banner3

26 Nisan 2024 Cuma

Almanya Filistin’e yardımlara tekrar başlıyor

AB Parlamentosu, Polonya Başbakanı Szydlo'yu dinledi

Polonya Başbakanı Szydlo: "Anayasa mahkemesinin işleyişi ve medya özgürlüğü konusunda hükümetime yönelik eleştiriler değil"

19 Ocak 2016 Salı 21:59
AB Parlamentosu, Polonya Başbakanı Szydlo'yu dinledi
 

Paris - Polonya Başbakanı Beata Szydlo, anayasa mahkemesinin işleyişi ve medya özgürlüğü konusunda hükümetine yönelik eleştirilerin adil olmadığını belirtti.

Szydlo, ülkesinde kabul edilen ve AB tarafından demokratik olmadığı gerekçesiyle sert eleştirilere hedef olan yasalar konusunda Avrupa Parlamentosu’nun Strasbourg’da düzenlediği genel kurulunda kendisini savundu.

Ülkesine yöneltilen eleştirilerin haksız olduğunu ileri süren Szydlo, egemen bir ülke olarak Polonya’nın, halkının çıkarları doğrultusunda istediği yasaları çıkartabileceğini söyledi.

Polonya Başbakanı Szydlo, anayasa mahkemesinin işleyişi ve medya özgürlüğü konusunda hükümetine yönelik eleştirilerin adil olmadığını ifade ederek, çıkartılan yasaların demokratik değerlere aykırı olduğu gerekçesiyle yapılan suçlamaları haksızlık olarak nitelendirdi. Szydlo, "Biz, AB’nin bir parçasıyız ve AB’nin parçası olarak kalmaya devam edeceğiz. Ancak Avrupa’nın da tüm Avrupalılara saygı göstermesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

AB Komisyonu, Polonya'daki yasalarla ilgili olarak ön soruşturma kararı almıştı. Soruşturma, Polonya'nın AB Konseyi'ndeki veto hakkını kaybetmesiyle sonuçlanabilecek "hukuk devleti mekanizması" sürecinin ilk adımını oluşturuyor. 

Üç aşamalı süreçte önce AB Komisyonu, ilgili ülkedeki tartışmalı konuyu görüşüyor. Eğer AB değerlerine sistematik bir tehlike olduğu kanaatine varılırsa üye devlete endişeleri gidermesi için zaman veriliyor, ancak bu karşılanmazsa üye devletin AB Konseyi'ndeki oy hakkının kullanılmasını engelleyen son aşamaya geçiliyor. Bunun için 28 üyeden en az 16'sının onayı gerekiyor.

AB Komisyonu, Polonya ile ilgili hazırlanacak raporu mart ayında görüşerek, bir sonraki adıma geçilip geçilmeyeceğine karar verecek.

Tartışmalı yasalar

Polonya’daki muhalefetin ve AB ülkelerinin tepkisini çeken ilk yasa, kamu radyo ve televizyon yöneticilerinin hükümet tarafından tayin edilmelerine ve görevden alınmalarına olanak sağlıyor.

Diğer tepki çeken yasa ise Anayasa Mahkemesinin yargılama usullerinde değişiklik öngörüyor. Muhalefetin "yargı bağımsızlığına son vereceği" gerekçesiyle sert tepki gösterdiği yeni yasa, Anayasa Mahkemesinin karar alması için gereken basit çoğunluk uygulamasına son verirken, bundan sonraki kararlar için üçte iki çoğunluğun sağlanması koşulunu getiriyor. Davalarda karar için duruşmalarda 15 Anayasa Mahkemesi üyesinin, 13'ünün katılımı zorunlu olacak. Daha önceki yasada, 15 Anayasa Mahkemesi hakiminin 9'unun duruşmaya katılması, karar alınması için yeterli bulunuyordu. Yasa ayrıca Anayasa Mahkemesinde açılan iptal davalarında, karar öncesinde asgari üç aylık değerlendirme süresi öngörüyor.
 
AB tarafından da eleştirilen yasa değişikliği, muhalefetin sert tepkisine yol açmış, yasaya karşı muhalefet partileri tarafından kitlesel gösteriler düzenlenmişti.
 

(AA) Rahmi Gündüz

    Yorumlar

HAVA DURUMU
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
NAMAZ VAKİTLERİ
Görüntülemek istediğiniz ili seçiniz:
EN ÇOK OKUNANLAR
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
SPOR TOTO SÜPER LİG
Tür seçiniz:
E-GAZETE
ARŞİV
banner4