banner3

19 Mart 2024 Salı

Veyis Güngör'den yeni bir kitap: Avrupa Türkleri Üzerine Düşünceler.

"Çocuklarla Türkiye arasında tiyatroyla bağ kuruyoruz"

"Yuno" isimli çocuk oyunu, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Tiyatroları ve Tiyatro Frankfurt iş birliğiyle düzenlenen "4. Frankfurt Türk Tiyatro Festivali" kapsamında, Frankfurt Gallus Tiyatro'da çocuklarla buluştu.

08 Mayıs 2017 Pazartesi 21:22
 

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Tiyatroları ve Tiyatro Frankfurt iş birliğiyle düzenlenen "4. Frankfurt Türk Tiyatro Festivali"nde, "Yuno" isimli çocuk oyunu sahnelendi

Frankfurt Türk Tiyatro Festivali Başkanı Kellecioğlu: "Çocukları sanatla tanıştırırken aslında onların gelişimi için bir şeyler yapıyoruz. Yaratıcı drama atölyeleriyle onlarca çocuğa eğitimler veriyoruz. Çocuklar kabuklarını kırıyor ve özgüvenleri yerine geliyor"

"Türkiye, Almanya, sanatçılar, çocuklar, aileler yani herkes bu durumdan çok mutlu. Bu da bize, çocuklar için yaptığımız işleri çoğaltmaya yönelik motivasyon sağlıyor"


Frankfurt - Tiyatro Frankfurt Genel Sanat Yönetmeni ve Frankfurt Türk Tiyatro Festivali Başkanı Kamil Kellecioğlu, çocukları çok önemsediklerini ve sonraki yıllarda çocuk oyunlarına daha çok ağırlık vereceklerini ifade ederek, "Onların kendi kültürlerini tanımaları da bizim için çok önemli. Bu yüzden çocuklarla Türkiye arasında tiyatroyla bağ kuruyoruz. Bu çok kıymetli bir şey." dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Tiyatroları ve Tiyatro Frankfurt iş birliğiyle dördüncüsü düzenlenen festivalde, "Yuno" isimli çocuk oyunu sahnelendi.

"Sahne Seyir" tarafından hazırlanan, Derya Yıldırım'ın yazıp yönettiği oyun, Frankfurt Gallus Tiyatro'da çocuklarla buluştu.

Oyun sonrası açıklama yapan Kellecioğlu, festivalin amaçlarından birinin de Türk çocuklarının, kendi kültürleriyle bağlarını koparmamalarını sağlamak olduğunu söyledi.

Kellecioğlu, çocukların eğlenerek, hem kendi dillerini konuşmayı hem Türkçe'nin ne kadar güzel bir dil olduğunu hem de kendi kültürlerini öğrendiğini dile getirdi.

Yetişkin oyunlarında kullanılan Almanca üst yazının çocuk oyunlarında kullanılmadığını aktaran Kellecioğlu, "Sadece Türk çocuklarına yönelik oyunlar sahneliyoruz. Çocukları sanatla tanıştırırken aslında onların gelişimi için bir şeyler yapıyoruz. Festivalin bir eğitim yanı da var. Yaratıcı drama atölyeleriyle onlarca çocuğa eğitimler veriyoruz. Çocuklar kabuklarını kırıyor ve özgüvenleri yerine geliyor. Dillerini biraz daha kavrayıp, tiyatroyu sevmeleri de bizi çok memnun ediyor." diye konuştu.

"İyi bir tiyatro izleyicisi yetiştiriyoruz"

Kellecioğlu, çocuk oyunları sayesinde, ailelerin de mutlu olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Ailece sosyal aktivite yapmak, buradakiler için çok kıymetli ama Türkçe konuşulan bir etkinlik yapmaları çok zor. Aileler bu sayede çocukları için, Türklerle, Türkçe konuşan etkinlikler yapıyor. Festivalde, atölyeler ve sahnelenen oyunların haricinde çocuklarla oyunlar oynuyoruz. Tiyatro adabını ve üslubunu küçük oyunlarla anlatıyoruz. Oyunu anlamaları için küçük tüyolar veriyoruz. Yani çocuklar etkinlik yapmanın yanında, tiyatro izlemenin nasıl bir şey olduğunu öğreniyor. Böylelikle iyi bir tiyatro izleyicisi yetiştiriyoruz."

Çocuklara drama ile eğitim vereceklerine vurgu yapan Kellecioğlu, "Sonraki yıllarda çocuk oyunlarına daha çok ağırlık vereceğiz. Çocukları çok önemsiyoruz. Onların kendi kültürlerini tanımaları da bizim için çok önemli. Bu yüzden çocuklarla Türkiye arasında tiyatroyla bağ kuruyoruz. Bu çok kıymetli bir şey. Almanlar da bu işten memnun. Ana diliyle burada ilk kez tiyatro izleyen, eğlenen ve tiyatroyu seven çocuk, daha sonra Almanca oyunlara da gidiyor. Türkiye, Almanya, sanatçılar, çocuklar, aileler yani herkes bu durumdan çok mutlu. Bu da bize, çocuklar için yaptığımız işleri çoğaltmaya yönelik motivasyon sağlıyor." ifadelerini kullandı.

Kellecioğlu, çocuk oyunları çok ilgi gördüğü için, programda olmamasına rağmen, çocukları yeni seanslarda tiyatroyla buluşturduklarını da sözlerine ekledi.

Bir duvar ustasıyla çırağının, ördükleri duvarın önünde hatıra fotoğrafı çekilmek isterken, duvarın çökmesi üzerine yeni maceralara atıldığı oyunda, Ekremcan Arslandağ, Ege Uyanık, Harun Timur, Emir Yiğit, Görkem Gün, Dilara Gülbağ ve Eyüphan Güvercin rol alıyor.

(AA) Musa Alcan


    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4