyoruz. Özellikle Alman tasarımcılara sesleniyorum, biz Alman teknolojisini kullanıyoruz zaten, iş birliği imkanlarımız var. Almanya önemli ihracat pazarlarımızdan. Alman tasarımcılar Türk mobilyacılarla ortak proje yaparlarsa biz İBB ve Mobilya Dernekleri Federasyonu olarak doğrudan ikili görüşmeler yapmaya hazırız."

Türkiye, Köln'deki Uluslararası Mobilya Fuarı'na 24 firmayla katılıyor. Fuar, 21 Ocak'a kadar gezilebilecek.

(AA) Mesut Zeyrek

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4